Børnebøger

Godnatlæsning: 2-5 år

Børn i børnehavealderen er skønne at læse højt for. En til. En gang til. Nye bøger, de samme bøger, tykke bøger, tynde bøger. Nogle bøger fanger med det samme, andre vinder ved genlæsning. Nogle børn elsker eventyr, andre vil hellere læse finde-bøger eller fagbøger for børn, men vi kender helt ærligt ikke nogen børn, der ikke kan lide at få læst højt. Find det bedste tidspunkt for jer – og nyd det nærvær som højtlæsningen giver.

Her har vi samlet nogle børnebøger, der er nemme at komme i gang med og som kan læses på under 15 minutter. Findebøger, abc’er og sangbøger og klassikere med Peter Pedal og Rasmus Klump. Næste uge får I nogle af dem med lidt mere historie i.

Vil du vide mere om, hvordan man som voksen kan give børnene endnu større udbytte af bøgerne, så læs redaktør Gitte Ladefogeds indføring i dialogisk læsning her.

Gode bøger til højtlæsning

Plet leger gemmeleg

Plet leger gemmeleg_150x150.indd I “Plet leger gemmeleg” skal Plet finde alle vennerne, der er pist væk! Heldigvis er Plet god til at lege gemmeleg.

Bogen er god til de 2-3-årige og til de aftener, hvor godnatlæsningen skal gå lidt hurtigt – eller hvor der lige er plads til en lille ekstra historie.

Plet-bøgerne findes både som pixi-bog og som en større papbog.

 


Rasmus Klump bliver storebror

Rasmus Klump bliver storebror cover.indd“Rasmus Klump bliver storebror” sætter fokus på, hvordan hverdagen forandrer sig for hele familien, når der kommer en baby i huset. En relevant bog for de mange 2-4-årige, som bliver storebror eller -søster i den alder.

Rasmus Klump kommer hjem til sin mor efter oplevelser med vennerne på havet. Han glæder sig til at fortælle hende om turen. Men ingenting er, som det plejer. Mange ting er sat væk, der er høje vræl fra Klumps værelse, og hans mor har travlt med at samle Klumps gamle tremmeseng, finde bleer og ordne sutteflasker. Klump er nemlig blevet storebror. I hvert fald for et par dage …


Halfdans ABC

9788756289962Her kan I nuppe et enkelt bogstav eller tage dem fra en ende af. Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsens alfabetklassiker har siden 1970’erne lært danske børn, hvor sjovt det er at lege med sproget.

Der er finurlige remser til hvert bogstav i alfabetet – og de 2-5-årige elsker bogstavrimene og de skønne små fortællinger, som hver bogstav giver:

Bennys Bukser brændte.
Børge råbte åh!
Børge havde nemlig
Bennys bukser på.

 


Zebrazymfoni

Zebrasymfoni COVER.inddDet er temmelig abstrakt at lære tallene. Derfor er det vigtigt, at det sker på en så sjov og genkendelig måde, så det hænger fast.

I tællebogen Zebrasymfoni mødes ti dyr og ender med at spille en ’symfoni’ sammen.

Barnet kan også lytte til cd’en og følge med i bogen og på den måde lære tallene fra 1 til 10 og ni klassiske musikinstrumenter at kende: hvordan ser de ud, og hvordan lyder de?

 


 

Min store findebog med dyr

h9788711325551Nogen gange er der brug for en bog uden historie, men hvor man bare nyder at sidde sammen og kigge på illustrationer. Eller der er brug for at barnet sidder lidt alene med en bog og finder ro efter en lang dag med indtryk. Her kan findebøger a la Find Holger og Flunkerne være gode, men de er lidt for svære for de mindste.

I Min store findebog er niveauet tilpasset de 2-5-årige og man kan således gå på jagt efter pingvinen i de blå gummistøvler, en løbende flodhest og en sovende krokodille på de 25 myldrebilleder.


Rasmus Klump og den røde bil og andre historier om Rasmus Klump

9788711436219Rasmus Klumps allerbedste historier er den unikke samling historier om den helt igennem danske bjørn, Klump, og hans venner Pingo, Pelle, Skæg og alle de andre. Historierne er fortalt i børnehøjde – her er ingen ubehagelige overraskelser – intet ondt forstyrrer denne verden af finurlighed og humor.

I Rasmus Klumps historier er hjælpen og løsningen altid lige rundt om næste hjørne!

 

 

 


Hr. Skægs ABC

9788711403723Alle børn elsker Hr. Skæg. I denne nyklassiker lærer børnene om bogstaverne i alfabetet. Med bogstaverne kan man stave til sit navn og alle andre ord hele i verden. Med bogstaver kan man simpelthen ALT.

Hr. Skæg fortæller om hele alfabetet hvor hvert bogstav har sin egen lille historie. Du kan møde chimpansen Arne der laver chili con carne eller Hr. Hansen den hemmelig helt. Historierne er også lavet så man kan synge med på dem og der følger en cd med i bogen.

 

 


Peter Pedal besøger en boghandel

h9788711458341Peter Pedals yndlingsforfatter er på besøg i byens nye boghandel. Men det er svært at stå i kø, når man er en lille, nysgerrig abe, især når man er omgivet af så mange fantastiske bøger. Peter Pedal går på opdagelse i boghandelen, og da han får øje på en masse kasser fyldt med bøger, kan han ikke lade være med at bygge et bogtårn, og det bliver bestemt ikke noget lille tårn.

Mon Peter Pedal nogensinde når at møde sin yndlingsforfatter?


Læs også: Godnatlæsning: 0-2 år