Fagbøger Claus Meyer | Meyers Madhus Mad og drikke Madværkstedet Vegetariske og veganske kogebøger

“Grønt mad smager simpelthen latterlig godt” – indrømmelser fra en kødspiser

"Grønt mad smager simpelthen latterlig godt" - indrømmelser fra en kødspiser

“Vi spiser simpelthen for meget kød,”

… erklærede den førstefødte en aften, hvor undertegnede igen havde ladet en ureel udskæring stå og småprutte i en stegegryde 4 timer med en mørk øl.
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Meyers Simremad udgør en væsentlig del af repertoiret, når jeg står bag gryderne.

Alle, der har teenagere, oplever sikkert af og til, hvordan en ny revolutionerende dagsorden dominerer debatten i hjemmet med alt fra feministiske statements til kødkvalme, og min mad-guru, Claus Meyer, selv er da heller ikke gået ram forbi:

“Jeg fik selv en forsmag på denne udfordring, da vores to yngste døtre, kort tid efter at vi var flyttet til New York, besluttede sig for at blive veganere.” som Claus Meyer fortæller i forordet til Meyers Grøn Mad.

"Grønt mad smager simpelthen latterlig godt" - indrømmelser fra en kødspiser

For mig er det med at spise mindre kød strandet på smagen – eller mangel på samme

“I mit voksne liv har jeg de sidste 15-20 år gradvist skruet ned for de animalske proteiner og op for mængden af ingredienser fra planteriget, der indgår i vores måltider. Jeg har ikke været alene på denne rejse, og jeg tror, at mange flere endnu vil få lyst til at gå ud ad disse spor,” fortæller Claus Meyer i Grøn mad.

At spise flere grøntsager og mindre kød er godt for vores sundheds skyld og miljøet. “Vi har ikke arvet jorden fra vores forældre, vi har lånt den af vores børn,” som en eller anden høvding sagde fra scenen engang i firserne, da jeg var til støttekoncert med Gnags i Huset i Århus for nogle indianere. Men for mig er det med at spise mindre kød strandet på smagen – eller mangel på samme.

LÆS OGSÅ: 7 tips til at sammensætte det perfekte grønne måltid

Og det var her, at bagmændene bag opskrifterne i Meyers Grøn Mad fik mig på krogen, da de præsenterede bogen i Meyers Madhus på Nørrebrogade.

Det smagte simpelthen latterligt godt!

Meyers Grøn Mad
Meyers Grøn Mad

Man kan ikke servere dobbelt op på salat og kalde det en hovedret

“Man kan jo ikke bare servere dobbelt så meget af en grøn salat og kalde det en hovedret,” som en af bagmændene, Bo Frederiksen, sagde.
Og så serverede de ellers en velkomsthapser af tørret og røget rødbede, der havde samme konsistens og smag som beef jerky, inden vi fik små lækre linsedeller med svampeketchup, små pandekager af fermenterede røde linser med selleri, sojayoghurt, løg og æble med mere.

Hele fidusen er at tilsætte umami, den der ubestemmelige smagsfylde, som ud over kød og skaldyr kan findes i svampe, nødder, tomater og tang.

Meyers Grøn Mad anviser veje og genveje til umami og krydderier, og her sker der pludseligt noget med grønne retter, så et inkarneret rovdyr også kan være med. Det smager ikke blot som at stikke tungen ind i en kompostbunke.

LÆS OGSÅ: Opskrift på fyld græskar med svampe og grønkål

"Grønt mad smager simpelthen latterlig godt" - indrømmelser fra en kødspiser

Hidtil har mit grønne repertoire stort set begrænset sig til hummus, og her må jeg indrømme, at det var Yotam Ottolenghis Jerusalem, der revolutionerede min kikærtemos. Så meget, at det nu er en stående joke hos familie og venner, at jeg altid laver hummus til alle selskaber, uanset om vi skal have sildebord.

Men med Meyers Grøn Mad har jeg pludselig fået lyst til og mod på at go green. Jeg er vild med indisk mad og næste projekt bliver aubergine-daal med spirede røde linser og limepickles. Håber det giver et par point hos den førstefødte!

Meyers grøn mad

Meyers, Claus meyer, Grøn mad, vegetarisk mad, vegansk mad, kødfrit,

"Grønt mad smager simpelthen latterlig godt" - indrømmelser fra en kødspiser

Meyers grøn mad finder du over 100 lækre og velsmagende grønne retter.

Bogen er både til dem, der ønsker at leve 100 % vegansk eller vegetarisk, og til dem der bare har lyst til at spise mere grønt og måske lægge en kødfri dag eller to ind i om ugen.

Alle retter er 100% plantebaserede (veganske) og derfor uden animalske produkter som æg, mælk, smør, fløde osv. Bogen er på klassisk meyersk vis opdelt i sæsoner, og udover de mange lækre opskrifter, giver Meyers dygtige kokke dig også en masse bonus info om super sunde krydderier, og om hvordan man sørger for at få dækket alle kroppens behov, når man vælger kødet fra i sin daglige kost.

Se opskrift på fyldt græskar med grønkål og svampe 

Meyers grøn mad  kan købes online, fx på Saxo.com eller i din foretrukne boghandel.

Læseprøve her