Indefra

Festen er forbi – bogmesse 2014 genoplevet

Festen er forbi – bogmesse 2014 genoplevet
Festen er forbi. En pose fra bogmessen pakkes ud og indholdet er en lidt ulækker skål med rester af chips og to vinglas med rødvinsrester. Det ene glas er slået i stykker.
Festen er forbi. En pose fra bogmessen pakkes ud, og indholdet er en lidt ulækker skål med rester af chips og to vinglas med rødvinsrester. Det ene glas er slået i stykker, opdager jeg.

Fredag den 14. november. Meget symptomatisk, så har jeg genstartet min computer to gange. Det er som om intet i dag rigtigt fungerer, som det skal. Det roder voldsomt på mit skrivebord; nogen har arbejdet fokuseret i kaos (eller var det kaotisk fokuseret?), men ikke ryddet op. Jeg er vendt tilbage på kontoret efter flere dage i sengen ovenpå en udmagrende bogmesse i sidste weekend. En bogmesse, der var både vellykket, velbesøgt og festlig, skal jeg skynde mig at sige. Intet at klage over der. Jeg er vild med den kraftudladning, det er at sætte hele bogåret i scene på en enkelt weekend og samle alle os, der holder af bøger, under samme tag og lade læsere, forfattere, journalister, forlagsfolk og andet godtfolk mødes i en stor, fin og intens forening. Min 63-årige mor fra Billund, der var på bogmesse for første gang, var strålende af glæde, da hun stolt viste mig sine to signerede bøger og imponeret udbrød: ”Man møder jo nogen kendte hele tiden!”. Faktisk var der ifølge BogForums egne tal mulighed for at møde hele 745 forfattere og bogstaveligt talt støde ind i 29.034 andre bogelskere på de tre dage, som løjerne i Bella Centret varede. Det var en succes, konkluderer folkene bag messen og udnævner 2014 til et rekordår. En god nyhed fra bogbranchen. Lad os dog lune os ved det, her lige før det vigtige julesalg.

At messen så har kostet noget, og betalingen i mit tilfælde er faldet i naturalier som et par ekstra grå hår, stive lægge og en mental tilstand, der får mig til at tænke på en dejlig maj måned forvandlet til november iklædt sit grimmeste tøj, det er, hvad det er. Efter en fest kommer tømmermænd, sådan er det bare. Jeg ved jo, at jeg gerne gør det igen næste år. Man holder jo heller ikke op med at fejre juleaften, bare fordi man spiste for meget flæskesteg, ikke holdt igen med snapsen og ærlig talt fik nok af gaveræset.
Men når man er hende, der er ansvarlig for det hele, så oplever man desværre ikke så meget af alt det, man har gået og arbejdet på siden slutningen af april, når det så endelig SKER. Derfor vil jeg her genopleve bogmesseweekenden og kigge lidt på billederne fra weekenden. Kig med i det lille udvalg:

Sådan så vores stand heldigvis ud meget af tiden - fyldt af lyttende mennesker og gode folk på scenen. Her er det Leif Davidsen og hans gamle kollega Frank Esmann, der taler om Davidsens seneste bog, der foregår i USA, et land de to herrer begge har et passioneret og indgående kendskab til.
Sådan så vores stand heldigvis ud meget af tiden – fyldt af lyttende mennesker og gode folk på scenen. Her er det Leif Davidsen og hans gamle kollega Frank Esmann, der taler om Davidsens seneste bog, der foregår i USA, et land de to herrer begge har et passioneret og indgående kendskab til.
Norske Herbjørg Wassmo var på alle måder en magnet på bogmessen. Intens og dragende i sine fortællinger fra sit forfatterskab og sin seneste bog "Disse øjeblikke" - og så lavede hun en af bogmessens længste køer, da hun skulle signere bøger.
Norske Herbjørg Wassmo var på alle måder en magnet på bogmessen. Intens og dragende i sine fortællinger fra sit forfatterskab og sin seneste bog “Disse øjeblikke” – og så lavede hun en af bogmessens længste køer, da hun skulle signere bøger.

