Mad og drikke Madværkstedet Sundhed og livsstil

Lækker mad til dig med mælkeallergi

Lækker mad til dig med mælkeallergi

Hvis du lige har fået konstateret mælkeallergi eller pludselig skal til lave mad til nogen med mælkeallergi, er det måske gået op for dig, hvor mange fødevarer der indeholde mælkeproteiner. I bogen FEMME FOOD har de to søstre bag bloggen af samme navn samlet deres bedste opskrifter uden mælk, sukker og gluten – både til morgen, middag og aften.

femme food mælkeallergi

Her på forlagets blog får du nu to skønne opskrifter fra bogen:

> Squash-spaghetti med rejer og pesto

> Pandekager

Idéen til Femme Food opstod i forlængelse af Annikas mælkeallergi. Annika fik i 2010 konstateret mælkeallergi og måtte derfor omlægge sin kost og trist vinke farvel til den velkendte mad, som ofte bestod af mælk, ost og yoghurt samt diverse færdigvarer med mælkepulver. Ud over at drive bloggen Femme Food er Annika ved at tage en kandidatgrad i molekylær ernæring og fødevareteknologi på Aarhus Universitet og Winnie er nyuddannet fotograf med
speciale i madfotografi.

Alternativer til komælk til dig med mælkeallergi

Der findes naturligt mælkeproteiner i mælk og mælkeprodukter, men de tilsættes også i andre produkter som pålæg, fiskefars, is og pølser. Det kan være en jungle at finde ud af, om der er mælkeproteiner i produkter, da de går under mange forskellige navne.

Her er en liste over nogle af synonymerne for mælkeprotein:
• Calciumkaseinat
• Kaliumkaseinat
• Kasein
• Kaseinat
• Mælkepulver
• Natriumkaseinat
• Skummetmælkspulver
• Sødmælkspulver
• Valle
• Vallepulver

Nogle gange kan man også blive vildledt af navnet på et produkt og tro, at der er mælk i. Her er en liste over produkter, hvor man i første omgang ville tro, at der er mælk i, men hvor det ikke er tilfældet:
• Kakaosmør
• Kokosmælk
• Mælkesyre
• Mælkesyrebakterier

Ved mælkeallergi skal man helt holde sig fra indtagelse af mælk og mælkeprodukter. I bogen FEMME FOOD får du en masse lækre opskrifter, hvor vi har skiftet mælken ud med en masse andre gode alternativer som soja-, havre-, hampe- eller risdrik.

femme food

MÆLKEFRIE DRIKKE

Risdrik er meget sød i smagen og mere flydende end andre mælkefri drikke. Vi bruger den i smoothies, oven på morgenmadsprodukter, i pandekager og i bagværk, hvor dens sødme gerne må komme til udtryk.

Sojadrik er meget neutral i smagen. Det er den drik, som minder mest om komælk. Vi bruger den i lasagne, chailatte og andre steder, hvor smagen ikke skal være for dominerende. Desuden findes der sojadrik med vanilje, som er sød i smagen, men ikke så sød som risdrik. Den er god i
kager og pandekager.

Mandeldrik har en marcipanagtig smag og en mere cremet konsistens end f.eks. risdrik. Mandeldrik er lækker i grød, smoothies og varm kakao.

Havredrik har en lækker, nøddeagtig smag og en ret tyktflydende konsistens. Havredrik er rigtig lækker i smoothies og ovenpå müsli.

Hampedrik støder man ikke på så tit, men vi er vilde med den. Den har en fed og samtidig mild smag med en bitter eftersmag, og den er perfekt til is og kolde drikke.

Lækker mad til dig med mælkeallergi