Romaner

Romanen bag sommerens serie Sødbitter byder på trekantsdrama, vin og smagen af østers

sødbitter stephanie danler

”Ved I, hvordan man beskriver smagen af østers?”
Ordene er min veninde Julias. Vi stod i køkkenet hjemme hos min veninde Emilys forældre i Maine. Emily havde købt et dusin blandede østers, som vi slubrede i os efterhånden, som hendes far åbnede dem.
”Det er ikke en salt smag, det er smagen af hav. Det har jeg lært af en roman, der hedder Sødbitter.”

Sommerens mest instagrammede roman

Julia var den sidste af utallige veninder, der fortalte mig om Sødbitter den sommer.
Jeg boede i New York, og den roséfarvede roman var ikke til at komme uden om.
Jeg havde allerede været til fire middage i de foregående uger, hvor Sødbitter blev nævnt. Bogen stod i alle boghandlervinduer, og var over alt på sociale medier – anbefalet af navne som Sarah Jessica Parker og Teri Hatcher. Det var faktisk sommerens mest instagrammede roman.

Derfor lå romanen også i weekendtasken hos flere af pigerne i gruppen, der var taget op til Maine den weekend.
Vores veninde Meghan havde arbejdet på romanens forlag, dengang redaktøren havde fundet manuskriptet. Meghan fortalte, at bogens forfatter, Stephanie Danler, havde været tjener på en restaurant på Manhattan, hvor en ældre forlagsredaktør spiste frokost hver dag.
En dag tog Danler mod til sig og gav ham manuskriptet sammen med regningen, et par dage senere skrev de kontrakt.

Sødbitter er en roman om en kvinde, der tager et midlertidigt job på en luksusrestaurant på Manhattan. Jobbet bliver dog alt andet end midlertidigt, da hun forelsker sig i restaurantverdenen. Det er en roman om at finde sig selv, det er en roman om et trekantsdrama (tænk Farlige forbindelser), og det er en roman om at finde ud af, hvad man er god til: I dette tilfælde mad.

Sammen med hovedpersonen Tess, bliver læseren oplært i mad og vin. New York Times’ anmelder havde advaret mig om, at bogen ville gøre mig sulten – og jeg har aldrig før snacket så meget, mens jeg har læst en bog. Sødbitter gjorde mig sulten, men den gjorde mig også underligt bevidst om råvarers kvalitet. Min veninde Julia lærte at sætte ord på de smage, hun smagte, men for mig var det omvendt: Jeg lagde et stykke parmesanost på tungen og lærte endelig at sætte smag på ordet ’umami’.

Fra roman til serie: Se Sødbitter på C-More

Nu er Sødbitter også kommet som serie. Første sæson er klar til streaming på C-More og følger Tess’ første to ugers oplæring på restauranten, hvor hun arbejder. Der er derfor masser af stof til flere sæsoner, da romanen følger et helt år i Tess’ liv.

Du kan læse meget mere om serien her.

Se traileren for serien:


Om Sødbitter af Stephanie Danler

Sødbitter Stephanie Danler
❤ ❤ ❤ ❤ En af de helt gode bøger til sommerferien” – FEMINA

★★★★★ – EKSTRA BLADET

Tess ankommer til storbyen i sin søgen efter et liv, hun endnu ikke kan definere, men hun har et brændende ønske om at blive til nogen og høre til et sted.

Hun får et eftertragtet job som tjener på en eksklusiv restaurant på Union Square og opdager, at hun træder ind i en verden med et stærkt opdelt hierarki. Hun er så grøn, at hun aldrig har smagt en østers og må nu lære de forskellige arter, de rigtige betegnelser for Bourgognevine og at værdsætte at spise terrine af svinehoved.

Tess’ appetit på mad, vin, viden og hvilken som helst form for erfaring vækkes, og læseren trækkes med ind i den kaotiske, udmattende og fascinerende restaurationsbranche og dennes mørke bagside og får et indblik i det vilde liv, der starter efter lukketid.

Du kan købe Sødbitter online her eller i din lokale boghandel.

(på tilbud til 49,98 kr t.o.m. 31. august 2018)

Du kan læse og lytte til  Sødbitter på streamingtjenesterne eller købe den som lyd- eller e-bog, fx her.

Vild med SødbitterLæs også: Pigerne.