Gør din hverdag grønnere med Evergreen

I Evergreen hylder kokken Mikkel Karstad det grønne køkken. Han giver os 70 vegetaropskrifter, der alle kan tilberedes i et helt almindeligt hverdagskøkken.

Grøntsagerne har fået hovedrollen, og Mikkel Karstad håber, at bogen kan give læseren lyst og inspiration til at spise grønnere i hverdagen, gerne på måder, som man måske ikke lige havde tænkt på før.

“Stadigt flere og flere mennesker har fokus på at spise mere grønt i deres dagligdag. Mange vil gerne udfordres og introduceres til grøntsager, som de ikke har smagt før, lære nye tilberedningsmetoder og på den måde få helt nye og anderledes oplevelser med grøntsager”, siger Mikkel Karstad.

evergreen, mikkel karstad, grøn mad, vegetaropskrifter, madfotos

Du kan låne Evergreen hos dit lokale bibliotek. Du kan også få en gratis læseprøve her.

Mad og fotografi forenes i et æstetisk univers

Evergreen er resultatet af et samarbejde mellem kokken Mikkel Karstad og fotografen Anders Schønnemann. De to har tidligere udgivet Spis (2014) og Gone Fishing (2016), der begge har sat nye standarder for kogebøger. I Evergreen forener Mikkel Karstad og Anders Schønnemann endnu engang mad og fotografi og skaber et æstetisk grønt, ja nærmest magisk univers.

“For mig er det lige præcis noget af det vigtigste, mad kan – skabe magiske øjeblikke og fantastiske minder”, fortæller Anders Schønnemann.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=qWzVjlZ7O-0[/embedyt]

Opskrift: Grillet majsfocaccia med tomat, salvie, ras el hanout, peberrod og havsalt

I Evergreen giver Mikkel Karstad os 70 opskrifter på skønne grønne retter, der både kan fungere som hele måltider og som tilbehør. Prøv for eksempel denne opskrift på grillet majsfocaccia med tomat, salvie, ras el hanout, peberrod og havsalt:

Ingredienser (4 personer)

7 dl koldt vand
1/2 dl ekstra jomfruolivenolie
20 g gær
200 g fint majsmel
700 g Tipo 00-hvedemel
15 g salt
1 majskolbe
5 salviekviste
15-20 g frisk peberrod
Groft havsalt

1 lille flaske tomatjuice (2 dl)
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
1 tsk ras el hanout
Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Kom vand og 1/4 dl olivenolie i en skål, rør gær i, tilsæt majsmel, Tipo 00-mel og salt og rør til en glat dej. Lad dejen stå i 2-3 timer på køkkenbordet og hæve. Kom bagepapir i en bradepande og smør med lidt olivenolie.

Træk bladene af majskolben og skær majskernerne af. Læg kernerne i bunden af bradepanden og hæld dejen ud over dem. Tryk dejen lidt, så den fordeler sig jævnt i hele bradepanden. Lad dejen stå i 30-60 minutter mere og rejse sig i bradepanden. Tænd ovnen på 220 grader. Dryp dejen med olivenolie og drys lidt salt på toppen. Sæt brødet i ovnen og bag det i 25-30 minutter, indtil det er sprødt og gyldent på toppen.

Tag brødet ud af ovnen og lad det stå og køle lidt af og tag det så ud af bradepanden. Lav tomatsnask til at pensle brødet med. Skær brødet i aflange stykker og pensl med tomatsnask på begge sider. Grill brødstykkerne på grillen, så tomatsnasket bliver godt karamelliseret, og skorpen bliver godt sprød. Drys undervejs med salvie, peberrod og groft havsalt.

Læg det færdigbagte focaccia på et spækbræt og drys med masser af friskrevet peberrod. Server brødet, mens det er varmt og sprødt. Focaccia kan med fordel laves i forvejen, så det bare er grillningen, du skal klare i sidste øjeblik.

Tomatsnask
Kom tomatjuicen i en lille gryde, tilsæt olivenolie, ras el hanout, salt og friskkværnet peber og bring i kog. Kog tomatjuicen ind til ca. det halve, så den får en god konsistens og sødme.

Bag om Evergreens skabere

Mikkel Karstad er kok, og han var med fra begyndelsen i Claus Meyers succes med det nordiske køkken. Her bidrog han blandt andet til at skabe det meyerske univers, som for alvor manifesterede sig med udgivelsen af Almanak. Mikkel Karstad er desuden en af Danmarks mest efterspurgte madstylister.

Du kan læse mere om Mikkel Karstad her.

Anders Schønnemann er en internationalt anerkendt fotograf med speciale i madfotos.

Du kan læse mere om Anders Schønnemann her.