Fagbøger Historie Krimi

True crime. 10 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

True crime, som er nonfiktionens pendant til krimigenren, er populært som aldrig før. Sager om drab og andre forbrydelser fra den virkelige verden er ofte nervepirrende og hårrejsende læsning, som langt overstiger, hvad selv den bedste krimiforfatter kunne forestille sig.

Langt hen ad vejen synes true crime og krimigenren at være to alen af et stykke. Der er dog en række vigtige forskelle, som alle tager udgangspunkt i det faktum, at true crime – i modsætning til krimigenren – er baseret på virkelige hændelser.

Netop fordi true crime er baseret på virkelige hændelser, behøver historien ikke følge krimiens vanlige skabelon. I stedet kan handlingen gang på gang tage uforudsete drejninger. Ligeledes behøver forbryderen i true crime-fortællinger ikke have et åbenlyst motiv for at begå forbrydelsen. I stedet viser genren, at der i nogle mennesker findes rendyrket ondskab, som driver dem til at begå de mest forfærdelige forbrydelser. Sidst men ikke mindst behøver true crime-fortællinger ikke at være troværdige. Ligegyldigt hvor utrolig og usandsynlig en historie måtte synes, ændrer det ikke på, at der er tale om en virkelig historie.

Nedenfor har vi samlet en række bøger, der dykker ned i nogle af de mest makabre mordgåder og andre utrolige kriminalsager fra virkelighedens verden.

 


De 7 dødssynder af Hans Petter Hougen, Bent Isager-Nielsen og Stine Bolther

de 7 dødssynder, Bent Isager-Nielsen, Hans Petter Hougen, Stine Bolther, true crime

De 7 dødssynder er udgangspunktet for en række samtaler mellem retsmediciner Hans Petter Hougen og efterforsker Bent Isager-Nielsen. Hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab kan nemlig være med til at forklare, hvorfor nogle mennesker begår de værste forbrydelser.

Forfatter og journalist Stine Bolther har samlet retsmedicineren og efterforskerens samtaler om ondskab, moral, liv og død. Bogen er et unikt indblik i efterforskningsarbejdet bag en række spektakulære danske og udenlandske kriminalsager.

Læs også: Ondskab findes i os alle. Retsmedicineren og efterforskeren fortæller

Du kan finde De 7 dødssynder online her eller i din lokale boghandel.

 

Jagten på morderne stopper aldrig – Genåbnede danske kriminalsager af Frederik Strand

Jagten på morderne stopper aldrig, genåbnede danske kriminalsager, Frederik Strand, true crime, dansk efterforskning

Når nye efterforskningsmetoder tages i brug, eller nye spor dukker op, kan henlagte kriminalsager genåbnes og i mange tilfælde opklares. I bogen Jagten på morderne stopper aldrig beskriver historiker og museumsleder for Politimuseet i København Frederik Strand en række genåbnede kriminalsager.

Du kan blandt andet læse om, hvordan sager som Damhus-mordet, Bombemanden fra Gladsaxe, Amagermanden og de seks kvindemord i Københavnsområdet omkring 1990 blev genåbnet og opklaret mange år efter forbrydelsen.

Læs også: Frederik Strand: “En uopklaret sag er jo et nederlag for politiet”

Du kan finde Jagten på morderne stopper aldrig online her eller i din lokale boghandel.

 

På ofrenes side – En anklager fortæller af Anne Birgitte Stürup, Thomas Bjerg og Morten Bruun

På ofrenes side, Morten Bruun, Thomas Bjerg, Anne Birgitte Stürup, en anklager fortæller, kriminalsager, true crime, anklager

Anne Birgitte Stürup har viet sit liv til arbejdet med de groveste forbrydelser. Som anklager gennem næsten 45 år har hun især interesseret sig for drabssager, voldtægter og misbrug af børn. Flere af de sager, hun har ført, har resulteret i retshistoriske afgørelser.

I bogen På ofrenes side – En anklager fortæller giver Anne Birgitte Stürup læseren et indblik i arbejdet som anklager for anklagemyndigheden og fortæller om nogle af de mest markante afgørelser fra sin karriere som anklager.

