Krimi

Sigurðardóttir: “Mord er modbydeligt, men jeg skriver jo ikke en turistguide”

yrsa sigurðardóttir, Tilgivelse

Yrsa Sigurðardóttir skriver fra den islandske kulde med brutalitet og no-nonsense. Den islandske krimi er for mange et friskt og gysende koldt pust til genren. Tilgivelse er ingen undtagelse.

 

“Mine bøger er voldelige, det er de helt sikkert. Men jeg fokuserer ikke på hver eneste bloddråbe. Mord er modbydeligt, og der findes ingen smuk eller fornuftig måde at beskrive det. Jeg fortæller det, som det er, og nogle gange kan det virke brutalt eller kynisk. Men jeg skriver jo ikke en turistguide.”

Krimigenren er forholdsvis ny i Island. Mange forelæggere troede ikke, at genren ville slå an på øen, da kriminaliteten er meget lav i Island. Der bliver begået mellem nul og to mord på Island i løbet af et år, og det er ofte meget simple forbrydelser, der er lette for politiet at opklare.

Mordene i et krimiplot kan derfor virke urealistiske i en islandsk kontekst. Alligevel har Yrsa Sigurðardóttir snart skrevet 12 krimier og har nu fået sit gennembrud i Danmark. Og med god grund.

Krimi, Yrsa sigurdadottir, Freyja, Huldar, Tilgivelse, Islandsk krimi

Internetmobning et kæmpe samfundsproblem

Men selvom mordene måske er overdrevne, set med islandske briller, så er de unge karakterer i bogens brug af Snapchat, sociale medier og ondskab mod hinanden det ikke.

Mobning på nettet spiller en stor rolle i Yrsa Sigurðardóttirs nyeste krimi, og det var et tema, som det var vigtigt for hende at tage op som en reaktion på en udvikling i samfundet:

“Det her er en af de grimmeste ting, man kan finde i vores samfund. De her teenagere korsfæster hinanden. Mobning var forfærdeligt før, men nu da det er rykket over på nettet, er det blevet et monster, man ikke kan undslippe. Det jagter endda de unge ind i deres soveværelser, og jeg har hørt forældre, der truer med at slå de børn ihjel, der mobber deres egne.”

Det siger forfatteren, der i Tilgivelse ønsker at vise desperationens ansigt hos de her forældre, og samtidig viser det sig også, at alt på overfladen ikke er som det ser ud blandt deres børn.

Fra tanke til handling

Selvom mange måske tænker på at slå nogen ihjel, så er det heldigvis de færreste, der fører handlingen ud i livet. Spørgsmålet om, hvad der holder folk tilbage er ofte dét, der danner grundlaget for Yrsa Sigurðardóttirs krimier.

“Tag det finansielle sammenbrud her i Island. Mange mistede alt på grund af nogle få bankfolks grådighed. Så, hvad var det der afholdt folk fra at dræbe de bankmænd, der tog alt fra dem? Hvad afholder forældre fra at dræbe nogen, der får deres barn til at miste lysten til livet, og måske endda driver deres barn til selvmord? Jeg har selv en datter, og selvom hun aldrig er blevet mobbet, så vil jeg altid beskytte hende.”

Yrsa sigurdadottir, krimi, islandsk krimi, freyja, Huldar, Tilgivelse, hævn, DNA, kriminalakademiet

Samtidig forsøger Yrsa Sigurðardóttir i sine krimier også at identificere, hvad vi alle sammen går rundt og frygter. Det er ofte her, ideen til hendes krimier udspringer: Hvad er dét, der bare ikke må ske?

“Der er ikke kun én måde at få ideer til en krimi på. Men ofte, når jeg prøver at få en idé, så spørger jeg mig selv: hvad ville jeg absolut ikke have, at der skete med mig eller dem jeg elsker. Dén ting, som jeg frygter mest, er ofte mit udgangspunkt, og så følger jeg op på den idé.”

En forfatter for nutiden

Mange bøger er tidløse, forstået på den måde, at indholdet og temaerne aldrig bliver forældede. Men det bekymrer Yrsa Sigurðardóttir sig ikke om. Hun vil bare levere en fantastisk læseoplevelse nu og her.

“Nogle gange bliver jeg bange for, at mine bøger ikke aldres så godt. Men det er okay. Jeg skriver ikke, så folk kan læse mine bøger om 100 år. Jeg skriver til folk, der læser dem nu og som vil underholdes.”

Yrsa Sigurdardottir, Tilgivelse, Freya og Huldar, krimi

 

 

Køb Tilgivelse af Yrsa Sigurðardóttir hos Lindhardt og Ringhof her

 

 

 

 

 

 

 

 

Yrsa Sigurðardóttir er en af Islands bedste og mest populære krimiforfattere. Første bog i serien om Huldar og Freyja, DNA, blev i 2016 kåret til ÅRETS KRIMI af Det danske kriminalakademi. Tilgivelse er shortlistet til prisen for bedste islandske kriminalroman 2017. DNA, første bog i serien, modtog samme pris i 2015. Hun bor i Reykjavik, hvor hun ved siden af sit forfatterskab har en karriere som civilingeniør.