Steffen Jacobsen

Det lå måske ikke i kortene, at Steffen Jacobsen ville blive hverken læge eller forfatter. Alligevel har han præsteret at blive både overlæge og ortopædkirurg foruden at være blandt tidens mest succesfulde danske krimiforfattere. Han har indtil videre primært begået sig inden for krimigenren med sine hæsblæsende og nervepirrende krimier, der er blevet solgt til filmatisering og oversættelse i flere lande. Med romanen Da blev jeg Døden (2017) valgte Steffen Jacobsen at prøve kræfter med den historiske roman.

At være mønsterbryder uden at være en kliché

Steffen Jacobsen (f. 1956) voksede op i Rødovre i en familie, der i løbet af hans barndom faldt fra hinanden. Forældrene blev skilt, og Steffen og hans mor flyttede fra lejlighed til lejlighed, indtil han som 15-årig mistede hende til brystkræft og måtte flytte ind hos sin far.

Som barn følte Steffen Jacobsen sig ikke accepteret, og som ung blev han rodløs og flirtede med ungdomskriminalitet. Men gennem sit arbejde på Olsson Møbler mødte han en masse unge, som i ferierne hjalp til i firmaet. De fortalte Steffen Jacobsen om studielivet og de muligheder, som uddannelse giver, hvilket i sidste ende inspirerede ham til at ændre sit liv radikalt. Han tog først realeksamenen og siden studenterkurset, hvorefter han i fire år læste etnografi på universitetet, inden han skiftede til medicinstudiet.

“Jeg vil ikke være sådan en mønsterbryder-kliche … Man må videre og i stedet gribe de muligheder, man har, og de velsignelser i forklædning, der følger med at have været socialt udstødt” – Steffen Jacobsen til Berlingske

På medicinstudiet fik Steffen Jacobsen for alvor øjnene op for samfundets uligheder, og hvordan nogle – “Ordrupdrengene” og “Holtepigerne” – var født med helt andre privilegier, end han selv var. Flere års hårdt arbejde og en studiegæld på 750.000 kr. senere kunne han dog endelig i 2007 kalde sig dr.med. med speciale i ortopædkirurgi.

I dag bor Steffen Jacobsen med sin kone og deres fem sammenbragte børn i Birkerød, og nu er han og hans familie selv en del af den elite, som han ellers gennem hele sit liv har foragtet. Det, der dog er vigtigt for ham, er, at hans børn lærer at klare sig selv og arbejder hårdt for at opnå deres mål i livet frem for at få alting foræret på et sølvfad.

Om at skrive: Et arbejde og en måde at få afløb for fantasien

Efter at have færdiggjort sin doktorgrad opstod der dog et tomrum i Steffen Jacobsens liv, fordi han som “overachiever” havde brug for noget at stræbe efter. Han fandt dog snart ud af, at dette tomrum skulle udfyldes af skrivning.

Allerede som barn udviklede Steffen Jacobsen en umådelig fantasi, en evne til at drømme sig væk i børnebøger og eventyr. Hans evne til at fantasere hjalp ham også til at skabe sine egne fantasiverdener og dermed undslippe virkelighedens barske realiteter. Denne evne til at fantasere kombineret med hans passionerede fortællelyst kommer i dag til udtryk i hans forfatterskab.

“Jeg synes virkelig, det er spændende at skrive. Det giver mig meget, og jeg ved egentlig ikke helt, hvad det er. Men det er noget, jeg enormt gerne vil mestre, og jeg er meget ambitiøs med det” – Steffen Jacobsen til Berlingske

På trods af at han for tiden har taget orlov fra sit arbejde som overlæge på Hvidovre Hospital, så ændrer det ikke på, at han ikke vil give helt slip på lægefaget. Som han selv siger, så har han altid haft behov for at kombinere det drømmende og det konkrete. Alligevel håber han på i fremtiden at kunne bruge endnu mere tid på at skrive.

