Fagbøger, Mad og drikke, Sundhed og livsstil
Leave a comment

Mille Dinesens vej til en krop i balance

mille-dinesen-banner

Da skuespiller Mille Dinesen i 2001 fik stillet diagnose sclerose, fik hun et gevaldigt wake up call i forhold til kost og sundhed. Hun kastede sig over alverdens alternative behandlinger og stringente kure, men det var først, da hun løsnede op for kontrollen, at hun fandt den rette balance. I sin bog Min egen vej fortæller hun om at finde den gyldne mellemvej med plads til både grove grøntsager og lækre desserter:

“Med tiden har jeg fundet ud af, at det er vigtigt for mig, at der ikke er nogen tvang med hensyn til, hvad jeg spiser. Før i tiden ville jeg ofte melde fra til middage og andre sociale arrangementer, hvor der var en forventning om, at jeg spiste og drak det samme som de andre. Jeg var alt for fanatisk, hvilket isolerede mig og selvfølgelig ikke gjorde mig gladere. Jeg lever ikke efter en stringent kostplan. Jeg mærker efter, hvad jeg har lyst til fra måltid til måltid. Jeg kan lige så godt spise en hakkebøf med bløde løg til morgenmad, som jeg kan spise laks med blåbær eller en omelet. Mad er mad, uanset hvornår jeg spiser det på dagen. Det giver dog god mening for mig at spise, som træner og kostvejleder Lotte Arndal siger: ’Som en dronning til morgen, en prinsesse til frokost og en tigger til aften.’ På den måde giver jeg kroppen mest energi på de tidspunkter, hvor jeg er mest aktiv.

Når jeg har tid til det, finder jeg mine ayurvediske kogebøger frem, som jeg tog med hjem fra Indien. Så står jeg i køkkenet og laver ghee, som er klaret smør, og linsesuppen dhal i lange baner. I perioder, hvor jeg har travlt eller mangler overskud til at lave mad, finder jeg typisk nogle grøntsager i køleskabet, som jeg blender til en juice. Det er en nem og hurtig måde at give kroppen gode vitaminer på. Har jeg en lang dag foran mig, hvor jeg ikke ved, hvornår jeg kommer i nærheden af noget spiseligt, tager jeg for eksempel noget grøntsagsjuice, et æg og en rugbrødsklapper med på farten. På den måde sikrer jeg, at jeg ikke kommer til at tømme en tankstation for Mars-barer og franske hotdogs, når jeg bliver sulten. Og derudover glæder jeg mig over, at for eksempel 7-Eleven er blevet gode til at have sunde, lækre salater og friskpressede juicer som en del af deres vareudvalg, når man har brug for noget sundt, mens man er på farten. Dermed ikke sagt, at jeg ikke har brug for at bryde mine egne sundhedsprincipper en gang imellem. Om det er sandt eller ej, ved jeg ikke, men jeg hørte engang, at cykelryttere med jævne mellemrum sviner sig til med usund mad for at sætte deres immunforsvar på arbejde. Den logik lød så perfekt i mine ører, at jeg tog den til mig. Så en gang om ugen spiser jeg, hvad der passer mig, og det er tit i den usunde afdeling. Menuen er næsten altid den samme: en burger med det hele og Ben & Jerry’s til dessert. Hvis jeg hældte sådan en omgang ned hver dag, ville min krop helt sikkert reagere dårligt på det, men den har det fint, når det kun sker en gang om ugen. Og jeg har brug for et modspil til den sunde og regelrette stil, jeg ellers lever efter. Ligesom jeg har været storforbruger af nikotintyggegummi de sidste 15 år. Jeg havde brug for noget, der brød med alt det korrekte. De er dog smidt nu, og jeg havde en lang periode med et meget stort savn – det var lidt som at miste en god ven, selv om den ven ikke var sund for mig. Men lur mig om ikke der sniger sig en ny dårlig vane ind. Summen af laster er konstant.”

 


 

Mille Dinesen
“Jeg vil ikke diktere, hvad det gode og sunde liv er. Og jeg tror ikke på dogmer og asketisk livsførelse. Det her er en historie om at finde sin egen vej, når man bliver konfronteret med alvorlig sygdom eller er i ubalance på anden måde.”

Gennem de seneste 15 år har skuespillerinden Mille Dinesen kastet sig ud i alverdens alternative behandlinger og sundhedseksperimenter. Alt fra tarmskylninger og ayurveda-massager til hvidløgskure og kostomlægning. For da hun selv blev stillet ansigt til ansigt med diagnosen sclerose, lå det hende mere naturligt at gå sin egen vej og tage ansvar for sit liv end at fylde sig med medicin, der resulterede i store bivirkninger. Og selvom hun ikke har mærket noget til sygdommen siden 2001, er sundhed og balance blevet hendes hvilende interessepunkt.

I “Min egen vej” forsøger Mille Dinesen at bygge bro mellem alternative og konventionelle måder at se sundhed og sygdom på. Og giver sit personlige bud på, hvad sundhed er. Bogen indeholder øvelser, råd fra udvalgte alternative behandlere og en række af Mille Dinesens sunde favoritopskrifter.

-> Køb bogen hos din lokale boghandler eller her

Mille Dinesen

Mille Dinesen

Mille Dinesen

Mille Dinesen

About Lindhardt og Ringhof

Vi er vilde med bøger - kogebøger, strikkebøger, romaner, digte, biografier og alt det indimellem og rundt om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *