Fagbøger

Lars Klingert: ”Nervøsitet er egentlig noget meget fint noget”

Lars Klingert: ”Nervøsitet er egentlig noget meget fint noget”

Alle kan lære at blive gode talere, og med Lars Klingerts Brænd igennem bliver det lidt lettere. Både for de øvede talere, og dem, der har svært ved det. Man skal bare ikke tro, at man er rocksanger i Horsens …

Vi har stillet Lars Klingert 6 spørgsmål om, hvordan man brænder igennem. Læs med her og bliv klogere.

Hvad vil det sige at være hemmeligt klog?
”Mange mennesker er fagligt dygtige. Men derfor er det ikke sikkert, at de er dygtige til at formidle deres viden. Hvis man ikke overbevisende kan kommunikere sit budskab, risikerer man at være hemmeligt klog. Og det er der ikke noget ved, når det handler om at få budskabet ud og brænde igennem.”

Hvorfor har du skrevet Brænd igennem?
”Gennem mine mange år som underviser er jeg stødt på et utal af mennesker, der, til trods for mange års erfaring med at formidle, har haft svært ved at forny sig og brænde igennem, når de skulle holde taler og oplæg. De sidder fast i Power Point, eller i en fastgroet form, der ikke alene keder dem selv, men til tider også deres tilhørere. Min bog er både skrevet til dem og til nybegynderen udi præsentationskunsten, der skal lære at formidle viden. Endelig har jeg skrevet den til festtaleren, der skal kunne løfte en ellers nogle gange tung affære til et niveau, der tåler at blive hørt af andre end taleren selv.”

Kan alle lære at blive gode til at fremlægge mundtligt? Også dem, der er rystende nervøse?
”Nervøsitet er egentlig noget meget fint noget. Det er en form for moralsk sikring af, at taler yder sit ypperste og strammer sig an. Det er udmærket for tilhørerne, for der er jo grænser for, hvad man kan byde andre mennesker. Vi tager deres tid, når vi holder tale – og andre menneskers tid og ører er kun til låns. Men nervøsiteten må ikke bliver for dominerende. Der kan ske det uheldige, at man går i sort, siger noget sludder eller simpelthen går eller undlader at tage ordet. Og det er en trussel mod vores demokrati, at en del mennesker ikke vil tale i større forsamlinger.”

Hvordan tackler du selv nervøsitet?
”Man tror, det er løgn, men nogle gange kan jeg godt glemme, hvad jeg selv underviser i. Når jeg en sjælden gang imellem selv bliver ramt af nervøsitet, skal jeg huske at tænke: ”Jeg må gerne være nervøs”. Jeg anerkender nervøsiteten som et vilkår, der ikke er i vejen, men som en naturlig tilstand. Så slipper følelsen sit kvælertag. Det handler ofte om at gribe nervøsiteten fra flere sider på én gang. Kognitivt, kropsligt og følelsesmæssigt.”

Den typiske fejl alle laver, når de skal holde et oplæg?
”At de glemmer at oplægget eller talen er til ære for modtager og ikke dem selv. Slip selvoptagetheden, og fokuser i stedet på modtager og modtagers behov.”

Hvordan husker man modtagerne?
”Ved at tænke på, hvorfor de skal høre på det, man siger. Stil eksempelvis et par retoriske spørgsmål. Men husk, at de skal have et vist niveau. Det nytter ikke, at man spørger som forsangeren i et band. Han spørger uden videre ud i en folkemængde på måske 20.000 mennesker: ”Er I der, Horsens?”. Der er jo ingen, der reelt er i tvivl om, om de er der eller ej. Men alligevel virker det som om, de nærmest bliver lykkelige over at få spørgsmålet. De skriger i hvert fald meget højt af begejstring. Det skal du nok ikke forvente til et møde. Og der kan du i øvrigt ikke spørge folk, om de er der. Der skal de retoriske spørgsmål have lidt mere dybde og forankring i dit indhold.”


Brænd igennem – få dit budskab ud og nå dine tilhørers hjerne og hjerte af Lars Klingert

screen-shot-2016-12-06-at-13-20-39_burned

I Brænd igennem – få dit budskab ud og nå dine tilhøreres hjerne og hjerte benytter Lars Klingert metoder, der er dokumenteret virkningsfulde af internationale forskere. Du kan blandt andet få hjælp til at:

  • Forme dit indhold
  • Løfte det med retoriske formler, der er ren kræs for modtagers øre
  • Indøve det effektivt
  • Fremlægge det veldisponeret, velformuleret og velargumenteret
  • Håndtere nervøsitet

-> Køb bogen her.

-> Besøg Lars Klingerts blog her.

-> Vil du vide mere? Se en video med Lars Klingert her.