Børnebøger

Godnatlæsning: 5-8 år

Godnatlæsningen bliver sjovere for de voksne, når børnene kommer i skolealderen. Nu kan der for alvor fyldes viden på, man kan diskutere hvordan verden hænger sammen og læse om nogle af ting, der optager børnene lige nu. Vi har samlet nogle sjove, spændende og nysgerrige bøger som bud på, hvad man kan samles om og hygge sig med til godnathistorien. Her kan børn og voksne blive kloge på vilde dyr, grine af skøre onkel Kulle, lære hvordan man er en god ven og opfører sig ordentligt – eller lære verden at kende ud fra et flot illustreret børneatlas.

Vil du vide mere om, hvordan man som voksen kan give børnene endnu større udbytte af bøgerne, så læs redaktør Gitte Ladefogeds indføring i dialogisk læsning her.

10 gode bøger til godnatlæsning

Verdens 100 vildeste dyr

SebastianKlein_HC.inddVerden af fuld af dyr, og Sebastian Klein har fundet frem til de 100 vildeste. I denne bog møder man de største, de sjoveste, de mærkeligste og de farligste dyr i verden – og med garanti også nogle dyr, man ikke kender til.

Bogen er fyldt med fotos, facts og fede historier. Der er billeder af alle dyr, så man kommer helt tæt på og kan se, hvordan de ser ud. Og efter f.eks. at have hørt om, hvordan isbjørnen nedlægger sit bytte med et enkelt dask, kan man sammenligne dens alder, højde, vægt, hastighed og føde med bogens andre dyr.

 


Brune

Brune cover.inddVinder af Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2014

Om dagen er Rune den stille dreng, der er bange for de store drenge, som jagter ham og Morten, så de flygter hen til Åse. Og han har det fint, siger han, når far spørger, selvom morfar ikke er der længere. Men om natten er han superhelten Brune, der ikke er bange for de store drenge, hvis cykler får en omgang fra bøtten med den brune maling. Og han møder morfar, der sidder på stenen og siger, at han keder sig og slet ikke har tid til at være død, fordi han skal holde øje med Brune.

 


Kort over verden

h9788711326275Det fineste atlas, man kan tænke sig, hvor hele familien kan nyde de smukke og eventyrlige illustrationer og drømme sig væk til de fremmede lande.

Her er 56 kort over kloden, der bugner af viden og spræller af liv. Bogen viser ikke bare landegrænser og geografi, den viser også spændende steder, monumenter, vigtige historiske personer, dyr og planter, lokale folkeslag, begivenheder og mange andre interessante ting om hvert land og område.


 

Frantz – Verdens bedste venner

Skærmbillede 2015-06-01 kl. 16.33.40Frantz er tyk, glad og passer sine egne sager. Karl er tynd, vred og driller alle, han kommer i nærheden af. Og en dag kommer han i nærheden af Frantz, men det skulle han ikke have gjort. For Frantz sætter sig oven på Karl, og sådan en slåskamp er starten på et godt venskab. For selvom de to drenge er temmelig forskellige, har de noget til fælles.

En bog med tre historier om slåskampe, piger og stille dage: ‘Frantz kommer op at slås’, ‘Frantz og Kitte’ og ‘Frantz bliver helt stille’. Skrevet af Katrine Marie Guldager og illustreret af Rasmus Bregnhøi.


Opfør dig ordentligt – og vær en god ven

Opfoer_Omslag_Stor.inddAt lære at opføre sig ordentligt er som at lære reglerne i et spil. Det er ikke nemt at spille sammen med andre, hvis man ikke kender reglerne. Så laver man fejl eller snyder og bliver hurtigt upopulær eller misforstået. Bogen er tænkt som et opslagsværk med gode råd til, hvordan vi kan skabe nogle gode rammer, der gør det rart og nemmere at være sammen.


h9788711382981Onkel Kulle er blevet skør. Han sidder oppe på taget og tror, at han er en rododendron. Bortset fra det, er det ikke det store besvær: Han skal bare vandes indimellem, det er såmænd det hele. Det er faktisk meget hyggeligt, det synes far bare ikke. Han bliver helt og aldeles rasende, indtil at han ved et tilfælde får en strålende ide. Folk er nemlig brandinteresserede i at se nærmere på ham Kulle på taget, så far begynder at tage entré, og snart vrimler haven af betalende gæster! Bare nu onkel Kulle bliver siddende …

En skøn billedbog, som er ideel til oplæsning, af det stærke makkerpar Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi.


h9788711333983Det var Kis, der hentede Snitten omme på den anden side af jorden. Han var nemlig den dreng, hun havde ønsket sig i hele sit liv. Og det er Kis, der altid laver hans livret, ristet brød og omelet med champignon og tomat. Hun trøster ham og har så bløde kinder og dejlig hud på albuen, som han kan trække tre centimeter. Kis er den bedste i verden.

En dag ringer telefonen. ”Træffer jeg Kis?” spørger en mandestemme.  ”NEJ!” råber Snitten og smækker på. Og senere ringer det på døren, og pludselig står der en mand på strømpesokker i Snittens eget hus og vender helt op og ned på den hyggelige dag, der ellers lå foran dem.

En sludrende og hjertevarm bog om de største følelser man kan have inde i kroppen, når man er en lille dreng med kappe – illustreret af Cato Thau-Jensen, og fortalt for børn og deres voksne af Hella Joof.


9788711435700

Velkommen til troldenes liv og færden. Dybt inde i skoven under det mægtige egetræ står det store egetræ. Følger man de kæmpestore fodspor ind under de viltre rødder kan man ane et svagt lys og en dør. Bag denne dør kan man blandt andet møde troldemor Æna, troldefar Wrisil, og et hav af troldeunger – ikke mindst tvillingerne Paja og Pajko.

Det er troldefar Wrisils fødselsdag. Normalt giver man ikke gaver i troldeverdenen, men Paja og Pajko har fundet en helt fantastisk rod, en tryllerod, som de vil forære troldefar. Men hvad kan roden egentlig bruges til?

Dette er første bog i en skøn billedbogsserie om troldeliv. Peter Madsen har i samarbejde med sin kone Sissel Bøe illustreret og skrevet de syv fortællinger.


Flunkerne går på museum

Flunkerne_gaar_paa_museumFlunkerne vil gerne lære mere om os mennesker. Derfor arrangerer de en kæmpe udstilling på deres planet med berømt kunst og kultur fra alverdens museer på Jorden. Superagenterne Turbo, Bip og Victor V.I.P. bliver tilkaldt for at holde ro og orden under udstillingen. Men som du ved, er de frække flunker altid ude på ballade, og det viser sig hurtigt, at de ikke kun nøjes med at se på kunsten. Agenterne har brug for ekstra assistance, for selv om de arbejder på højtryk, har de svært ved at klare skærene alene. Hjælp Turbo, Bip og Victor V.I.P. med at beskytte vores kunst og kultur.

 


 

Flunkerne i Romerriget

image003Ave, Cæsar, Flunkerne hilser dig! De frække (nysgerrige) væsner rejser tilbage til Romerriget.

En myldrebog, hvor man lede efter flunker mellem legionærer, senatorer, overraskede aristokrater, skæggede barbarer og løver, der har lyst til at sætte tænderne i dem alle i arenaen.

 

Læs også: Godnatlæsning: 0-2 årGodnatlæsning: 2-5 år og Godnatlæsning: 3-6 år.