Børnebøger

Interview med Fupz og Bregnhøi: Bag om Mogens og Mahdi

Tegneren Rasmus Bregnhøi og forfatteren Kim Fupz Aakeson har arbejdet sammen i mange år allerede. Men de har aldrig lavet en tegneserie sammen. Ikke før nu i hvert fald. ”Mogens og Mahdi” hedder den, og den er især skrevet og tegnet til drengene på 9-13 år.

 

mogens og mahdi
Sådan ser forsiden ud. Du kan finde tegneserien med de ti historier om ”Mogens og Mahdi” hos din boghandler eller lige her ->

 

Men hvordan bliver sådan en tegneserie egentlig til? Vi har bedt de to bagmænd tage os en tur ind i maskinrummet:

Hvordan opstod ideen til at lave jeres første tegneserie sammen?

Kim: Jeg blev simpelthen inviteret med til festen af Rasmus, der havde fået ideen, og det rykkede jo lidt i en gammel cirkushest. Tilbage i starten af firserne var det tegneserier, der var min indgang til at fortælle historier, dengang som tegner.

Rasmus: Jeg havde længe haft lyst til at lave en tegneserie for børn og spurgte Kim, om han ikke havde lyst til at være med. Først sagde han nej, fordi han havde alt for travlt, men ikke så lang tid efter dumpede første afsnit alligevel ind i min mailboks. Og jeg blev lykkelig. Det var lige sådan, det skulle være – det helt rigtige univers og det var sindssygt sjovt.

Og hvorfor kom den til at handle om Mogens og Mahdi?

Kim: Det var udgangspunktet for invitationen. Rasmus har to sønner, og jeg har en papsøn. De er vist alles ammen forbi tween-æraen nu, men det var ikke 100 kilometer væk at digte på to drenge, der er for store til det de må og for små til det de vil.

Rasmus: Vi vi talte om, at det skulle forgå i et realistisk univers og være hverdagshistorier. Og målgruppen skulle være tweens, hvor man både er for stor og lille – og så var det oplagt for os, at det handler om drenge. Jeg har det i frisk erindring via mine egne drenge.

Hvem er de to hovedpersoner?

Rasmus: De er der i livet, hvor deres forældre er holdt op med at være guder, og hvor de har blikket langt ind i fremtiden af forventninger. De begynder at lege med det maskuline, men er stadigvæk uskyldige.

mogens og mahdi

Kim: De ligger lige der, hvor barndommen på en måde er forbi og på en måde virkelig ikke er forbi. De har blikket stift rettet mod fremtiden og det, der skal komme. De ved, at de lige om lidt bliver store og seje og selv kan gå ned og købe en pizza-slice i det store frikvarter … de er bare ikke helt der endnu, så det er en alder med stor længsel og store frustrationer.

Hvordan er jeres samarbejde om tegneserien foregået?

Rasmus: Vi har jo arbejdet sammen i mange år efterhånden og blander os ikke ret meget i den andens arbejde. Kim har denne gang lavet manus som et filmmanuskript, og jeg har været iscenesætteren af miljø, klipningen, personinstruktion og den slags.

Kim: Det har faktisk, som Rasmus siger, mindet en del om at skrive til film, altså manuskripter med beskrivelse af handling og dialog, som Rasmus så er gået ind og har “instrueret”, altså tegnet hvordan der skulle spilles, hvor der skulle klippes, hvordan scenografien så ud osv.

På hvilken måde er tegneserien anderledes end de ting I tidligere har lavet sammen?

Rasmus: Den henvender sig jo til en lidt anden aldersgruppe, end vi er vant til, men det største forskel ligger nok i for mig som tegner, at det er et noget mere komplekst puslespil at lave en tegneserie. Der er meget, man skal få til at passe ift. vinkler og klipning og kameraføring. Det er vigtigt, at billederne ikke bliver for statiske, men det går heller ikke, at man flyver rundt så meningen går tabt. Det er et uhyggeligt spændende og ret tidskrævende arbejde.

Kim: Fordi aldersgruppen er anderledes en billedbøgerne, giver det nok et andet sprog og andre historier, end vi plejer, så hvor vi tit arbejder med hekse og nisser og  whatnot, er vi denne her gang ovre i en realisme i København K og med pantflasker. Det har været ret forfriskende.


FUPZ OG BREGNHØI KLASSIKERE

Forlaget Carlsen har udgivet en række af Fupz og Bregnhøis fælles billedbøger – både som enkeltbøger i samlinger som “Fupz’ og Bregnhøis største hits” og “Fupz’ store julebog”.

 

Du kan købe bøgerne hos din boghandler eller fx på saxo.com.

CARLSEN er børnenes forlag. Vi udgiver bøger, som giver børn lyst til at læse, bladre, lytte og snakke. Fra den første pegebog i pap over sjove billedbøger til ungdomsromaner og fantasy.