Saga

Lotte Heise: “Man skal gi’ den gas hele livet”

Lotte Heise: "Man skal gi' den gas hele livet"

Tekst af: Rikke Oberlin Flarup

Forfatter, entertainer og radiovært Lotte Heise er især kendt for sine skarpe holdninger og sit hurtigt snakkende mundtøj. Men det er kun toppen af isbjerget. Hun er fx både ambassadør for Hjerneskadeforeningen, har behandlet emner som feminisme, Janteloven og alder i sit forfatterskab og kan i 2017 fejre 30 år på scenen.

De tidlige år

Lotte Heise bliver født i 1959 i Nordsjælland. Da hun er otte år gammel flytter hendes mor fra Lottes far og i en kort periode bor Lotte og hendes lillebror hos faderen og hans nye kone. I den periode er Lotte en mere stille pige end ellers. Det betyder dog ikke, at hun er bange for at sige sin mening, for det er hun nemlig opdraget til at gøre. Og de meninger tager hun med sig i alt, hvad hun laver. I 1982 bosætter Lotte Heise sig i Paris, hvor hun i en årrække arbejder som fotomodel. Men når man er model, er der ingen, der lytter til ens meninger, så det går hurtigt op for hende, at det ikke er den rette karrierevej for hende at gå. I 1986 vender hun tilbage til Danmark. Her får hun arbejde som skribent og har siden skrevet klummer for både ugebladet SØNDAG og JP-Aarhus. Senere bliver hun også kendt som entertainer og rejser landet rundt med sine skarpe one woman-shows.

Hvorfor er mænd så kedeligeHvorfor er kvinder så hysteriskeHvorfor elsker man(d) magt

Mantraer og mottoer

I 1991 debuterer Lotte Heise som forfatter med bogen ”Bare det var mig” om modellivet. Senere udkommer ”Hvorfor er mænd så kedelige?” Med humor beskriver hun genkendelige scenarier fra parforhold mellem mænd og kvinder under det kontante motto: ”Mænd er ikke dummere end kvinder. Vi er bare lidt klogere end dem!” Lige så kontant er hun i bogen ”Hvorfor skal vi ikke tro, at vi er noget?”, hvor hun gør op med Janteloven og opfordrer læseren til at ranke rygge, skyde brystet frem og holde hovedet koldt. Heise er fortaler for en mentalitetsændring, der skal få os til at turde stole på egne evner og stå ved os selv med mantraet: Jeg kan, jeg vil og jeg gør det. Senest behandler hun i debatforedraget ”Det skal være sjovt at blive gammel”, vores forhold til ældre og ser kritisk på landets ældrepleje. Hun sætter blandt andet fokus på SOSU-medarbejdernes lønforhold og fortæller, at hun mener, at det skal være sjovt at blive gammel, og at man skal give den gas hele livet. Foredraget er blevet en stor succes og er købt af kommuner landet over.

Hvorfor skal vi ikke tro at vi er nogetHvorfor er børn så besværligeKan du nå det

Et forfatterskab, der rummer både det svære og det sjove

Selvom både Heises forfatterskab og liv som entertainer bærer præg af det kontante, humoristiske og de skarpe holdninger, er det ikke tomt for varme og kærlighed. Tværtimod. Med ”Kan du nå det?” har Heise skrevet en overlevelsesguide til børnefamilier med tips til at overkomme en travl hverdag uden at knække halsen og uden en konstant frygt for at fejle. Familielivet og familiære relationer fylder også meget i Heises rørende bog, ”Selvfølgelig skal hun bo hos mig”, der handler om de negative og positive sider ved at flytte sammen med sin handicappede mor. Lottes mor, Inge Heise, blev ramt af en blodprop i hjernen, der betød, at hun blev lam i højre side og mistede taleevnen. Det var i den forbindelse, at Lotte Heise kom i nærkontakt med den kommunale ældrepleje, der ikke efterlod nogen tvivl hos hende om, at moderen skulle bo hos hende og ikke på et plejehjem.

Lottes og Inges historie historie fylder også en del i ”Det skal være sjovt at blive gammel”, der blot er én af de ting som Lotte Heise er aktuel med lige nu. Ud over sine foredrag og shows er hun også radiovært på programmet Bravo på DR P2, hvor hun deler ud af operaens store følelser. Det gør hun også i det omfattende værk ”Lottes Operabog”, der udkom i 2012 på Nyt Nordisk Forlag.