Fra hæsblæsende krimier til historiske spændingsromaner

Steffen Jacobsens debuterede som forfatter til Passageren i 2008, der allerede forud for sin udgivelse i Danmark var blevet solgt til både Sverige, Norge og Italien. I denne hæsblæsende krimi følger man kriminalkommisær Robin Hansen og hans forsøg på at opklare mordet på en rigmand. Passageren blev senere fuldt op af yderligere to bøger i serien om Robin Hansen, nemlig Den gode datter (2010) og Når de døde vågner (2011).

Dernæst kastede Steffen Jacobsen sig over en serie om konsulent Michael Sander og kriminalkommisær Lene Jensen. Første bog om det umage makkerpar var den særdeles anmelderroste Trofæ (2013), som med sin kyniske og brutale fremstilling af en regulær menneskejagt sikrede Steffen Jacobsens store gennembrud. Siden er der udkommet fire bøger mere i serien om Michael Sander og Lene Jensen, nemlig Gengældelsen (2014), Et bjerg af løgne (2015), Enhjørningen (2016) og Ghostwriter (2018).

I 2017 begav Steffen Jacobsen sig i kast med et nyt projekt, nemlig den historiske spændingsroman Da blev jeg døden. Her følger man den unge danske ingeniør David Adler, som assisterer Niels Bohr i hans arbejde med at konstruere atombomben.

Med kapløbet om at udvikle atombomben er verdensfreden på spil, men sideløbende med dette kommer udviklingen af dette altødelæggende våben for David Adler også til at være årsagen til et personligt drama om magt, hemmeligheder og kærlighed. Fælles for både David Adler og Niels Bohr er dog, at de ser sig nødsaget til at træffe svære valg i et moralsk dilemma med uoverskuelige konsekvenser.

Og resten er, som bekendt, historie.

Du kan læse om Steffen Jacobsens tanker om at skrive en spændingsroman baseret på historiske begivenheder her.

Ny hæsblæsende krimiserie

I øjeblikket er Steffen Jacobsen aktuel med De stumme piger, som er en selvstændig fortsættelse af hans nye serie om det umage efterforskningspar Jacob Nordstedt og Tanya Nielsen. Serien består på nuværende tidspunkt af Proxy og De stumme piger, som udkommer d. 18. september.

Du kan læse mere om Steffen Jacobsens nye serie her. 

De stumme piger

De stumme piger, Steffen Jacobsen

Da den dømte voldtægtsforbryder Gordon Nimb bliver brutalt myrdet, tvinges efterforsker Tanya Nielsen til at grave i Nimbs mørke fortid. Køen af ofre med motiv til at hævne sig er lang – og omfatter også alle de uopklarede sager og ofre, som Nimb gerne pralede med; de, som han kaldte de “stumme piger”.

LÆS OGSÅ: Steffen Jacobsen er tilbage med hæsblæsende nyt krimiunivers i Proxy

Blandt de mistænkte for drabet er desuden Tanyas overordnede og mentor Jakob Nordsted. For at fange morderen og rense Nordsteds navn, må Tanya derfor opspore Nimbs usynlige ofre.

De stumme piger er Steffen Jacobsens selvstændige fortsættelse til bestselleren Proxy.

Du kan købe De stumme piger i paperback her.


Proxy

Proxy, Steffen Jacobsen, Jakob Nordsted, Tanya Nielsen

“Overbevisende dialoger, nøje doserede beskrivelser og præcise detaljer forvandler siderne til scener i en højoktan film, der spiller for læserens indre blik.” – Ekstra Bladet

En pensioneret bogholder og terapeut findes myrdet med en afrikansk ritualkniv. Kort tid efter findes en lokal læge stranguleres i et udbrændt bilvrag. Jakob Nordsted og Tanya Nielsen sættes til at eftersøge sagen og prøve at kortlægge de tilsyneladende umotiverede forbrydelser. Underligt nok er den eneste fællesnævner mellem de to mord en kronisk syg teenagepiger, der er lænket til sin kørestol.

En hæsblæsende krimi af kirurg og krimiforfatter Steffen Jacobsen, som bl.a. står bag bestselleren Trofæ.

Du kan købe Proxy online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Det skal ikke være svært at finde læseoplevelser. Find en god krimi til dig her.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.