 

Knud Romer var på scenen med et dejligt pigekor, der sang flere af hans vers fra den ABC, han udgav tidligere på året med smukke billeder af John Kørner.
Knud Romer var på scenen med et dejligt pigekor, der sang flere af hans vers fra den ABC, han udgav tidligere på året med smukke billeder af John Kørner.

 

Poul Thomsen (folk over 40 år vil vide, hvem jeg taler om - en af monopolfjernsynets helt store skikkelser) og søde Vigga Bro fandt sammen i en snak om deres barndom. "Min barndom i 40'erne" hedder den bog, som de begge har bidraget til sammen med 11 andre danskere. Deres velkendte stemmer var ren tryghed omformet til lydbølger.
Poul Thomsen (folk over 40 år vil vide, hvem jeg taler om – en af monopolfjernsynets helt store skikkelser) og søde Vigga Bro fandt sammen i en snak om deres barndom. “Min barndom i 40’erne” hedder den bog, som de begge har bidraget til sammen med 11 andre danskere. Deres velkendte stemmer var ren tryghed omformet til lydbølger.

 

 

De to Price-brødre fik snakket om deres nye julebog med Martin Kongstad, der også elsker julen. Men Kongstad udfrittede også brødrene om, hvordan det er at være på den anden side af disken og gå fra at være madanmelder til at være restauratør og dermed være under overvågning fra kritiske blikke.
De to Price-brødre fik snakket om deres nye julebog med Martin Kongstad, der også elsker julen. Men Kongstad udfrittede også brødrene om, hvordan det er at være på den anden side af disken og gå fra at være madanmelder til at være restauratør og dermed være under overvågning fra kritiske blikke.

 

Johannes Møllehave lukkede messen sammen med sin gamle ven Niels Birger Wamberg i en samtale, hvor der blev klappet, råbt, grinet og banket hårdt i gulvet med stokken.
Johannes Møllehave lukkede messen sammen med sin gamle ven Niels Birger Wamberg i en samtale, hvor der blev klappet, råbt, grinet og banket hårdt i gulvet med stokken.

 

Hassan Preisler, der sidste år udgav sin debutroman "Brun mands byrde", har samme frisør som radiovært Mikael Bertelsen. Det var indgangen til deres samtale søndag middag, der blandt andet handlede om Preislers nylige skilsmisse. For at få Hassan Preisler til at tale frit og ærligt, bød Mikael Bertelsen på en grundig hovedbundsmassage.
Hassan Preisler, der sidste år udgav sin debutroman “Brun mands byrde”, har samme frisør som radiovært Mikael Bertelsen. Det var indgangen til deres samtale om søndagen, og det kom blandt andet til at handle om Preislers nylige skilsmisse. For at få Hassan Preisler til at tale frit og ærligt, bød Mikael Bertelsen på en grundig hovedbundsmassage.

 

Preben Wilhjelm, der netop har udgivet sin erindringsbog "Man kan sagtens være bagklog", fyldte standen til bristepunktet med nysgerrige tilhørere, da Hans Mortensen fra Weekendavisen spurgte ham ud om livet på venstrefløjen før og i dag. Wilhjelm var så populær til den efterfølgende signering, at forlaget ikke havde flere bøger at sælge af og måtte sende publikum over til de omkringliggende boghandlere - der også hurtigt fik udsolgt!
Preben Wilhjelm, der netop har udgivet sin erindringsbog “Man kan sagtens være bagklog”, fyldte standen til bristepunktet med nysgerrige tilhørere, da Hans Mortensen fra Weekendavisen spurgte ham ud om livet på venstrefløjen før og i dag. Wilhjelm var så populær til den efterfølgende signering, at forlaget ikke havde flere bøger at sælge af og måtte sende publikum over til de omkringliggende boghandlere – der også hurtigt fik udsolgt!
Den mest spektakulære optræden tude vi faktisk ikke engang annoncere i sin helhed. Det var Maren Uthaug, der tegnede en historie live foran publikum, mens en nøgen tysker (næsten nøgen, han havde en gul fjerboa og en paryk på) spillede sørgmodige sange på sin ukulele. Det var en enestående oplevelse.
Noget af det mærkeligste jeg oplevede på årets bogmesse havde jeg faktisk ikke engang turdet annoncere i bogmessens katalog. Det var Maren Uthaug, der tegnede live foran publikum, mens en nøgen (næsten nøgen, han havde jo en gul fjerboa og en paryk på) tysker spillede sørgmodige sange på sin ukulele. Det var en enestående oplevelse. Og mere fin end spøjs, selvom det hele lyder en kende absurd.

