Mad og drikke

Meyers Sachertorte

Sachertorte er en af de store chokoladekageklassikere. Den berømte torte med abrikosfyldet stammer fra 1800-tallets Wien og optræder i mange udgaver. Her får du opskriften på den bedste, Claus Meyer endnu har smagt.

10-12 personer

Ingredienser

Chokoladebunde

  • 130 g bitter mørk chokolade 70 %
  • 130 g blødt smør
  • 110 g flormelis
  • kornene af 1 vaniljestang
  • 6 æggeblommer
  • 6 æggehvider
  • 110 g sukker
  • 130 g hvedemel
  • 300 g god abrikosmarmelade

Glasur

  • 300 g mørk chokolade, mindst 60 %
  • 400 g sukker
  • 2½ dl vand

1 springform (22-24 cm i diameter)

Fremgangsmåde

1 Forvarm ovnen til 170 grader ved varmluft.

2 Smelt chokoladen til bundene i et varmt vandbad eller i en mikrobølgeovn (ved ’defrost’’ eller maksimum 500 W under hyppig omrøring). Pisk det bløde smør skummende med flormelis og vaniljekorn med en elpisker eller i en røremaskine. Tilsæt æggeblommerne en efter en, og bland det godt. Tilsæt den smeltede chokolade, og pisk massen, til den er glat.

3 Pisk æggehviderne meget stive med sukker. Vend først et par skefulde hvider i chokolademassen for at gøre den lettere, vend dernæst forsigtigt resten i. Sigt til sidst melet i, og indarbejd det forsigtigt, men grundigt, i dejen.

4 Smør springformen med smør, og drys den med lidt mel. Fyld straks dejen i springformen, og sæt den i den forvarmede ovn. Bag først med ovndøren på klem i 12-15 minutter, og bag så kagen færdig i knap 1 time. Tag formen ud af ovnen, og lad kagen køle af i denne i 5-10 minutter. Fjern så formen, og lad kagen afkøle helt.

5 Flæk kagen med en lang skarp kniv til 2 tykke bunde.

6 Varm abrikosmarmeladen forsigtigt op i en lille gryde. Smør den nederste bund med halvdelen af den let opvarmede, flydende abrikosmarmelade. Læg den anden bund oven på, og dæk overfladen med den resterende marmelade. Lad kagen stå og større på køkkenbordet i minimum 15 minutter.

7 Lav nu glasuren. Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Kog sukker og vand i 5-6 minutter, og lad det køle lidt af. Hæld langsomt den varme sukkerlage over den finthakkede chokolade, og rør imens med en gummidejskraber. Rør, til glasuren er glat, tyktflydende og håndvarm.

8 Placer kagen på en bagerist med en bakke under, og hæld glasuren over kagen på én gang. Brug evt. en lang paletkniv til at glatte glasuren ud over toppen af kagen og specielt på siderne.

9 Flyt med det samme kagen over på det fad eller den tallerken, du vil servere den på. Lad glasuren hærde i mindst et par timer, køligt, men ikke koldt, inden du spiser kagen – enten med en klat flødeskum til eller helt solo.

Fif
Du kan fremstille dit eget abrikosfyld af 250 g tørrede abrikoser kogt bløde i vand og derefter pureret med ½ dl abrikoslikør. Eller du kan lægge bundene sammen om en æblekompot smagt til med havtornsaft.

Find flere lækre opskrifter i bogen Meyers Chokolade, eller besøg www.meyersmad.dk.