Mad og drikke Madværkstedet

SØDT: Rødbedekage med ingefær

SØDT, sødt, YotamOttolenghi, rødbedekage, kage, kogebog, kogebøger, dessertbog, dessertbøger

SØDT er Yotam Ottolenghi og Helen Gohs sukkermanifest, som hylder livets sødme.

Kogebogen har over 120 opskrifter på søde, vidunderlige sager og holder sig til det, Ottolenghi kalder ‘gennemskuelig mad’  – at folk skal vide, hvad og hvor meget de spiser, så de ikke kommer til at spise noget uden at opdage det gennem tilsætningsstoffer i maden.

Det er kombinationen af gode, men forskellige sager der i dag er indbegrebet af Ottolengi. Og med ‘gode sager’ menes alt, hvad der er frisklavet med kærlighed, en smule flair, gode råvarer og masser af omhu.


“Ottolenghis filosofi har altid handlet om overflod, åbne arme og glade gæster. Det er sådan, vi altid har lavet vores mad, og sådan, vi altid har bagt vores kager. Det er sådan, vi altid har spist, og sådan, vi altid har levet.”


SØDT er fuld af gode sager, og denne opskrift fokuserer på bl.a. på ingefær og rødbeder – to lækre ingredienser sprængfulde af vitaminer og mineraler.

SØDT, sødt, Yotam Ottolenghi, Ottolenghi, dessertbog, dessertbøger, kogebog, kogebøger, rødbedekage

Rødbedekage med ingefær

Opskriften er til 6-8 personer.

Du skal bruge:

75 g valnødder
200 g hvedemel
150 g sukker
2 tsk. bagepulver
1⁄4 tsk. natron
1⁄4 tsk. salt
2 mellemstore rå rødbeder, skrællede og groftrevne (250 g)
fintrevet skal af 1 stor appelsin (1 spsk.)
100 g syltet ingefær, finthakket
2 store æg
60 g cremefraiche
1 1⁄4 dl solsikkeolie
1 stor C-vitaminpille (1500 mg), knust til fint pulver i en morter eller med bagsiden af en ske (hjælper med til at bevare rødbedernes flotte farve i kagen, kan udelades)

Glasur:
150 g flødeost, stuetempereret
60 g flormelis, sigtet
3⁄4 dl piskefløde
saften af 6 cm frisk ingefær, revet fint og presset i en si (knap 1⁄4 dl saft)

Sådan gør du:

Forvarm ovnen til 180°. Smør en rund bageform på 20 cm, beklæd den med bagepapir, og stil den parat.

Spred valnødderne ud på en bageplade, og rist dem i ovnen i 10 minutter. Tag dem ud, hak dem i stykker på 1 cm, og stil dem til side. Skru op for ovnen til 195°.

Sigt mel, sukker, bagepulver, natron og salt sammen i en stor skål. Tilsæt rødbede, appelsinskal, valnødder og syltet ingefær, men lad være med at røre rundt.

Hæld æg og cremefraiche i en anden skål, og pisk blandingen jævn. Tilsæt olien og eventuelt den knuste vitaminpille, og pisk igen. Hæld blandingen i rødbede- og melskålen og vend dejen grundigt sammen med fingrene eller en dejskraber.

Hæld dejen i formen, og bag kagen på ovnens midterste rille i 50-55 minutter, eller til der ikke hænger dej ved, når du stikker i den med en trætandstikker. Tag den ud, og lad den køle af i formen i 30 minutter. Vend den derefter ud på en rist, og lad den køle helt af. Bagepapiret kan tages af eller forblive på efter behov – fordelen ved at lade det blive siddende er, at kagens sider så ikke tørrer ud, hvis den ikke skal spises med det samme.

Gør nu flødeosteglasuren klar: Kom flødeosten i en røremaskine med dejspade, og rør rundt i ca. 10 sekunder, til den er jævn (røretiden afhænger af flødeostens fasthed – se side 352-353). Tilsæt flormelis, og rør grundigt igen. Hæld fløden i, og rør i yderligere 1 minut, til glasuren er tyk og jævn. Tilsæt ingefærsaften, og rør i nogle få sekunder mere. Smør glasuren på kagen med en paletkniv lige inden servering.


Forudbestil SØDT af Yotam Ottolenghi og Helen Goh

SØDT, sødt, Yotam Ottolenghi, kogebog, kogebøger, dessertbog, dessertbøger

 

SØDT udkommer den 4. oktober.

Indeholder opskrifter på småkager, minikager, kager, cheesecakes, tærter, desserter og små og gode sager samt masser af bagetips.