Fagbøger

Tvivl om din privatøkonomi kan skade dit liv

Tvivl om din privatøkonomi kan skade dit liv

Jeg kender rige, der ikke er lykkelige. Og jeg kender ”fattige”, som har det fantastisk. Tit har jeg tænkt på, hvorfor vores livskvalitet har så lidt at gøre med vores levestandard.

Svaret er, at det handler om tvivl og usikkerhed, tror jeg.

At have økonomisk vished

Når jeg modtager en familie til økonomisk rådgivning, finder jeg en større sammenhæng mellem lykke og økonomisk sikkerhed, end jeg finder mellem lykke og økonomisk velfærd. Jeg vil gå så langt som at sige, at det helt konkret handler om økonomisk vished, ikke nødvendigvis sikkerhed. Altså vished om, hvordan man står økonomisk.

De folk, jeg møder, som virket mest bekymrede – og mindst lykkelige – er de mennesker, som er i tvivl om, hvordan de står økonomisk.  Alene uvisheden om deres økonomiske situation, er nok til at tære på følelsen af lykke. Jeg vil endda påstå, at når jeg møder selv ret velhavende folk, virker de ret ulykkelige, hvis de lever i tvivlen om, hvordan deres økonomiske formåen vil udvikle sig i fremtiden. Omvendt møder jeg folk, der er ret bevidste om, at der ikke er ret mange penge til rejser og fine biler. Men de kan ligefrem virke lykkelige – fordi de kender deres vilkår og ved, hvad de har af muligheder – og hvad de ikke har.

Få overblik over din privatøkonomi – og overskud

Min klare anbefaling til alle er derfor: Få et overblik over, hvordan du står økonomisk.

Jeg har skrevet bogen OVERSKUD! – Til familie, fritid og forbrug, som giver konkrete anbefalinger til ting, du gør klogt i at have overblik over. Men jeg beskriver samtidig de mange ting, som det er spild af tid at bekymre sig om. Fx er det langt mere betryggende at prioritere alle udgifter, sådan at der kan opbygges en pengereserve til den dag vaskemaskinen eller andet bryder sammen, end at opstille et budget, man dybest set ikke har tillid til. I princippet ved du ikke, hvordan du er stillet om et år, og hvad du har af indtægter og udgifter fordelt på forskellige poster. Mange laver eksempelvis en post, der kaldes rejser og en post, der kaldes tøj, men hvilken del af budgettet tager du så pengene fra, hvis du er på ferie og falder over et par lækre sko? Derfor hellere have en reserve man kan se på, og vurdere om tiden er den rette med hensyn til at købe sko lige nu.

Du bør også tænke over, at bilen over tid kan komme til at koste dig det samme som et helt parcelhus. Ikke at det skal få dig til at droppe bilen. Men visheden om, hvad bilen koster, gør, at du slipper for den usikkerhed, og dermed har bedre mulighed for at være glad for det, du har. Et andet eksempel er en god ven, som har et godt job og en ægtefælle med en god indtægt, der fortalte mig, at han er utilfreds med deres økonomiske situation. Jeg spurgte, hvordan det kunne være, når både hans og ægtefællens indtægt var høj og sikker? Svaret lød, at det tyngede ham at vide, at han havde en flere millioner stor gæld i sit dyre hus, og alene tanken om det fik ham til at føle den byrde, der er forbundet med at betale de mange penge tilbage i fremtiden. Sådan kan selv den fineste husejer leve, uden at han føler ægte lykke.

Min bedste anbefaling til dig er, at du får et overblik over, hvordan din økonomi ser ud. Det giver overskud både nu og på sigt.


 

Du kan få konkrete råd og redskaber til at skabe dig et overblik over din privatøkonomi i Karsten Engmanns bog “Overskud til familie, fritid og forbrug”

privatokonomi

 

Karsten Engmann Jensen er økonomisk rådgiver og forfatter til flere bøger om privatøkonomi, investeirng, aktier og iværksætteri. Senest bogen Boost din opsparing med aktier. Karsten er cand. polit. og har arbejdet som økonom i Danmarks Nationalbank og Udenrigsministeriet. Karsten har i en årrække formidlet økonomi for Dagbladet Børsen, TV2 og senest som DR's økonomiske ekspert