Fagbøger Sundhed og livsstil

Dad bods og mor-kroppe: Per Brændgaard om kropsidealer og slankekure

Et af maj måneds buzzwords var ’Dadbod’. ’Dadbod’ handler kort fortalt om at have sådan en far-agtig krop – dvs. ingen sixpack og tydeligt markerede biceps. En af dem, der har markeret sig i den seneste måneds debat er ernæringsekspert Per Brændgaard. Per beskrev i et debatindlæg i Politiken, hvorfor mor-kroppen i hans øjne er mere fræk end en kvindekrop med sixpack:

Jeg har aldrig forstået, hvorfor kvinder tror, at mænd tænder på tyndhed. Det mest sexede er da, når en kvinde tør give sig helt hen til den intense nydelse af virkelig lækker mad, der er fyldt med sukker, fedt og stivelse. Så tør hun måske også give sig hen til andre former for nydelse.” – Per Brændgaard (Politiken)

Det betyder ikke, at vi ikke kan leve sundere eller tænke over, hvad vi spiser, hvornår og hvorfor, men at forestillingen om en idealkrop og den konstante stræben efter den ikke er sund for os og ikke giver os nydelse og livskvalitet. I bogen ’Slank på et sekund’ skriver Per Brændgaard i stedet om, hvordan små ændringer i hverdagen kan give en stor effekt. Og bogens titel er ikke kun for sjov. Han mener det faktisk.

Per Braendgaard
Per Brændgaard er ernæringsekspert og leder af Center for Bevidst Sundhed. Han debuterede som forfatter i 2000 med bogen ’Spis som du vil’ og har også skrevet bøger om mindful spisning.

Et sekund er præcis den tid, det tager at træffe et valg

I stedet for at følge en streng diæt, hvor du skal lave hele din livsstil om, så vælg i stedet at indføre små ændringer, der gør din livsstilsændring overkommelig. Hvis du har prøvet at være på slankekur, har du sikkert oplevet, at overvægt ikke er noget, der kan kureres med en kur. De fleste kure indeholder strenge diæter, hvor man i en periode udelukker forskellige madvarer, og når forløbet slutter, vender man som regel tilbage til sin gamle livsstils. Det betyder også, at vægten stiger igen efter kurven.

Problemet med slankekure er, at de slutter. Og livet fortsætter. Forhåbentlig. Hvis du ønsker et varigt vægttab, skal du gå på slankekurs i stedet for slankekur. Det vil hjælpe din vægt ned og holde den nede. Du tager udgangspunkt i dit liv, som det er, så du kan lave realistiske i stedet for urealistisk ændringer i dine madvaner, motionsvaner og livsstil.

Sådan tager du små skridt:
1. Vågn op
2. Undersøg, hvad du plejer at gøre
3. Undersøg, hvor sundt det er
4. Undersøg, hvad du kunne gøre i stedet for, som er sundere – måske bare LIDT sundere – og samtidig realistisk
5. Gør det

Slank på et sekundPer har skrevet bogen sammen med Gry Sara Windelev, der er uddannet kok på Gl. Mønt. Gry har udviklet 40 sunde(re) opskrifter på gamle kendinge og nye favoritretter. Prøv fx opskriften på mango-yoghurt-is.

 

 

 

Du kan følge Per på perbraendgaard.dk og på facebook, hvor han deler interessante artikler, provokerende vinkler på sundhed, gode råd og alternativer.

facebook