Fagbøger

Børn har brug for voksne, der tager lederskab

Børn har brug for voksne, der tager lederskab

Det er tvingende nødvendigt for børn at have forældre, der kærligt varetager deres førerrolle i familien. Som tager ansvar for relationen, skaber tillid, og som træffer beslutninger på familiens vegne – både de populære og de ikke populære.

Det er det klare budskab i bogen Førerulve – Det livsvigtige lederskab i familien, der netop er udkommet på Akademisk Forlag. Jesper Juul er fornuftens faste, men absolut kærlige stemme. Han gør os klogere på os selv og på, hvad der skal til for at blive mere autentiske forældre, som ikke krænker vores børns personlige integritet, men som samtidig tager bestik af egne følelser og personlige grænser.

Du spørger måske dig selv, hvorfor en førerulv indgår i bogens titel. Ulve bringer måske tankerne hen på alfadyr og aggression og ikke ligefrem på harmoni og balance. Men i takt med at ulvene igen trænger frem i Europa, ændrer vores billede af ulven sig på fascinerende vis. Ulve blev tidligere opfattet som onde og farlige, men i dag ved man, at de er i besiddelse af høj social intelligens. Særlig fascinerende er dens intelligente ledelsesstrategi, for ulve er absolut familieorienterede og lever i en form for klassisk storfamilie. For ulve er det et spørgsmål om overlevelse, at gruppen fungerer godt og holder sammen.  Jesper Juul mener, at nøglen til vellykkede familier hos mennesker såvel som hos ulve er at finde i de relationer og den tillid, der er mellem de enkelte individer.

SKAB GODE RELATIONER

Vi elsker alle sammen vores børn helt op til himlen og tilbage igen. Vi vil gerne skabe gode relationer, være gode rollemodeller for dem og sende dem ud i verden vellidte, med selvværdet i orden og i stand til at skabe deres egne gode relationer. Før de når så langt, vil vi gerne have et familieliv fyldt med harmoni, glæde og kærlighed.

Men hvordan skaber vi gode relationer, bliver gode førerulve, og hvilke faldgruber skal vi undgå på vejen?

For at skabe de gode relationer skal du først og fremmest turde være personlig.

  1. Løsningen er lige så enkel, som den er svær. Du skal tilbringe tid sammen med dit barn – uden pædagogisk dagsorden. Du skal ikke sige noget som helst. Du skal blot sidde stille og betragte barnet og på denne måde lære noget nyt om dit barn. Du skal ikke forsøge at belære barnet eller opdrage på det. Forsøg blot at iagttage barnet som den person, det er, vær personlig og lad dig inddrage i barnets univers i et roligt tempo. En ny verden vil åbne sig for dig.
  1. Når barnet først er begyndt i vuggestue og børnehave, vil det ofte komme hjem og være ’stresset’ – det vil sige overstimuleret. Børns naturlige reaktion er at kræve flere eksterne stimuli, mere underholdning og iscenesat beskæftigelse. De vænner sig til stress på samme måde som voksne. Det ønske skal du ikke leve op til, for nu er det vigtigt for jer, at du skifter gear. Når dit barn siger til dig: ’Jeg keder mig’, skal du ikke bekymre dig. Det er ingen grund til at føle sig skyldig eller komme med forslag til aktiviteter, som i øvrigt altid bliver afvist. Smil i stedet venligt til barnet og sig: ’Tillykke med det, min ven. Det bliver spændende, at se hvad du finder på.’ Kedsomhed varer sjældent mere end 20 minutter. Det er den tid, et mennesker skal bruge til at løsrive sig fra ydre impulser og komme i kontakt med sig selv om sin egen kreativitet
  1. Når du putter dit barn og har mulighed for at tilbringe et kvarters tid på sengekanten, kan du fortælle barnet om, hvordan din dag har været. Spørg ikke barnet, hvordan dets dag har været – det vil barnet helt af sig selv fortælle dig, og inden længe har I skabt et ritual, hvor der er plads til at gøre sig færdig med dagens begivenheder.
  1. Der er ingen grund til at frygte stilhed eller pauser – stilhed og pauser skaber en god stemning. Prøv om du kan føle dig mindre ansvarlig – det vil sige mindre over Det, du måske betragter som dit ansvar som forælder, kan stå i vejen for en ægte kontakt mellem dig og dit barn. Hvis du vil udvikle en personlig relation, må du vise, hvem du selv er, og turde være sårbar.

FALDGRUBERNE FOR FØRERULVE

Det er ikke altid lige nemt at vide, hvad man skal gøre, når man gerne vil udvikle sig til en god og troværdig førerulv. Der er flere principper man skal være opmærksom på.

  • Den nyromantiske stil: Harmoni frem for alt
  • Curlingforældre: Banen fri for små prinser og prinsesser
  • Den mindste modstands princip
  • Total overvågning
  • Mit barn som projekt

Her nøjes vi med at kigge nærmere på Den mindste modstands princip, men du kan læse meget mere også mere om de andre faldgruber i bogen.

Den mindste modstands princip

Forældre, som benytter sig af denne opdragelsesstil, kommer fra alle socialgrupper. Disse forældre tager sig ikke tid til at tænke nærmere over, hvordan de vil opdrage deres børn – eller rettere, det falder dem ikke naturligt at tænke over noget som helst i ro og mag. I forhold til deres eget liv kan de føle sig succesrige eller ulykkelige, og de er tilbøjelige til at kopiere deres egne forældre og have de samme mål som dem

  • For det meste føjer de sig efter deres børns mere eller mindre tilfældige ønsker og lyster. De vil ganske vist forsøge at sig nej indimellem, men de foretrækker generelt at undgå konflikter. Generelt anser de konflikter med barnet for at være bevis på, at de ikke er gode nok forældre
  • De er inkonsistente i den forstand, at deres adfærd ikke er styret af velovervejede værdier
  • De er først og fremmest optaget af deres eget liv, om det så består af lystbåde, heste og rødvin eller af fattigdom, vold i hjemmet, depressioner og misbrug.

Den mindste modstands princip kan føre til disse problemer:

  • Børnene føler sig splittede: På den ene side får de alt, hvad de peger på, på den anden side får de kun et minimum af det, de virkelig har behov for. De har ofte en dårlig selvfølelse og et temmelig opblæst ego.
  • Børnenes sociale intelligens og empati udvikles dårligt
  • Børnene har problemer med at tage ansvar, og de bliver enten for sent eller alt for tidligt voksne
  • Som teenagere udvikler de ofte selvdestruktiv adfærd.

Alt dette er naturligvis blot en introduktion til, hvordan du kan blive en god førerulv, og udvikle gode og givende relationer til dine børn og familie. Få mange flere fifs, gode råd og eksempler i Jesper Juuls nye bog Førerulve.

Jesper Juul førerulve