En usandsynlig bestseller

Nævn tre emner, du ikke ville gide læse om. Hvad med: En historie om en mand, der lever hovedparten af sit liv i et knastørt universitetsmiljø? En langstrakt og udmarvende jagt på bisoner? Eller hvad med: Romerriget?

Den amerikanske forfatter John Williams har skrevet længere romaner om alle disse emner – med stor succes. Romanen Stoner (1965), en stilfærdig roman om en helt almindelig mand ansat i universitetsmiljøet, blev i 2010’erne genopdaget, udråbt til en moderne klassiker og årets must-read i 2013 og pludselig en international bestseller – måske den mest usandsynlige af sin slags nogensinde.

Augustus – stærke karakterer, magtkampe og intriger

Både Stoner og den senere Butcher’s Crossing er sat i Williams’ hjemland, USA – og de er begge ren fiktion. Det gælder ikke hans sidste roman, Augustus. Her er scenen sat i det antikke Rom, og bogens hovedperson er ingen ringere end den romerske kejser Augustus.

Og se. Ikke ulig Stoner, så lyder det jo ikke ligefrem som en pageturner, vel? Der er vel ikke rigtig nogen (foruden måske Asterix), der nogensinde har formået at gøre Romerriget særlig sprælsk eller læsværdigt?

Men så lad mig spørge: har du set House of Cards? Og kan du lide dens mangefacetterede karakterer, magtkampene og intrigerne? For tro mig: så vil du også kunne lide Augustus! Williams fortæller historien igennem en mængde vigtige (og virkelige) karakterer fra tiden, som skriver breve til hinanden om begivenheder eller stridigheder, de har part i fra forskellige ståsteder; historikere, som viderebringer epokens begivenheder til eftertiden, generaler, der fortæller om en hærs sejre eller nederlag osv. Såvel karakterer som intriger står lyslevende – og udvisker samtidig den store tidsmæssige distance imellem det antikke Rom og nutidens politiske magtkampe.

Måske er det netop dét, der ligger bag Williams’ ellers usandsynlige succes: at han formår at skrive sig så tæt ind på sine karakterer og have så veludviklet en sans for intriger og magtkampe – uanset om de foregår i hjemmet, i universitetsverdenen, på prærien eller i det antikke Rom – at det bliver både medrivende og vedkommende?

Posthum succes

John Williams nåede ikke selv at opleve den succes, især Stoner har fået i dag. For romanen Augustus blev han i 1973 tildelt den amerikanske National Book Award, men hans øvrige romaner blev aldrig optrykt i mere end ét oplag i hans levetid.

Men hvem ved: måske passede det stille liv ham meget godt? Williams indleder romanen Stoner med følgende ord om sin egen hovedperson:

”Han blev aldrig mere end lektor, og få studerende huskede ham klart efter at have fulgt hans kurser”.

Ikke desto mindre finder man fortsat Stoner på de danske bestsellerlister – her godt to år efter udgivelsen. Læsere af John Williams glemmer ikke hans romaner lige med det første – og anbefaler dem stadig videre til venner og bekendte.

Og i dén stolte tradition: så tillad denne læser at anbefale Augustus på det varmeste!


augustus_smallLæs med i de indledende sider af John Williams’ roman Augustus her eller bestil bogen hos din lokale boghandler eller køb den som paperback på Saxo.com.

Kronisk bogelsker med gang i minimum fem bøger ad gangen. Har tilsvarende kronisk mangel på plads i reolen. Har haft fornøjelsen af at anbefale bøger til læserne i de godt tretten år, jeg har arbejdet i bogbranchen.