Fiktion Danske romaner Indefra

Torben Munksgaard: Historien om en murstensroman

Torben Munksgaard: Historien om en murstensroman

Det her er historien om en bog og dens indpakning – og en fortælling om, hvorfor den slags bare ikke altid er så let. Og om, hvordan en ret enkel idé kan gøre hele forskellen.

Forhistorien

Allerede første gang jeg blev præsenteret for Torben Munksgaards roman, Muren, tænkte jeg, at her var en roman, jeg virkelig gerne ville læse: “Sur, midaldrende mand forlades af sin kone, bliver sur på verden og beslutter at bygge en høj mur omkring sin parcelhusvilla – hvilket starter en regulær nabokrig.” What’s not to like? Det lyder simpelthen som en sjov bog i mine ører!

Men det første udkast til forside, jeg blev præsenteret for, gjorde til gengæld ikke rigtig noget for mig. Faktisk mindede det mig mest af alt om forsiden på en lovsamling fra Karnov; den udstrålede slet ikke den tongue-in-cheek-humor, jeg fornemmede at bogen indeholdt.

Og det er jo det med forsider: når bogen skal ud og leve hos boghandlerne, så skal den se ud, så man helt umiddelbart har lyst til at gå hen og samle den op. Det havde jeg ikke her.

Muren forside
Første udkast til forside

Den bedømmelse var jeg ikke ene om, så vi tænkte videre – og overvejede længe, hvordan vi kunne få omslaget til at afspejle den humor og satiriske tone, som bogen har. Vi så ret hurtigt for os, at selve den situation, hvor den sure mand bygger muren om sit hus måske kunne illustrere bogens absurde tone.

Redaktionschef Sune de Souza Schmidt-Madsen udarbejdede en hurtig skitse, som han sendte til omslagsdesigner Mikkel Henssel med nye anvisninger – og herefter materialiserede der sig ret hurtigt et nyt bud på forside.

Sune skitse
Redaktionschef Sunes flotte første skitse. (Bemærk den fine, smilende sol)

 

Muren version 2
Andet udkast til forside – baseret på Sunes flotte skitse (dog uden smilende sol).

… men vi følte stadig ikke rigtig, at den var der. Der blev foreslået nogle forskellige justeringer; skulle der fx flere mennesker på billedet? Måske nogle sure naboer på den anden side af muren? Skulle farverne være lysere? Mørkere? eller…

Hele motivsiden blev bare lidt for bogstavelig i forhold til bogens mere underspillede humor. Der var med andre ord ikke rigtig nogen, der for alvor elskede den nye forside heller.

Ideen

Og så sad vi en dag til et møde, hvor bogens redaktør skulle præsentere bogen for nogen, der ikke havde hørt om den før. Hun forklarede igen om handlingen og muren, der blev bygget – og så var der en, der spurgte til bogens omfang. Redaktøren svarede: “Den bliver nok hen ad 500 sider, så det bliver jo lidt af en mursten”.

Her fik jeg en tanke. Og den noterede jeg på min medbragte blok: “Muren / murstensroman – kunne den så ikke ligne en mursten?”

Tilfældet ville, at forlagets kvikke produktionsmedarbejder Sandra sad, så hun kunne læse med i mine noter; hun fangede mig umiddelbart efter mødet – og inden længe var også redaktør, redaktionschef, forfatter og alle andre involverede parter med på vognen – og Sune udarbejdede endnu en skitse:

skitse, Munksgaard
Redaktionschef Sunes anden skitse til det endelige omslag af Muren – med bogflap, der går hele vejen rundt.

Forleden landede bogen fra tryk – og det er virkelig blevet den fineste murstensroman, man kan tænke sig. Hvis ikke man får lyst til at samle den her bog op, så ved jeg snart ikke.

Og så glæder jeg mig personligt til at se, hvor høje mure, der bliver bygget af Muren rundt om hos landets boghandlere!

Du kan finde Torben Munksgaard Muren som e-bog eller lydbog online her.

IMG_9194 copy

17022490_10155057474662363_5487056210315647806_n16997659_10155057474582363_9116142030528645715_n

 

Kronisk bogelsker med gang i minimum fem bøger ad gangen. Har tilsvarende kronisk mangel på plads i reolen. Har haft fornøjelsen af at anbefale bøger til læserne i de godt tretten år, jeg har arbejdet i bogbranchen.