Fagbøger Indefra Mad og drikke

Ambassadørens køkken: Fra hakkede grøntsager til diplomati

Ambassadørens køkken: Fra hakkede grøntsager til diplomati

Med kogebogen Ambassadørens køkken inviterer Rufus Gifford og hans mand Stephen DeVincent  inden for på Rydhave og byder på deres favoritretter. Du får både skønne opskrift og et væld af billeder af livet på ambassaden.

Lone Selfort er redaktøren bag bogen, og hun beretter her om, hvordan det har været at arbejde med Rufus og Stephen – og om, hvordan god mad bringer folk sammen på diplomatisk vis.


rufus-stephen

Madscenen, bogmessen 2015

Ambassadør Rufus Gifford er ikke super god til at hakke grøntsager til den New England Clam Chowder han er i gang med fremtrylle sammen med ambassadens kok. Men han er fantastisk til at tale om mad. Og han elsker god mad. Og han ved om nogen, hvad mad kan betyde, når det handler om at bringe folk sammen. Det er jo det, diplomati handler om.

Så selvom han ikke er mesterhakker, så spørger jeg ham alligevel, om han har lyst til at lave en kogebog. ‘Ambassador’s Cookbook’, som jeg siger til ham. ‘Ah, that could be great fun’, siger han, smiler stort og suser videre til næste punkt på dagens program, som er årets Marine Ball. ‘Nothing like a US Marine’, skrev han senere på Instagram. ’Nothing like Rufus’, tænkte jeg, og skrev straks til ambassaden om vores idé, og om de ville deltage i et sådant projekt?

Om de ville! Ambassadøren var faktisk helt tosset med ideen, så vi arbejdede videre, lavede oplæg, holdt møder med ambassadens folk.

Dr. Stephen DeVincent udvalgte omhyggeligt, hvilke af de mange retter, der serveres på Rydhave, der skulle med i bogen. Og han skrev de meget personlige indledninger til bogens kapitler.

Endelig en dag i april blev det tid til at fotografere. Dr. Stephen DeVincent åbnede dørene til den smukke ambassadebolig Rydhave nord for København. Kokken på Rydhave fremtryllede den ene lækre ret efter den anden i husets store køkken og over flere dage blev bogens billeder til. Tilfældet ville, at Rufus var alene hjemme det meste af ugen, for Stephen var udenlands. Så hele tre dage i træk spiste ambassadøren med stor fryd Thanksgiving-kalkun med alt, hvad dertil hører. Han var svært tilfreds. Du kan selv prøvesmage en af Halloween-opskrifterne lige her.

Og fotograferne, kokken og jeg mæskede os i cheeseburgers, de mest kødfulde og smagfulde ribs, man kan forestille sig, penslet som de var med ambassadørens favorit BBQ sauce, som bærer hans eget navn. Og hyggede os med Argos, parrets højelskede Golden Retriever, der lunter rundt i de store smukke rum og villigt lader sig klø bag ørerne.

Gennem hele forløbet blev både omslag og titel drøftet intenst. Ambassadørens køkken er en hyldest til det fællesskab, mad kan skabe, til familie, til venskab – også mellem nationer. De tre år Rufus og Stephen indtil videre har tilbragt i Danmark, har været helt særlige for dem og det vil de, bl.a. med denne bog, gerne takke danskerne for.

– Lone Selfort, fagbogsredaktør


Ambassadørens køkken af Rufus Gifford og Dr. Stephen DeVincent

1698784_1475038493

I Ambassadørens køkken får du opskrifterne på Rufus Gifford og hans mand Stephen DeVincents favoritretter.

Retterne spænder fra weekendbrunch, private dinners og pizza nights til overdådig Thanksgiving-middag med alt, hvad dertil hører. Du får også opskrifterne på de mere officielle receptionshapser, som serveres til de store events på Rydhave, fx i anledning af jul og uafhængighedsdagen. Og er du hundeejer, vil din hund elske at få hjemmelavede hundekiks ligesom den højtelskede golden retriever Argos får det.

-> Køb bogen hos din lokale boghandler eller online her.