Læs også: Stürup: “Virkelighedens ondskab overstiger enhver form for fantasi”

Du kan finde På ofrenes side online her eller i din lokale boghandel.

 

Rejseholdets historie af Frederik Strand & Ove Kryger Rasmussen

Rejseholdet, Rejseholdets historie, Frederik Strand, ove Kryger Rasmussen, true crime, kriminalsager

Læs hele den dramatiske historie om Rejseholdet fra start til slut! Det var en række uopklarede brandsager fra begyndelsen af det 20. århundrede, som førte til oprettelsen af Rigspolitichefens Rejseafdeling i 1927. I folkemunde blev afdelingen kendt som Rejseholdet, og den berømte og respekterede enhed rykkede ud som assistance til politikredsene uden for København i sager af særlig karakter. Det var blandt andet sædelighedssager, mord, store bedrageri- og tyverisager samt røveri- og siden narkotikasager. Rejseholdet blev endeligt nedlagt i 2002.

Rejseholdets historie er baseret på Politimuseets udførlige materiale om Rejseholdets arbejde og interviews med nøglepersoner, bl.a. tidligere ansatte i Rejseholdet og forsvarsadvokater. Bogen er skrevet af historiker Frederik Strand og tidligere rejseholdsmand Ove Kryger Rasmussen.

Du kan finde Rejseholdets historie online her eller i din lokale boghandel.

 

Man jager et bæst og fanger et menneske af Bent Isager-Nielsen og Jesper Stein Larsen

Man jager et bæst og fanger et menneske, Bent Isager-Nielsen, true crime, kriminal, efterforskning, rejseholdet

Alle mennesker kan slå ihjel. Det er en af de erkendelser, Bent Isager-Nielsen har taget med sig fra tyve år på Rejseholdet. Men det betyder ikke, at alle mennesker bliver mordere …

I erindringsbogen Man jager et bæst og fanger et menneske fortæller Bent Isager-Nielsen om de erfaringer, han har gjort sig som chef for Rejseholdets drabssektion. Som efterforskningsleder i en lang række spektakulære mordgåder og kriminalsager har Bent Isager-Nielsen været den, der samlede puslespillet. I tæt samarbejde med de dygtigste specialister i Danmark har han ’læst’ gerningssteder, profileret drabsmænd og fundet netop deres signatur. Han har rejst landet tyndt og afprøvet alle spor. Afhørt hundredvis af mistænkte. Og opklaret den alvorligste af alle forbrydelser – drabet.

Du kan finde Man jager et bæst og fanger et menneske som e-bog og lydbog her.

 

Uopklaret – Danmarkshistoriens største uopklarede kriminalsager af Frederik Strand

Frederik Strand, Uopklaret, kriminalsag, efterforskning, true crime

Fra mordet i Finderup Lade over Varulve-bevægelsen til de uopklarede kvindemord i 1990’erne og katastrofebranden på Scandinavia Star. Uopklarede kriminalsager har altid fascineret og skabt myter og konspirationsteorier. Uopklaret af historiker Frederik Strand er en samling af danmarkshistoriens mest gådefulde, uopklarede forbrydelser.

Foruden at fokusere på en række uopklarede forbrydelser beskriver Frederik Strand også, hvordan historieskrivningen om kriminalsager har ændret sig. I tidligere tider fandtes der groft sagt kun kongernes og adelens historie, og derfor handler de tidligste kriminalhistorier ofte om dem. Dette ændrede sig med pressens fremvækst i det 19. århundrede, hvormed man også begyndte at interessere sig for almindelige mennesker og deres historier. Derudover beretter bogen også om særtilfælde såsom seriemordere og cold cases samt hvordan det gådefulde forsvinder, når en tidligere uopklaret sag endelig løses.

Du kan finde Uopklaret – Danmarkshistoriens største uopklarede kriminalsager som e-bog og lydbog her.

