Mad og drikke Madværkstedet Sundhed og livsstil

Lækre retter fra Ottolenghi: Ovnbagte auberginer med safranyoghurt

Det kan godt være svært at finde på lækre retter, der samtidigt er nemme at tilberede. Heldigvis er der dog hjælp at hente fra stjernekokken Yotam Ottolenghi, som er mester i at kreere spændende men alligevel simple retter. Nedenfor får du en af hans mest populære opskrifter, nemlig ovnbagte auberginer med safranyoghurt.

Denne lækre ret er en sikker vinder til en middag med vennerne, fordi alting kan gøres klar i forvejen – auberginen kan bages, safranyoghurten røres sammen, nødderne og krydderurterne stilles parat – og blot samles lige inden servering. Og så er det en ret med smæk på – både visuelt og smagsmæssigt – hvilket gør dens wow-faktor endnu større.


Ingredienser (4 personer)

3 mellemstore auberginer, skåret i runde skiver på 2 cm eller i lange både
Olivenolie, til pensling
2 spsk pinjekerner, ristede
1 håndfuld granatæblekerner
20 basilikumblade
Flagesalt og sort peber

Safranyoghurt
1 knsp safrantråde
3 spsk kogende vand
180 g græsk yoghurt
1 fed hvidløg, knust
2½ tsk citronsaft
3 spsk olivenolie

Fremgangsmåde

Lad safranen til yoghurten trække i det varme vand i en lille skål i 5 minutter. Hæld blandingen i en større skål sammen med yoghurt, hvidløg, citronsaft, olivenolie og en smule salt. Rør grundigt rundt, til yoghurten er jævn og smuk gylden. Smag om nødvendigt til med yderligere salt, og stil så yoghurten koldt. Den kan holde sig i køleskabet i op til 3 dage.

Forvarm ovnen til 240°. Læg aubergineskiverne i en bradepande, pensl dem med rigeligt olivenolie på begge sider, og drys dem med salt og peber. Bag dem i ovnen i 20-35 minutter, til de er flot lysebrune. Lad dem køle af. Auberginerne kan holde sig 3 dage i køleskabet. Lad dem varme til stuetemperatur inden servering.

Anret aubergineskiverne på et fad inden servering, så de overlapper hinanden lidt. Dryp safranyoghurt over dem, drys pinje- og granatæblekerner over, og pynt til sidst med basilikummen.

Tip: Som med så mange andre tykke dressinger kan det være svært at fordele safranyoghurten jævnt over retten, men hvis du bruger en hulske, gøres det ganske let. Øs blot dressingen op i skeen, hold den ind over salaten og bank med den anden hånd på det lange skaft nogle gange. Med lidt øvelse vil det få dressingen til at dryppe jævnt igennem skeen og fordele sig pænt på grøntsagerne nedenunder.


 

OTTOLENGHI: KOGEBOG #1 af Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi, Ottolenghi, Kogebog, Kogebog #1Denne opskrift på ovnbagte auberginer med safranyoghurt er fra den moderne kogebogsklassiker OTTOLENGHI: KOGEBOG #1, som den britisk-israelske stjernekok Yotam Ottolenghi står bag.

Kogebogen er en samling af lækre, ukomplicerede opskrifter på alt fra brød og kager til kød, fisk og salater, altsammen tilsat et pift af Ottolenghis kreativitet. Retterne bygger på kulinariske traditioner fra både Mellemøsten, Nordafrika, Italien og Californien.

 

 

Du kan købe OTTOLENGHI: KOGEBOG #1 af Yotam Ottolenghi online her eller i din lokale boghandel.

Jeg læser engelsk på Københavns Universitet og er studentermedhjælper i Lindhardt og Ringhofs marketingafdeling. Personligt læser jeg (næsten) alt, og jeg elsker at kunne være med til at give den gode læseoplevelse videre.