 

Carlsen havde inviteret Rasmus Klump, der delte pixi-bøger ud og krammere til dem der turde. Jeg turde godt.
Carlsen havde inviteret Rasmus Klump, der delte pixi-bøger og krammere ud til dem, der turde tage imod. Jeg turde godt.

 

Elsk dig selv, er budskabet i Joan Ørtings nye bog. Der var i hvert fald rigtig god stemning på scenen, da Peter Mygind talte med Ørting om hvorfor kvinder har det så svært med kærligheden til sig selv.
Elsk dig selv, er budskabet i Joan Ørtings nye bog. Der var i hvert fald rigtig god stemning på scenen, da Peter Mygind talte med Ørting om, hvorfor kvinder har det så svært med kærligheden til sig selv.

 

Uffe Ellemann-Jensen er stadig en skarp analytiker, og folk på bogmessen ligende en flok, der havde savnet ham - der var i hvert fald mødt mange mennesker op på standen, da Bo Lidegaard fra Politiken talte om bogen "Taler der forandrede verden" med den tidligere udenrigsminister (der i øvrigt har skrevet bogens fine forord).
Uffe Ellemann-Jensen er stadig en skarp analytiker, og folk på bogmessen lignede en flok, der havde savnet ham – der var mødt rigtig mange mennesker op på standen, da Bo Lidegaard fra Politiken talte om bogen “Taler, der forandrede verden” med den tidligere udenrigsminister (der i øvrigt har skrevet bogens fine forord).

 

Signe Langtved Pallisgard debuterede tidligere på året med sin roman "Et andet sted", som hun har rejst landet rundt med. Over 50 gange i løbet af dette år har hun stået overfor en flok læsere og fortalt om arbejdet med bogen. Her er det Julia Lahme, der vil vide mere.
Signe Langtved Pallisgard debuterede tidligere på året med sin roman “Et andet sted”, som hun har rejst hele landet rundt med under armen. Over 50 gange i løbet af dette år har hun stået overfor en flok læsere og fortalt dem om arbejdet med bogen. Her er det Julia Lahme, der vil vide mere.

 

Noget af det bedste ved bogmessen er det kaotiske baglokale, hvor forfattere mødes før, efter og mellem deres optræden. Det fører til mange nye og af og til spøjse konstellationer af mennesker og uventede samtaler Her er det Hella Joof og Oliver Zahle, der mødes, men deres fællesnævner er ikke så underlige igen: De er begge debuteret som børnebogsforfattere i år.
Noget af det bedste ved bogmessen er det kaotiske baglokale, hvor forfattere mødes før, efter og mellem deres optrædener. Det fører til mange nye og sommetider spøjse konstellationer af mennesker og heraf uforudsete samtaler. Her er det Hella Joof og Oliver Zahle, der mødes, men deres fællesnævner er ikke så underlig igen: De er begge debuteret som børnebogsforfattere i år.

 

Einar Mar
Den gode islænding Einar Màr Guðmundsson er fyldt 60 år i år og i den anledning har forlaget genudgivet hans mesterværk “Universets engle” i en flot udgave. Med på scenen var hans trofaste oversætter Erik Skuym-Nielsen.

 

En træt salgschef
En meget træt kollega – salgschef Joel Haviv – tager en powernap i baglokalet efter lukketid.

 

PS: Næste års BogForum finder sted i Bella Center den 6.-8. november 2015. Vi ses helt sikkert!

 

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.