Fagbøger Mad og drikke

De 10 bedste grilltips fra Weber. Sådan bliver din mad perfekt – hver gang

Webers største grillhits, webergrill, grillmad, grillning, lad mig grille, jeg elsker at grille, please lad os grille, bøffer på grillen, kylling på grillen, vi elsker at grille, danmark som grillnation, flot grillbog, grill den her, grillsalat, kulgrill, gasgrill, kuglegrill, tøndegrill, alt med grill

Sommer er grilltid, og for at få det perfekte grillede kød og den bedste smag, så er der 10 grilltips du skal kende. Du får Webers 10 bedste grilltips her.

 

1. FORVARM GRILLEN

Dét, der sker, når kødet rammer grillristen, adskiller den gode grillmester fra den suværene. Hvis risten er kold, kan råvarene hænge fast og så ryger muligheden for at få en god bruning og flotte grillmærker.

Så selvom opskriften foreskriver middel eller lav varme, så skal du altid varme grillen op ved høj varme først. Åben låget på grillen, tænd briketter, kul eller gasbrænderne, luk låget og lad grillristen blive glødende varm i 10 minutter.

Grillens temperatur skal op på mindst 260 grader celcius, før end at grillristen er rigtigt varm.

LÆS OGSÅ Mad på grillen – her er 5 moderne grilltrends

2. GØR GRILLRISTEN REN, NÅR DEN ER VARM

Hvis der sidder rester på grillristen fra sidste gang, du brugte den, kan det virke som en ‘lim’, der holder din mad fast på risten, længere end du ønsker.

Så snart du har forvarmet grillen i 10 minutter, børster du alle gamle rester af, så du får en ren, glat overflade, hvor din mad kan blive jævnt brun. Det bedste redskab til formålet er en solid, langskaftet børste med stive børstehår af rustfrit stål.

Webers største grillhits, webergrill, grillmad, grillning, lad mig grille, jeg elsker at grille, please lad os grille, bøffer på grillen, kylling på grillen, vi elsker at grille, danmark som grillnation, flot grillbog, grill den her, grillsalat, kulgrill, gasgrill, kuglegrill, tøndegrill, alt med grill

3. HAV DET HELE KLAR

Saml alt det, du skal bruge, og anbring det i nærheden af grillen, inden du begynder at grille. Hvis du er nødt til at løbe ind i køkkenet, men din mad er på grillen, risikerer du, at noget får for lang tid eller bliver brændt.

Så sørg for at have dit udstyr, dine penslede og krydrede råvare, din pensel, glaze eller sauce, dit tilbehør og så videre ved hånden

Glem heller ikke rene tallerkener til den færdigtilberedte mad. Franske kokke kalder det “mise en place”, som ordret betyder “sat på plads”. Vi kalder det at have det hele klar!

LÆS OGSÅ Perfekte spareribs på grillen – sådan her

4. HAV MINDST TO VARMEOMRÅDER PÅ GRILLEN

Hvis du kun sætter din grill op til én type varme, begrænser du dine muligheder. Hvad nu, hvis noget bliver hurtigere færdigt, end du havde regnet med?  Eller hvis du fx skal grille forskellige typer af råvare.

Du har brug for mindst to varmezoner: en med direkte varme (hvor varmekilden er direkte under råvarerne) og en med indirekte varme (hvor varmekilden er ude til siden). Så kan du flytte dine råvarer fra den ene zone til den anden, når du har brug for det.

5. PENSL MADEN, OG IKKE RISTEN, MED OLIE

Olie er vigtigt for at forhindre, at maden brænder fast, og en olie af god kvalitet kan også give god smag. Du får det bedste resultat, når du pensler eller sprayer råvaren, og ikke risten, led med olie.

Når du pensler råvaren, skal du sørge for, at den får et jævnt lag, og du undgår, at der drypper olie ned i ilden, så der opstår høje flammer.

