Fagbøger

Logikken i en aktie

Logikken i en aktie

Logikken i en aktie er, at den stiger og falder, men at den stiger så meget mere end den falder, hvis man beholder sine aktier længe nok.

Nå nu det er så logisk, hvorfor er mediernes dækning af det seneste fald i aktiekurserne er i bedste fald ulogisk – i værste fald misvisende? Den spørgsmål ønsker jeg ikke at få ind i. Vil blot gerne fremhæve aktiens logik, sådan som jeg gør i min seneste bog; Boost din opsparing med aktier.

Konstruktionen i en aktie er, at afkastet på de penge man investerer afhænger af, hvordan det går nu og i fremtiden. Ved siden af de penge der er placeret aktier har en virksomhed andre finansieringskanaler såsom eksempelvis lånekapital med en rente bestemt af ydre faktorer.
Ret meget på samme måde som med et hus. Hver gang du smider 100 kr. i et hus kan du låne 400 kr. i er realkreditinstitut. Når huset stiger eller falder i værdi, er det ikke selve ændringen i prisen påhuset der afgør hvor godt din friværdi forrentes. Det er prisforskellen i forhold til de penge du har placeret i huset og udviklingen i prisen på selve huset. Det betyder faktisk, at stiger huset med 10 pct. får du et afkast på 50 pct. af de penge du har placeret i huset. Falder huset 10 pct. i værdi har du mistet 50 pct. af de investerede penge.

Sådan er det også med aktier.

Medierne skriver i dag om de store fald aktier har oplevet siden april, men glemmer lidt at selvsamme aktier er mellem 10 og 15 pct. mere værd end bare seks måneder før – fordi aktier stiger og falder mere end andre størrelser i økonomien, men til gengæld stiger de mere end de falder, hvis blot man har tiden til at de får lov til at udvikle sig.

Aktier kan måles med elastikbånd. Det du måler afhænger af, hvor hårdt du trækker. Derfor er det også farligt at lytte til gode råd om at sælge ud af sine aktier lige nu. For når du sælger dine aktier, skal der jo være en til at købe. Og når der ikke er noget fast mål – andet end, at aktier en god investering på sigt – tja indgår du dybest set et væddemål, hvor du risikerer at tabe.

Og hvor alvorlig er situationen så?
Alvorlig nok hvis man skal lave fængende nyheder i dag og i morgen, men ikke hvis man ser på, hvad der sker med aktier på tilstrækkeligt langt sigt.

Historisk har aktier været en rigtig god investering på lang sigt. Også selvom de på black monday faldt med over 10 pct. den 19. Oktober 1987 og yderligere med godt 12 pct. dagen efter.

Men der er ikke bevægelser over dagen der er interessante. For de kan principielt lige så godt forklares med at elastikken på målebåndet blev spændt lidt for hårdt dagen før. Aktierne faldt med over 25 på den måned i oktober 1987.

Og hvad var så vilkårene for dem der solgte ud af deres aktier?
Hvis aktierne halveres i værdi siger logikken at de skal fordoble deres værdi for formuen er intakt. Men de skal måske femdobles, hvis man har solgt sine aktier på vej ned og ikke når at købe op igen inden de stiger

Det er et væddemål og det afgøres med elastikker. Jeg gider ikke bekymre mig. Jeg vil hellere bruge tiden på noget mere fornuftigt.

 

Karsten Engmann Jensen er økonomisk rådgiver og forfatter til flere bøger om privatøkonomi, investeirng, aktier og iværksætteri. Senest bogen Boost din opsparing med aktier. Karsten er cand. polit. og har arbejdet som økonom i Danmarks Nationalbank og Udenrigsministeriet. Karsten har i en årrække formidlet økonomi for Dagbladet Børsen, TV2 og senest som DR's økonomiske ekspert