Mad og drikke Madværkstedet

Rødbede-bygotto med salat af hasselnødder, æbler og stegte løg fra Meyers Grøn mad

Rødbeden er i sæson mellem september og marts.

Den faste – og utroligt billige –  knold med det kraftige mørkerøde kød er en sund spise, og er rige på kostfibre, vitaminer og mineraler – især jern.

Når du bruger rødbeder i madlavningen, er der et væld af muligheder, for at tilberede lækre retter. Rødbeder kan nemlig bruges både rå, kogte og bagte. Og ikke alene er rødbeder billige, de er også taknemmelige med holdbarheden – hvor de kan holde sig op til 2 måneder i et køleskab.

I denne opskrift giver rødbederne både farve, smag og konsistens til en cremet og fyldig “otto”.

Brug salaten som topping, eller server den ved siden af.

Rødbede-bygotto med salat

Opskriften er til 4 personer

Du skal bruge:

Til rødbede-bygotto: 
1 kg rødbeder
1 løg
1 fed hvidløg
200 g perlebyg, gerne en groft poleret variant
6 dl grøntsagsbouillon
2 dl æblemost
1⁄2 dl æblecidereddike
eller anden lys eddike havsalt
friskkværnet peber

Til salat:
50 g hasselnøddekerner
1 rødløg
2 æbler
1 håndfuld persilleblade
4 spsk. æbleeddike gerne balsamisk
1⁄2 dl hasselnøddeolie

Sådan tilbereder du rødbede-bygotto

Vask og skrub rødbederne, men lad skrællen sidde på.
Læg rødbederne i et ildfast fad beklædt med bagepapir, og bag dem i en forvarmet ovn ved 150° i 11⁄2-2 timer, til de er helt møre.
Lad rødbederne køle lidt af, og skrab skindet af dem, mens de stadig er lune. Skær dem i små tern.
Pil løg og hvidløg, og hak begge dele groft.
Steg dem i en gryde i lidt olie, til de er klare.
Kom perlebyggen i gryden sammen med bouillon, æblemost og eddike, og lad det koge ved svag varme i 20-25 minutter, til byggen er næsten mør – vend rødbedeternene i, og lad det koge i yderligere 10 minutter, til kornene er helt møre.
Smag til med salt, peber og evt. mere eddike.

Salat af hasselnødder, æbler og løg

Rist hasselnødderne på en tør pande i 5 minutters tid, til de bliver lidt mørkere.
Hak dem groft.
Pil løget, og skær det i tynde både. Steg dem i lidt olie i et par minutter, til de er gyldne i kanterne.
Skær æblerne i kvarter, fjern kernehusene, og skær æblerne i tynde både eller skiver.
Skyl persillen, slyng den tør, og hak den groft.
Vend løg og æble med persille, eddike, hasselnødder og hasselnøddeolie, og krydr med salt og peber.

Ved servering
Rør grøden med lidt hasselnøddeolie, og server salaten på toppen eller ved siden af.

Om bogen Meyers grøn mad

Meyers grøn mad finder du over 100 lækre og velsmagende grønne retter.

Bogen er både til dem, der ønsker at leve 100 % vegansk eller vegetarisk, og til dem der bare har lyst til at spise mere grønt og måske lægge en kødfri dag eller to ind i om ugen.

Alle retter er 100% plantebaserede (veganske) og derfor uden animalske produkter som æg, mælk, smør, fløde osv. Bogen er på klassisk meyersk vis opdelt i sæsoner, og udover de mange lækre opskrifter, giver Meyers dygtige kokke dig også en masse bonus info om super sunde krydderier, og om hvordan man sørger for at få dækket alle kroppens behov, når man vælger kødet fra i sin daglige kost.

Se andre kogebøger fra Meyers Madhus

Køb Meyers grøn mad online her eller i din lokale boghandel

Jeg elsker bøger og har de seneste par år forelsket mig i de digitale muligheder, bøger giver. At løbe en tur eller lave mad, mens jeg hører lydbog. At læse en e-bog i toget, på rejsen eller midt om natten uden at forstyrre. Men jeg elsker også den traditionelle papirbog. Den flotte indbinding, duften og forventningens glæde, når man slår op på første side og bare ved, man har en god stund foran sig. Jeg har arbejdet i bogbranchen siden 2005 og elsker at pushe gode læseoplevelser videre.