Krimi

Krimiforfatter Lone Theils skaber et dystert univers

Da Lone Theils i 2015 debuterede som krimiforfatter med Pigerne fra Englandsbåden, var begejstringen stor hos både anmeldere og læsere. Grunden var lagt til en serie om journalisten Nora Sand, og siden da har Theils’ karriere taget fart. I dag er hendes bøger solgt til udgivelse i 14 lande, heriblandt en række lande i Europa samt Japan.

Pigerne fra Englandsbåden er inspireret af virkelige hændelser i 1985, hvor to danske piger forsvinder fra Englandsbåden. Flere år efter dukker et foto af dem op i en kuffert i en engelsk kystby. Journalisten Nora Sand, som arbejder i London, dykker ned i pigernes historie, og før hun ved af det, er hun viklet ind i en sag om en uhyggelig seriemorder.

Nora Sand fortsætter jagten på sandheden

Seriens andet bind, Den blå digters kone, har skabt en stor og loyal læserskare. Jagten på en forsvunden kvinde sender Nora Sand til skjulte steder, hvor illegale flygtninge gemmer sig i evig frygt for myndighederne, og hun stifter bekendtskab med en verden, hvor menneskeliv ikke er lige meget værd.

Heksedrengen er seriens tredje bind, og her skaber Lone Theils et ekstra dystert univers. En mand findes myrdet på en kirkegård med hjertet skåret ud af brystet. Kort tid efter findes et maltrakteret lig af en lille dreng. Journalisten Nora Sand er endnu en gang på jagt efter sandheden, og hun har en mistanke om, at begge mord er forbundet til en skilsmissesag mellem en dansk realitystjerne og en russisk oligark.

På få år har Lone Theils skabt et stærkt forfatterskab af velskrevne krimiudgivelser, der altid er inspireret af virkeligheden. Hendes bøger bliver fremhævet for altid at være overraskende og for aldrig at miste pusten. Samtidig rummer de en intensitet, som gør, at man altid lige må læse en side mere.

Fra korrespondent til krimiforfatter

Lone Theils er journalist og har boet i London i over 16 år. Hun har arbejdet som korrespondent for blandt andet Politiken og Berlingske. Da hun med Pigerne fra Englandsbåden skabte Nora Sand, var det med udgangspunkt i erfaringer fra eget liv og egen karriere. Anderledes var det imidlertid, da hun skrev den selvstændige krimi 87 sekunder, hvor Georg Guldmann efterforsker drabet på en ung kvinde:

”Ved at vælge en 55-årig mand, der arbejder i politiet, som hovedperson, var jeg nødt til at researche næsten alt fra bunden. Og det var en udfordring at gøre det, fordi man jo i bund og grund udstiller, at man er novice på et område. Det bryder hverken journalister og forfattere sig generelt om, men jeg glemte egentlig hurtigt det forbehold, fordi jeg synes, de mennesker, jeg talte med, var vildt spændende.

Lone theils, krimi, 87 sekunder

Du kan købe 87 sekunder hos din lokale boghandler eller online her. Du kan også få en gratis læseprøve her

Med bøgernes store succes voksede Lone Theils’ ønske om at bruge mere tid på forfattergerningen, og hun valgte at satse helt på krimiskrivningen frem for korrespondentarbejdet. Det er vi mange, der er glade for.

”Mest af alt har jeg glædet mig til at få tid og ro til at skrive. Før blev jeg hele tiden afbrudt af redaktører, nyheder og møder (akkurat som Nora), og det kunne tit være svært at samle tråden op. Nu har jeg plads til at leve i Noras verden i dagevis i træk, og det er meget tilfredsstillende.”

Vidste du, at…

  • Lone Theils har arbejdet som London-korrespondent i over 16 år
  • Lone Theils og Nora Sand har utrolig mange fælles træk. For eksempel deres forkærlighed for kickboksning og Nina Simone
  • Lone Theils’ bøger er solgt til oversættelse i 14 lande
  • Lone Theils har en besættelse af notesbøger
  • Da Lone Theils i 2016 flyttede fra London og hjem til Danmark, boede hun midlertidigt i et lille kolonihavehus på Amager
  • Lone Theils er født den 4. februar 1971
  • Titlen på Lone Theils’ selvstændige krimiroman, 87 sekunder, henviser til den tid, et menneske i gennemsnit holder vejret under vand, før hjernen sender et desperat og dødbringende signal til kroppen om at trække vejret

Samler, rodehoved og storyteller

“Jeg er en samler, et rodehoved og en storyteller”, siger Lone Theils om sin skriveproces og sit kaotiske skrivebord. Hun har en notesbog med påskriften “The Master Plan”, men den skal mest af alt forstås som en joke, fortæller hun og beskriver sig selv som en meget uplanlæggende forfattertype.

”Hvis der er nogen Master Plan fra min side, er det egentlig bare, at jeg næsten altid ved, hvad forbrydelsen er, og hvem morderen er, når jeg går i gang med en ny krimi om Nora Sand.”

Når Lone Theils får en idé til en krimi, spiller virkeligheden en stor rolle. Hun læser nyheder og følger med i, hvad der sker i verden omkring hende, indtil en historie bider sig fast, og hun får lyst til selv at digte videre. Pigerne fra Englandsbåden er for eksempel inspireret af en nyhedshistorie om et foto af to piger foran Københavns Hovedbanegård, som dukkede op hos en amerikansk seriemorder.

”Min computer er fuld af nyhedshistorier, som jeg har bogmærket, og som jeg så går og summer lidt over og vender tilbage til. Når jeg kan mærke, at jeg begynder at stille spørgsmål som ‘hvad nu hvis…’ og får lyst til at digte videre på virkeligheden, så ved jeg, at jeg måske har fat i noget, der kan bruges.”

Når Lone Theils har fået en idé, er det forskelligt fra gang til gang, hvor lang tid der går, før der ligger en færdig krimi på bordet. Det er næsten altid en ujævn proces, fortæller hun, og hun ved heller ikke alt, før hun går i gang med at skrive. Glæden ligger i at kunne lade sig forføre af teksten og opdage ting, man ikke vidste, da man begyndte.

Lone theils, krimi, nora sand

Du kan købe Nora Sand-krimierne online her eller hos din lokale boghandler.

Snup en gratis læseprøve på Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone og Heksedrengen