Saga Skønlitteratur

Poul Ørum – Forfatter og menneskekender

Poul Ørum - Forfatter og menneskekender

Tekst af: Tina Monika Møller Larsen

Poul Ørum efterlader sig et stort forfatterskab, som tør stille skarpt på samfundets periferi, tabuer og marginaliserede eksistenser. Med selvoplevet angst, tab og sorg er han en inderlig stemme i og uden for den litterære debat i det 20. århundrede, som stadig har aktualitet i dag.

Kontroversiel kriminalforfatter med mod til at stille sig i periferien

Poul Ørum er på mange måder en kontroversiel forfatter, som giver nyt liv til en folkelig genre som kriminalromanen. Han skaber stor fornyelse gennem eksistentielle budskaber, der angriber cementerede opfattelser af begreberne skyld, skæbne og straf og peger på samfundets dybe medskyld i kriminalitet. Forfatterskabet rummer en skarp kritik af de mekanismer i samfundet som dømmer afvigeren på forhånd.

Sidste flugt_ebookUlvelegTavse vidner_ebookKun sandheden_ebookDet uopklarlige_ebookVildspor_ebook

Ørum går endda så langt, at han engagerer sig i en dom fra den virkelige verden. Sagen drejer sig om mordet på Else Gregersen, som bliver myrdet 13 juli 1975 i Egebæksvang Skov. Jacob Brølling bliver anklaget for mordet. Men Ørum hævder den svagtbegavede Jacob Brøllings uskyld og går ind i den opsigtsvækkende mordsag for at få ham frikendt. Sagen ender med, at Brølling idømmes 16 års fængsel. Ifølge Ørum er manipulation, fordomme og fordømmelse medvirkende til at sende Brølling på anklagebænken for mordet på Else Gregersen.

Forfatterens alter ego Jonas Mørch

I romanen ”Syndebuk” kredser Ørum om Egebæksvangmordets problematik med hovedpersonen Otto Bahnsen, som er den svagtbegavede mand, der presses til at tilstå et mord, han ikke har begået. Bahnsen anklages for mordet på en tyve år ældre kvinde og bliver det perfekte sonoffer, som bliver klemt af den offentlige mening og ordensmagten. Det er forfatterens alter ego kriminalassistenten Jonas Mørch, som fastslår Otto Bahnsens uskyld med sin ihærdige søgen efter sandheden

Ukendt offer_2Spionen ud af den bla luftSommerens genfaerdTavse vidner_ebookTagdryp 31 historier_ebookSyndebuk_ebook

Selvoplevelse og livserfaringer som drivkraft

Efter debuten i 1953 med romanen “Dansen med de fire vinde” udgiver Poul Ørum digtsamlinger, novellesamlinger, erindringer, essays, romaner, radio og tv -spil og får tildelt adskillige flotte priser for sit alsidige forfatterskab. I 1962 modtager han De Gyldne Laurbær for romanen ”Natten i ventesalen”. To små eksistenser, en servitrice og en billetsælger, finder sammen i en lille stationsby, hvor janteloven har rigtig godt fat. Forargelse, fordomme og fordømmelse møder de to hovedpersoner, som vil bryde op fra byen.

Ørum formår at stille sig i periferien af samfundet og har stor indlevelse i det kriminelle sind og i outsiderens position, som han giver en stemme, ligesom hans samtidige forfatterkollega Jacob Bech Nygaard. Ørums forfatterskab får nerve og autenticitet af hans egen livserfaring og psykologiske søgen i tilværelsen. Allerede som ung mand møder Ørum angsten og uretfærdigheden, da han, efter at have taget realeksamen i Skive, får hyre på en skonnert som jungmand. Skipperen er brutal og voldelig og Ørum får lyst til at slå ham ihjel. Han dykker ned i sindets mørke kræfter og får erfaringer med en underkuelse og undertrykkelse, som giver ham inspiration til novellesamlingen “I vandenes dyb” fra 1961 og “Tilbagerejsen” fra 1973.

Dansen med de fire vindeTilbagerejsenNatten i ventesalen_3I vandenes dyb_ebookKun sandheden_ebook

I 1944 bliver Ørum ansat i et underbetalt job som journalist i hjembyen Nykøbing Mors og gifter sig samme år med Signe. Sammen flytter de til København, hvor han en lang årrække fungerer som politireporter ved den socialdemokratiske provinspresse. Men længslen efter hjemstavnen bliver for stor og familien tager tilbage til Fanø, hvor Ørum i 1958 skriver sin gennembrudsroman “Lyksalighedens ø”.

”Jeg skriver på uafgjorte mellemværender med mig selv”

Ordene er Poul Ørums og beskriver ham som det søgende og selvransagende menneske, han var. Han står meget stærkt i sine prosabøger, som er en kombination af selvbiografi og fiktion. I prosabøgerne vender han blikket mod selvet og får et mere psykologisk omdrejningspunkt. I “Ravnen mod aften” bearbejder Ørum tabet af hustruen Signe, som er død af en blodprop i hjertet, og forsøger at skrive sig fri af sin depression. Bogen er et sorgarbejde, hvor Ørum tør blive i smerten og kommer i gennem med et forandret og fornyet jeg i et længere terapeutisk forløb. Det er skrevet med inderlighed, oprigtighed og ærlighed og følges op af “Sorgens følelser” fra 1984, hvor Ørum trækker på sine tidligere erfaringer med tab. Ørum går her med stor indsigt tættere på selve sorgens psykologi og sorgreaktioner. Romanerne har stor betydning i læserkredse i kraft af det terapeutiske udbytte i Ørums personlige rejse fra et psykisk nulpunkt mod et forandret og nyt jeg.

Af hjertens grund_ebookLyksalighedens ø_ebookRavnen mod aften_ebookSorgens følelser_ebookDagens lys_ebookGalgenfrist_ebook

Poul Ørums indre blik for humanistiske værdier kan stadig udfordre samtiden og har stor aktualitet. Han rammer bredt- både folkeligt og litterært.

Du kan finde hans forfatterskab her.