Sov dig sund

Sundhedsbølgen ruller fortsat ind over landet, og det er nok de færreste, der ikke er bare en lille smule grebet af at tælle skridt og spise grønkål. Men hvordan lever man egentlig sundt – og længe? Hvad bestemmer vores sundhed – er det livsstil eller gener? Disse spørgsmål havde længe optaget den svenske læge og forsker Bertil Marklund, da han satte sig for at skrive bogen 10 tips. Få det bedre og lev 10 år længere. 

Bogen er opløftende læsning, for i stedet for at fokusere på risikoforhold har Bertil undersøgt, hvad vi selv kan gøre for at have det så godt som muligt hele livet igennem. Et af hans 10 tips til en sund livsstil er næsten for godt til at være sandt: SØVN! Og nok af det, vel at mærke. Her er Bertils råd til en god nattesøvn:

Søvnrutine
Lav en klar og fast søvnrutine. Prøv at gå i seng og stå op på samme tid hver dag. Så støtter du dit biologiske ur og styrker din krop.

Dagslys
Du skal helst opholde dig ude i dagslyset om morgenen og om formiddagen. Så nedsættes produktionen af søvnhormonet melatonin, og kroppen omstiller sig til dagstid og aktivitet. Det styrker det biologiske ur og gør, at aftenmørket senere producerer nyt søvnhormon.

Motion
Motion frigør stressreducerende endorfiner, der gør det lettere at falde i søvn om aftenen og forbedrer kvaliteten af din søvn. Men undgå motion lige før sengetid.

Skru ned
Begynd på aftenen i god tid, før du går i seng. Læg computer og mobiltelefon væk. Prøv at få ting til side, der kan stresse dig. Skriv de ting ned, du skal huske til næste dag. Så er det lettere at slippe tankerne om det, der skal gøres. Det er godt med rolige aktiviteter – lad for eksempel være med at læse en alt for spændende bog. Øv dig i at slappe af før sengetid. Gør sengen til en frizone for arbejde.

Et rart sovemiljø
Luft ud i soveværelset, og læg dig i en skøn seng i et roligt, køligt og mørkt rum. Mørket signalerer til hjernen, at det er nat, og stimulerer udskillelsen af søvnhormonet melatonin.

Pas på med koffein og alkohol
Koffein og alkohol kan forstyrre søvnen. Koffein har en halveringstid i kroppen på seks-otte timer. Det betyder, at hvis du drikker to kopper kaffe om eftermiddagen, har du stadig en koffeineffekt tilbage i kroppen om aftenen svarende til en kop kaffe. Det kan være nok til at gøre det svært at falde i søvn. Alkohol kan gøre det lettere at falde i søvn, men senere er den en rigtig søvnforstyrrer. Når alkohol forbrændes, skabes der uro i kroppen, som gør, at man vågner flere gange og får en nedsat søvnkvalitet.


10-tips-forside

Jo flere sunde vaner, du har, jo flere friske år kan du regne med at få. I 10 tips – få det bedre og lev 10 år længere får du nogle helt enkle tips til, hvordan du skal leve for få et så langt liv som muligt. Da Bertil Marklunds forældre begge døde tidligt, følte han sig en smule urolig ved tanken om, at han skulle gå samme skæbne i møde. Han begyndte derfor at gennemgå en masse forskningen inden for flere forskellige områder. Svarene han fandt, overraskede ham positivt, for forskningen viste, at vores livsstil med 90 % er afgørende for, hvor længe vi lever. Det er altså dig, der bestemmer, hvordan du vil – eller ikke vil – ældes. I denne korte og letlæste bog får opskriften på, hvordan du med ganske få og enkle leveregler, kan forbedre dine muligheder for et både længere og bedre liv.

-> Køb bogen i din lokale boghandler eller her.


 Sov dig sund