Julegaver: De bedste bøger til bedstemor

Har du svært ved at finde på gaveidéer til de ældste medlemmer af familien? Vi har samlet fem bud på bøger, der er ideelle under træet hos bedstemødre og andre livsnydere.

 


Merete Pryds Helle: Vi kunne alt

JulPå en villavej i Værløse i 1971 ligger Merle i sin seng og læser den ene De 5-bog efter den anden. Hun kan høre forældrene gennem væggen.

Det er en af morens gode dage, hvor sygdommen ikke har fat. Det er en af de gode dage, hvor faren er hjemme og er ædru.

Vi kunne alt tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 70’ere, hvor børnene fik at vide, at fremtiden var deres, og at de faktisk kunne alt. En roman om kærlighed på trods, om skyld og skam og om voksne, som ikke magter at være voksne.

Vi kunne alt fortsætter som en selvstændig fortælling, hvor Folkets skønhed sluttede, men vi er inde hos familiens Pryds’ naboer, hvor en anden historie udspiller sig. Romanen kan også læses selvstændigt.

Læs også 3 hurtige til Merete Pryds Helle om den ny roman ‘Vi kunne alt’

Læs også Merete Pryds Helle er tilbage – Læs første kapitel af Vi kunne alt

Køb Vi kunne alt her eller hos din foretrukne boghandel.


Søren Ryge Petersen: Et liv med hund

Bedstemor Søren Ryge fortæller om det venskab, der kan opstå mellem mand og hund. I de 30 år, han har lavet fjernsyn hjemme fra sit hus og have, har hunden været med, ligesom Kvik altid var med grisehandleren i Matador.

Hunden er simpelthen en del af dagliglivet. Når Søren Ryge går ud, går hunden med, altid, hver dag, hele året. Sammen går de rundt i haven for at kigge og lytte og lugte. Mindst én gang om dagen går de en rigtig tur. Så snart YoYo hører ordet tur, farer den af sted, lykkelig. Danser af glæde.

En bog fyldt med fortællinger om det gode liv med hund – og som hund.

Læs også Stor fortælling om livet med hund: Søren Ryge og hunden YoYo

Køb Et liv med hund her eller hos din foretrukne boghandel.


Bent Haller: Når krigen slutter

Julegaver Når krigen slutter er et stykke lokal danmarkshistorie fortalt af Bent Haller. Edith har netop fået en tjenesteplads hos mejeristen i Bangsbostrand, da 2. Verdenskrig bryder ud.

Det lille samfund vågner op til en ny virkelighed, hvor alle må sno sig for at tilpasse sig besættelsesmagtens lune. Frederikshavn bliver et knudepunkt i krigen, hvor tyskerne kan transportere deres tropper videre nordpå.

Edith forsøger at forsætte livet på bedste vis, hun tager ud og danser og forelsker sig. Som altid går kærligheden sine egne veje. Edith forelsker sig i den østrigske soldat Helmut, hvilket får store konsekvenser for resten af hendes liv. For en dag slutter krigen, men slutter den også for Edith?

Når krigen slutter er et indblik i de skæbner, der både under krigsårene, men i særdeleshed også efter, måtte leve og bearbejde det traume, krigen havde sat. Bent Haller er selv vokset op i området omkring Bangsbostrand. Han er opvokset i efterkrigstiden og kender derfor helt personligt til, hvordan krigsårene prægede lokalsamfundet og dets indbyggere. Når krigen slutter er samtiddig et romanportræt af Bent Hallers mor.

Læs også Bent Haller: Jeg kunne ikke have skrevet romanen, mens min mor levede

Køb Når krigen slutter her eller hos din foretrukne boghandel.


Anne Knudsen: Hvor jeg var barn, var der isbjørne

Bedstemor “Jeg vil fortælle om et land, der slet, slet ikke findes længere, og en tid, som de fleste er tilbøjelige til at tro, aldrig har eksisteret. Det særeste ved netop den tid var, at det var en af de lykkeligste i Grønlands historie. Der var i Grønland i 1950’erne en kort stund mellem fortidens isolerede stilstand og fremtidens forbitrede modvilje mod det danske styre. Denne mærkelige tid faldt tilfældigvis sammen med min barndom.”

Da Anne Knudsen var seks år, fik hendes far arbejde ved Grønlands Tekniske Organisation (GTO).

Familien forlod derfor Frederikssund og bosatte sig først i Qaqortoq og et par år senere i et rødmalet træhus på en bjergskrænt i Tasiilaq i Østgrønland. Oplevelserne i Grønland i 1950’erne skulle komme til at præge resten af hendes liv. I bogen fortæller Anne Knudsen om et Grønland, der ikke findes længere.

Med stor kærlighed til landet og dets befolkning – og med en imponerende hukommelse og sans for de sigende detaljer – fortæller Anne Knudsen om hverdagslivet med familie, naboer og kammerater, om skolegang og leg i naturen eller derhjemme.

Læs også Anne Knudsen: Jeg er taknemmelig for min fantastiske barndom i Grønland

Køb Hvor jeg var barn, var der isbjørne her eller hos din foretrukne boghandel.


Bertel Haarder: Bertels bedste

JulegaverAlle ved, at Bertel Haarder er en populær og folkelig politiker.

Færre ved, at han er en fremragende sangskriver, som står for den musikalske underholdning ved Venstres landsmøder og sommergruppemøder, ved Folkemødet på Bornholm og ved mange andre arrangementer.

Det er blevet en fast julebebuder, at han skriver sang i begyndelsen af december og sender den på mail til alle Folketingets medlemmer.

“Toppen af min digterkarriere nåede jeg, da Johanne Schmidt-Nielsen fortalte, at ‘det i familien Schmidt-Nielsen nu er en tradition at synge Bertels julesang’.”

De ca. 80 sange og fortællinger udgør en meget underholdende politisk danmarkshistorie om de seneste 35 år, for Bertel Haarder skåner ikke nogen – og slet ikke sine egne parti- og forbundsfæller.

Læs også Store patter, T(r)umpen og lave Lars Løkke – Bertel Haarder både rimer og river i sin nye sangbog

Køb Bertels bedste her eller hos din foretrukne boghandel.