Fagbøger Mad og drikke Madværkstedet

“Grønt mad smager simpelthen latterlig godt” – indrømmelser fra en kødspiser

“Vi spiser simpelthen for meget kød,”

… erklærede den førstefødte en aften, hvor undertegnede igen havde ladet en ureel udskæring stå og småprutte i en stegegryde 4 timer med en mørk øl.
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Meyers Simremad udgør en væsentlig del af repertoiret, når jeg står bag gryderne.

Alle, der har teenagere, oplever sikkert af og til, hvordan en ny revolutionerende dagsorden dominerer debatten i hjemmet med alt fra feministiske statements til kødkvalme, og min mad-guru, Claus Meyer, selv er da heller ikke gået ram forbi:

“Jeg fik selv en forsmag på denne udfordring, da vores to yngste døtre, kort tid efter at vi var flyttet til New York, besluttede sig for at blive veganere. Det varede et år, så fandt de ud af, at de også godt kunne spise honning, æg og mælkeprodukter,” som Claus Meyer fortæller i forordet til Meyers Grøn Mad.

For mig er det med at spise mindre kød strandet på smagen – eller mangel på samme

Både de feministiske fodnoter og det betimelige i at skåne miljøet ved at spise mere grønt er jo åbenlyst rigtige: “Vi har ikke arvet jorden fra vores forældre, vi har lånt den af vores børn,” som en eller anden høvding sagde fra scenen engang i firserne, da jeg var til støttekoncert med Gnags i Huset i Århus for nogle indianere. Men for mig er det med at spise mindre kød strandet på smagen – eller mangel på samme.

LÆS OGSÅ: Grønne kogebøger til vegetarisk og vegansk madlavning

Og det var her, at bagmændene bag opskrifterne i Meyers Grøn Mad fik mig på krogen forleden, da de præsenterede bogen i Meyers Madhus på Nørrebrogade.

Det smagte simpelthen latterligt godt!

Meyers Grøn Mad
Meyers Grøn Mad

Man kan ikke servere dobbelt op på salat og kalde det en hovedret

“Man kan jo ikke bare servere dobbelt så meget af en grøn salat og kalde det en hovedret,” som en af bagmændene, Bo Frederiksen, sagde.
Og så serverede de ellers en velkomsthapser af tørret og røget rødbede, der havde samme konsistens og smag som beef jerky, inden vi fik små lækre linsedeller med svampeketchup, små pandekager af fermenterede røde linser med selleri, sojayoghurt, løg og æble med mere.

Hele fidusen er at tilsætte umami, den der ubestemmelige smagsfylde, som ud over kød og skaldyr kan findes i svampe, nødder, tomater og tang, som Lindhardt og Ringhof også har udgivet en fremragende kogebog om.

Meyers Grøn Mad anviser veje og genveje til umami (og krydderier), og her sker der pludseligt noget med grønne retter, så et inkarneret rovdyr også kan være med. Det smager ikke blot som at stikke tungen ind i en kompostbunke.

LÆS OGSÅ: Opskrift på fyld græskar med svampe og grønkål

Hidtil har mit grønne repertoire stort set begrænset sig til humus, og her må jeg indrømme, at det var Yotam Ottolenghis Jerusalem, der revolutionerede min kikærtemos. Så meget, at det nu er en stående joke hos familie og venner, at jeg altid laver humus til alle selskaber, uanset om vi skal have sildebord.

Men med Meyers Grøn Mad har jeg pludselig fået lyst til og mod på at go green. Jeg er vild med indisk mad og næste projekt bliver aubergine-daal med spirede røde linser og limepickles. Håber det giver et par point hos den førstefødte!

Meyers grøn mad

Meyers grøn mad finder du over 100 lækre og velsmagende grønne retter.

Bogen er både til dem, der ønsker at leve 100 % vegansk eller vegetarisk, og til dem der bare har lyst til at spise mere grønt og måske lægge en kødfri dag eller to ind i om ugen.

Alle retter er 100% plantebaserede (veganske) og derfor uden animalske produkter som æg, mælk, smør, fløde osv. Bogen er på klassisk meyersk vis opdelt i sæsoner, og udover de mange lækre opskrifter, giver Meyers dygtige kokke dig også en masse bonus info om super sunde krydderier, og om hvordan man sørger for at få dækket alle kroppens behov, når man vælger kødet fra i sin daglige kost.

Se opskrift på fyldt græskar med grønkål og svampe 

Se Meyers grøn mad 

Læseprøve her:

Læs også:

Nina Olsson: Bowls

grønne kogeboger til vegetarisk og vegansk madlavning

Hop med på trenden med alt-i-en skål til velafbalancerede, sunde og grønne måltider.

Skåle er ikke længere kun forbeholdt supper, salat eller pasta. “Bowl-food” er moderne og praktisk. Det er nemt at lave en skålfuld mad af en rest korn, friske grøntsager og mættende proteiner, fordi det kræver minimal forberedelse og tilberedning. Skålen er blevet en skøn og nem måde at servere den daglige mad på.

Bowls byder Nina Olsson på 90 farverige og sprøde vegetariske og veganske retter i skåle som dækker både morgenmad, småretter og aftensmad.

Prøv f.eks. mexicansk bønnebowl med bajasauce, buddha-bowl med krydrede kikærter, quinoa og spirer, græskarhummus med svampe og picklede æg, linseragout og zoodles, grøntsags- “neatballs” med basilikum-dild-spinatsauce eller banan-nicecream med karamelsauce.

Du kan se Bowls her

Meyers salater året rundt

screen-shot-2016-09-21-at-14-39-07_burned

Meyers salater året rundt giver dig 100 helt nye opskrifter på grønne salater, fyldige måltidssalater og salater inspireret af asiatiske, mellemøstlige og middelhavets køkkener. Salaterne tager udgangspunkt i de råvarer, hver sæson har at byde på, og kan laves af alle.

 

 

 

 

Se Meyers salater her