 

Sagen Lundin – Forbrydelsen, opklaringen, medierne og ondskaben af Palle Bruus Jensen og Henrik Day Poulsen

Sagen Lundin, Palle Bruus Jensen, Henrik Day Poulsen, krimi, kriminalsag, true crime, efterforskning, Peter Lundin

Natten mellem den 16. og 17. juni år 2000 blev en af Danmarks mest gruopvækkende og omtalte forbrydelser i nyere tid begået i en villa i Rødovre. Marianne Petersen og hendes to sønner blev brutalt myrdet og parteret af hendes kæreste, Peter Lundin. Kun ét år tidligere var Lundin blevet løsladt fra et amerikansk fængsel efter afsoning af straf for at have slået sin egen mor ihjel.

I Sagen Lundin bliver læseren bragt tættere på Peter Lundin, på politiets opklaringsarbejde og på den senere rettergang. Journalist og forfatter Palle Bruus Jensen gennemgår det dramatiske forløb, hvor politiet kæmpede mod tiden for at finde nok beviser til at fælde Lundin i den tredobbelte drabssag. I et tillæg skriver psykiater Henrik Day Poulsen om ondskab og sygdom. For hvad får et menneske til at begå en så grusom og ondsindet gerning som mordet på Marianne Petersen og hendes to sønner?

Du kan finde Sagen Lundin – Forbrydelsen, opklaringen, medierne og ondskaben som e-bog og lydbog her.

 

Forbryderjagt: På sport af morderne med vor tids danske kriminalteknikere af Jens Kerte

Forbryderjagt, kriminalsag, true crime, jens kerte

Aviserne er fyldt med kriminalstof, og alligevel er det svært at blive klog på, hvordan politiet egentlig opklarer de mest udspekulerede og tilsyneladende sporløse forbrydelser. Der er langt fra Sherlock Holmes’ forstørrelsesglas i 1800-tallet til det 21. århundredes genetiske stregkoder, men det er to sider af samme sag.

I bogen Forbryderjagt fortæller forfatter og kulturjournalist Jens Kerte i detaljer om, hvordan de avancerede kriminaltekniske teknikker fungerer i praksis. De overgår langt løsningerne af fiktionens mordgåder i bøger og på film, som dog også får en kærlig hilsen med på vejen.

Du kan finde Forbryderjagt: På sporet af morderne med vor tids danske kriminalteknikere som e-bog her.

 

Opklaret: 17 nye danske kriminalsager af Niels Brinch og Jes Dorph-Petersen

Jes Dorph-Petersen og Niels Brinch, som i mere end 15 år var værtsmakkerpar på TV2‘s populære kriminalprogram Station 2, fortæller i denne bog om nogle af de mest bemærkelsesværdige danske kriminalsager i nyere tid.

De to går i dybden med forbryderne og det grundige politiarbejde, som ligger til grundlag for opklaringen af alle kriminalsagerne. De kommer blandt andet omkring Blekingegadebanden, Dobbeltmordet på Femøren, Joachim-sagen, Hafnia-pyromanen og bombemanden fra Gladsaxe.

Du kan finde Opklaret: 17 nye danske kriminalsager som e-bog her.

 

Nordisk Kriminalreportage

Nordisk Kriminalreportage, kriminalsager, efterforskning, politiarbejde

I Nordisk Kriminalreportage er der samlet en lang række spændende og autentiske politisager fra Sverige, Norge, Finland og Island. Hvert år udgives et nyt bind i samlingen, som på nuværende tidspunkt strækker sig knap 40 år tilbage i tiden.

Sagerne i Nordisk Kriminalreportage er skrevet af de politifolk, som var med i opklaringsarbejdet. På den måde får læserne detaljeret indblik i det opklaringsarbejde, der ligger til grund for domfældelsen. Det er hæsblæsende læsning, hvor virkeligheden ofte overgår fantasien.

Du kan finde en række udgivelser af Nordisk Kriminalreportage som e-bøger her.

 

Jeg læser engelsk på Københavns Universitet og er studentermedhjælper i Lindhardt og Ringhofs marketingafdeling. Personligt læser jeg (næsten) alt, og jeg elsker at kunne være med til at give den gode læseoplevelse videre.