Fagbøger Biografier Bøger om fodbold Bøger om sport Indefra

William Kvist og jagten på det sidste punktum

William Kvist

“Jeg har skrevet mange bøger, men ingen kan sammenlignes med Jagten på frihed.” Forfatter og forlagschef for Storyhouse Ole Sønnichsen fortæller om tilblivelsen af sin nye bog om fodboldspilleren William Kvist.

Af Ole Sønnichsen

Jeg har skrevet mange bøger, men ingen kan sammenlignes med Jagten på frihed, som jeg har skrevet i samarbejde med fodboldspiller William Kvist. Det holdt hårdt at komme i mål med en mand, der har gjort en karriere ud af at være detaljeorienteret, ekstremt analytisk – og meget vedholdende.

Jeg mødte William Kvist første gang i foråret 2012 i Stuttgart i Sydtyskland, da jeg skulle lave forsideinterviewet til Euroman med ham.

William Kvist, Jagten på frihed, fodbold
William Kvist sammen med FCK-træner Ståle Solbakken.

På overfladen lignede det succeshistorien om en ung fodboldspiller: Fem gange dansk mester med FCK, profil for holdet i Champions League, to gange kåret som Årets Fodboldspiller i Danmark, belønnet med millionkontrakt i VfB Stuttgart, fast mand på den centrale midtbane i Bundesligaen og ikke mindst fast mand på det danske landshold, der skulle til EM 2012.

Tyskerne døbte ham ‘optimeringsmanden’

”Hovedspilleren,” lød overskriften på den artikel, der kom ud af vores snakke. Hovedspilleren, fordi William Kvist var og er en anderledes fodboldspiller, der allerede tidligt i sin karriere begyndte at arbejde med at optimere på alt lige fra det mentale arbejde med fokusering og hypnose over kost og søvn til, hvordan hans vendinger på banen kunne blive bedre.

William Kvist, Jagten på frihed, fodbold
William Kvist i sin første sæson for Stuttgart.

Der Optimierungsmann, døbte tyskerne journalister ham hurtigt, fordi de som mig var fascineret af danskerens vilje til at gå i detaljen med hver en lille ting, der kunne gøre ham bedre på banen.

Jeg rejste hjem med indtrykket af at have mødt en succesfuld mand, der havde styr på livet som professionel fodboldspiller – og med i bagagen havde jeg et foreløbigt håndsslag på, at vi en dag skulle skrive en bog om Williams karriere.

En anden side af Mr. Euroman

Seks år senere er bogen nu en realitet. Jagten på frihed er udkommet, 377 siders åbenhjertig og ærlig beretning fra maskinrummet i international fodbold. På en måde er historien om William Kvist stadig den samme. Og på en måde er den slet ikke.

Dengang i Stuttgart var jeg overbevist om, at jeg havde indfanget personen William Kvist. Men da vi begyndte på bogen, viste det sig hurtigt, at det var en sandhed med modifikationer. Godt nok havde William masser af sportslig succes i foråret 2012, og godt nok arbejdede han ekstremt detaljeret med selvoptimering og selvudvikling – så meget, at hans dag var planlagt i detaljer i Excel-ark – men han var hverken glad eller tilfreds.

Mr. Euroman har William senere døbt Stuttgart-udgaven af sig selv; ham der udadtil havde styr på det hele med penthouselejlighed og åben sportsvogn. Men virkeligheden var en anden.

På flugt fra fodboldbæstet

William var en plaget mand. På flugt fra fodboldbæstet, der med store lønninger og stjernedrys prøvede at fange ham i en bestemt rolle som gladiator lørdag efter lørdag – og på jagt efter en frihed, der ikke kan måles i hverken penge eller sportslig succes, men handler om at kunne være sig selv i en verden fuld af forstillelse og store egoer.

Det handler Jagten på frihed om. Den er blevet til hen over de sidste tre år gennem timevis af snakke i landsholdslejren, på FCK’s træningsanlæg og hjemme hos William selv. Undervejs har vi lagt Mr. Euroman i graven og skabt en mere nuanceret og ærlig fortælling om at kæmpe for at finde meningen med et fodboldliv, der både har budt på store sejre og enorme nederlag.

William Kvist, Jagten på frihed, fodbold
Landsholdsdebuten mod Irland endte desværre med et nederlag på 4-0, men William Kvist var alligevel stolt over at være nået så langt.

Jeg har aldrig tidligere arbejdet så længe på en biografi. Og jeg har aldrig tidligere arbejdet med en mand, der er så detaljeorienteret, analytisk og vedholdende. Gang på gang har vi gået manuskriptet efter linje for linje. Er det her nu også helt korrekt? Lyder det bedre at sige det sådan her? Forstår folk, hvor jeg vil hen med den pointe? Er det her eksempel på godt nok? Kan vi ikke godt gøre det lidt bedre?

Spørgsmål på spørgsmål på spørgsmål. Jeg ved nu, hvordan en optimeringsmand arbejder – og jeg har elsket hvert eneste skridt på vejen til den bog, der er kommet ud af det.

William Kvist, Jagten på frihed, fodboldDu kan finde Jagten på frihed her eller hos din lokale boghandler.

Nysgerrig? Du kan læse de første kapitler helt gratis her.

Ole Sønnichsen er foredragsholder, forfatter og redaktør. Ole er forfatteren bag de anmelderroste bøger One Dollar Man og Rejsen til Amerika. Her fortæller han den fascinerende historie om henholdsvis den dansk-amerikanske William S. Knudsen, som bevægede sig helt til tops af det amerikanske samfund og militær under Anden Verdenskrig, og om de 350.000 danskere, der udvandrede til Amerika mellem 1850 og 1920 for at starte et nyt liv. Ole har desuden skrevet en lang række sportsbøger og bestsellerbiografier om og med kendte danskere.