Mad og drikke Madværkstedet

Sådan udnytter du naturens grønne planter til at skabe skønne sommersalater

Ærgrer du dig over ikke at vide mere om de grønne planter? Kan man plukke planterne, er det sikkert at spise dem – og i så fald hvilke retter, kan man lave med planterne? Hvordan tilbereder man skønne sommersalater af ukrudt og urter?

Claus Meyers Store Naturalmanak følger naturens gang hele året og giver dig god information om, hvilke planter du kan bruge og opskrifter på spændende retter.

Få at vide hvordan du plukker brændenælder, og hvornår på året du skal plukke, så bladene ikke har en bitter smag. Udnyt de irriterende skalderkål i haven og spis skuddene i stedet for spinat. Find bær og svampe, og se hvilke planter på stranden du kan spise.

Gå på opdagelse efter planter i naturen

I juli måned er det skønt at spadsere i Danmarks grønne natur. Gå på opdagelse efter mjødurt, salturt, strandsennep, kamille, bær, tusindfryd, brøndkarse og timian til at skabe skønne sommersalater.

I bogen er der fyldt med tegninger og forklaringer, så du helt præcis ved hvad du skal gå efter og hvor.

Her bringer vi et eksempel med brøndkarse.

Tykskulpet brøndkarse

Brøndkarsen har en lidt skarp, nøddeagtig smag, og de spæde skud tilføjer en skøn dimension på omeletter, i salater eller på smørrebrødet. Du kan også lave en kold suppe, hvis du er så heldig at finde en stor mængde brøndkarse. Suppen får en helt vidunderlig grøn farve, men ellers smager brøndkarsen bedst, når den er rå.

Selve planten bliver ikke mere end 20-80 cm høj og den vokser ved rindende vand ved kildevæld, småbække og grøfter.

Stænglerne på brøndkarsen er glatte og lidt opadstigende og bladene vokser i klaser af 5-7 ovale blade.

Brøndkarsen vil blomstre mellem juli og september og blomsten er hvid med kronblade der er ca 4 mm og så en gul støvknap.

Hele planten smager af karse.

Opskrift på salat af glaskål og brønkarse med spinat, yoghurt og krydret nøddeknas

 

Denne salat er sprød, lækker og knasende.

Server den øjeblikkeligt, så snart den er færdig og brug den som tilbehør til laks, makrel, flere salater eller grillede grøntsager og et godt brød.

Hvis du ikke har været ude i en grøftekant og plukke vild brøndkarse, kan du også sagtens bruge almindeligt brøndkarse.

Til fire personer skal du bruge:

 

Salat:

2 glaskål

1 tsk salt

2 håndfulde brøndkarse

4 håndfulde babyspinat

1.5 dl yoghurt (fåreyoghurt eller almindelig)

1/2 dl syrent fløde 9 %

saft og skal af en halv usprøjtet citron

1 tsk sukker

1 fed hvidløg

 

Nøddeknas:

50 g hasselnøddekerner

1/2 tsk hel spidskommen

1 tsk hele korianderfrø

1/2 tsk friskkværnet peber

skal af en usprøjtet citron

havsalt

friskkværnet peber

 

Sådan samler du salaten:

Skræl glaskålen og skær den i stænger på ca. 1/2 x 1/2 cm. Kom dem i en skål, og vend dem med salt.

Skyl spinaten grundigt.

Kom brøndkarsen og spinat i koldt vand i 20-25 minutter.

Slyng dem tørre i en salatslynge eller et viskestykke.

Rør yoghurt, fløde, citronsaft, fintrevet citronskal, sukker og finthakket hvidløg sammen.

Smag til med salt og peber, og sæt til side.

 

Sådan laver du nøddeknas:

Hak nødderne groft.

Knus spidskommen og korianderfrø i en morter.

Kom nødder, spidskommen og koriander på en tør pande, og rist dem ved middel varme, til nødderne er gyldne.

Drys med salt og peber og fintrevet citronskal.

 

Ved servering:

Skyl saltet af glaskålen, og læg dem i en sigte, så alt vandet drypper af.

Vend kål, spinat, brøndkarse med yoghurtdressingen, og juster med salt, peber, citronsaft og evt. lidt sukker. Drys knas over salaten, og server den med det samme.

skønne sommersalater med planter du selv plukker, naturalmanak, naturalmanakken, pluk selv planter, pluk ukrudt, pluk brændenælder, pluk skvalderkål,

Du kan købe Meyers store naturalmanak her eller hos din lokale boghandler.

 

Lignende titler:

Jeg elsker bøger og har de seneste par år forelsket mig i de digitale muligheder, bøger giver. At løbe en tur eller lave mad, mens jeg hører lydbog. At læse en e-bog i toget, på rejsen eller midt om natten uden at forstyrre. Men jeg elsker også den traditionelle papirbog. Den flotte indbinding, duften og forventningens glæde, når man slår op på første side og bare ved, man har en god stund foran sig. Jeg har arbejdet i bogbranchen siden 2005 og elsker at pushe gode læseoplevelser videre.