LÆS OGSÅ Lav de lækreste kyllingelår på grillen

Hvis du pensler en varm rist, vil olien ryge og brænde væk  næsten med det samme, og det kan resultere i en dårlig bismag.

Webers største grillhits, webergrill, grillmad, grillning, lad mig grille, jeg elsker at grille, please lad os grille, bøffer på grillen, kylling på grillen, vi elsker at grille, danmark som grillnation, flot grillbog, grill den her, grillsalat, kulgrill, gasgrill, kuglegrill, tøndegrill, alt med grill

6. SØRG FOR, AT DER ER GOD PLADS PÅ GRILLEN

Hvis du lægger en masse råvarer på et meget lille område af grillen, får du problemer. Sørg for, at der plads rundt om hver del, så du let kan komme til med din palet og flytte maden rundt, når det er nødvendigt.

For at få et godt resultat skal du ofte flytte maden til et nyt, rent sted, så lad en tredjedel af resten være fri hele tiden.

7. BRUG LÅGET

Låget på grillen er ikke kun beregnet til at holde regn ude! Låget forhindre, at der kommer for meget luft til maden, og at der slipper for meget varme og røg ud.

LÆS OGSÅ Sådan griller du den lækreste tun

Når låget er lukket, er risten varmere, grilltiden kortere, den røgede smag bliver bedre, og risikoen for flammer er mindre. Så brug låget. Når det så er sagt, så må du heller ikke glemme at regulere spjældet i låget på en kulgrill, så det står lavt åbent.

Der skal altid luft til for at holde liv i en ild.

Webers største grillhits, webergrill, grillmad, grillning, lad mig grille, jeg elsker at grille, please lad os grille, bøffer på grillen, kylling på grillen, vi elsker at grille, danmark som grillnation, flot grillbog, grill den her, grillsalat, kulgrill, gasgrill, kuglegrill, tøndegrill, alt med grill

8. LAD MADEN GRILLE I FRED

De fleste kan godt lide, at grillmad er godt brunet og har flotte grillmærker. Problemet er bare, at mange flytter rundt på maden så tit, at den ikke får nok tid til at få den ønskede farve og smag.

Som hovedregel skal du kun vende maden én eller to gange. Hvis du vender den oftere, åbner du også låget på grillen, og det kan skabe en række problemer.

9. HOLD STYR PÅ ILDEN

Hvis en kuglegrill bliver overladt til sig selv, opnår den sin højeste temperatur i starten, hvorefter varmen aftager mere eller mindre hurtigt, afhængigt af den type briketter/kul, du anvender – og af dig.

Du skal holde styr på varmen ved at tilføre eller fjerne briketter/kul, ved at fjerne aske, der kan tilstoppe spjældet i bunden af grillen og ved at justere spjældene i låget, så lufttilførslen er optimal. Der er dig, der skal kontrollere ilden, og ikke omvendt!

10. STOP I TIDE

Det er meget vigtigt at vide, hvornår maden skal tages af grillen. Der er forskellige tips til, hvordan du kan vurdere, om en råvare er færdig. F.eks. skal et stykke kylling give let efter, når du presser på det med en fingerspids, for at det stadig er saftigt.

Hvis du gerne vil have en endnu mere pålidelig metode, kan du anskaffe dig et stegetermometer. På den måde får du en sikker vej til at udpege det præcise tidspunkt, hvorpå din råvare er grillet til perfektion.

Webers største grillhits, webergrill, grillmad, grillning, lad mig grille, jeg elsker at grille, please lad os grille, bøffer på grillen, kylling på grillen, vi elsker at grille, danmark som grillnation, flot grillbog, grill den her, grillsalat, kulgrill, gasgrill, kuglegrill, tøndegrill, alt med grill

 

Det var Webers 10 tips til en suveræn grillaften. Du kan finde mange flere tips og lækre opskrifter i Webers største hits, som du kan købe i din boghandel.