Bagebøger og kagebøger Mad og drikke Madværkstedet Yotam Ottolenghi

SØDT: Små skovmarengs med hasselnødder

SØDT, sødt, yotam ottolenghi, helen goh, kage, kager, dessertbog, dessertbøger, kogebog, kogebøger

Godter vækker glæde året rundt – uanset hvad anledningen er, er der ikke noget bedre end at besøge en ven med en lille pose eller æske med noget, og lige henkastet nævne, at du selv har lavet indholdet. Det er et rigtigt ‘ta-daaah’-øjeblik og en hyldest til de små, søde øjeblikke i livet.

SØDT er fuld af den slags opskrifter, som du kan lave i større mængder og dele ud blandt dem, du holder kær. De fine skovmarengs i denne opskrift kan holde sig i op til 10 dage i en tætsluttende beholder, og derfor er de helt perfekte at imponere både venner og familie med. Ottolenghi foreslår, at de små marengs kommes i en gennemsigtig cellofanpose med ti i hver.


“Folk elsker, når man bager til dem, og folk elsker at få gaver. Kombinerer man de to ting, går der virkelig formuer ind på karmakontoen.”


Ideen til opskriften opstod, da Helens to sønner blev skuffede over, at de ikke kunne spise de flotte, blanke hestekastanjer, som de fandt i skoven. Hun besluttede at udtænke noget, der så ligesådan ud, men som (endnu vigtigere) også var spiseligt.

SØDT, sødt, Yotam Ottolenghi, Helen Goh, dessert, marengs, kogebog, kogebøger, dessertbog, dessertbøger

Små skovmarengs

Ca. 70 stk.

Du skal bruge:

Marengs:
120 g æggehvide (fra ca. 3 store æg)
1⁄2 tsk. vinsten
240 g sukker
3⁄4 tsk. majsstivelse
1 knsp. bagepulver
1⁄2 tsk. vaniljeekstrakt

Mørkt chokoladeovertræk:
(halver portionen, hvis du vil lave begge varianter)
200 g hasselnødder
100 g mørk chokolade (mindst 70 % kakao), hakket i stykker på 1-2 cm
40 g mælkechokolade, hakket i stykker på 1-2 cm

Hvidt chokoladeovertræk:
(halver portionen, hvis du vil lave begge varianter)
140 g hvid chokolade, hakket
50 g frysetørrede jordbær, finthakkede

Sådan gør du: 

Forvarm ovnen til 180°.

Spred hasselnødderne ud på en bageplade, hvis du vil bruge det mørke chokoladeovertræk, og rist dem i 10 minutter. Hæld dem ud på et rent viskestykke, træk snipperne sammen om dem, og gnid dem mod hinanden, så de fleste af de brune hinder falder af. Hak nu nødderne meget fint – men helst i hånden frem for på foodprocessoren, der vil gøre dem ’støvede’. Læg dem i en skål, og stil dem til side.

Rør nu marengsmassen: Skru først ned for ovnen til 140°. Hæld æggehviderne i en røremaskine med piskeris, og pisk dem ved middelhøj hastighed i ca. 2 minutter,
til de er næsten stive. Tilsæt vinsten, og pisk videre i ca. 30 sekunder, til de er helt stive, men endnu ikke ser tørre og smuldrende ud. Hæld sukkeret i en skål, tilsæt majsstivelse og bagepulver (der begge sikrer helt tørre og sprøde marengs), og pisk gradvist blandingen i æggehviderne – ca. 1 spsk. ad gangen. Pisk videre i ca. 3 minutter, til marengsmassen er tyk og blank. Pisk vaniljen i, og skrab så marengsmassen over i en sprøjtepose med en tylle på 11⁄2 cm.

Læg bagepapir på to bageplader (klæb hvert ark fast på pladen med en smule marengsmasse. Sprøjt små, ca. 3 cm brede, dråbeformede marengs – kys – ud på bagepapiret. Løft tyllen, mens du sprøjter, så de bliver 4-5 cm høje og får en n spids. Stil begge plader i ovnen på en gang, når alle marengsene er sprøjtet ud. Skru straks ned til 120° – ovnen skal være en smule varmere, når marengsene sættes ind, så de får sprød overflade – og bag dem i 21⁄2 time. De er færdige, når de ser tørre ud og lyder hult, når man banker dem let i bunden. Sluk for ovnen, men lad marengsene stå på eftervarmen, til de er kølet af. Hold ovndøren på klem med en trægrydeske.

Gør nu det mørke chokoladeovertræk klar: Læg mørk chokolade og mælkechokolade i en varmefast skål stillet oven i en gryde med simrende vand
– skålens bund må ikke røre vandoverfladen. Rør rundt af og til, til chokoladen er smeltet. Dyp nu bunden af marengsene i den smeltede chokolade og derefter i de hakkede nødder, og sæt dem derefter på et stykke bagepapir.

Det hvide chokoladeovertræk gøres klar på samme måde som det mørke, og marengsene dyppes i jordbær i stedet for nødder.


Forudbestil SØDT af Yotam Ottolenghi og Helen Goh

SØDT, sødt, Yotam Ottolenghi, Helen Goh, dessertbog, dessertbøger, kage, kager, kogebog, kogebøger

SØDT udkommer den 4. oktober.

Indeholder opskrifter på småkager, minikager, kager, cheesecakes, tærter, desserter og små og gode sager samt masser af bagetips.