Fagbøger

8 gode vaner til dit studieliv

8 gode vaner til dit studieliv

Uanset om du kommer direkte fra gymnasiet, har arbejdet eller rejst verden rundt, vil det højst sandsynligt føles som lidt af et kulturchok at begynde på universitetet. Som forfatterne til bogen Dit studieliv skriver:

Når du træder ind på en videregående uddannelse, træder du samtidig ind i en helt ny verden: den akademiske verden.

Derfor får du her 8 gode vaner, som kan hjælpe til at gøre din studiestart lidt lettere.

#1 Lav dit eget system med notater, litteraturhenvisninger, overskrifter for emner, logbog osv.

#2 Sørg for at lære at navigere rundt i den kommunikationsplatform, dit uddannelsessted benytter (Absalon, Blackboard etc.). Det er vigtigt, at du tidligt lærer systemet at kende og ved, hvor du kan finde skemaer, beskeder fra dine undervisere samt materialer til og fra undervisningsgangene.

#3 Fortæl din familie og dine venner, at du skal læse, og at du muligvis ikke deltager så meget i det sociale liv som før studiestart.

#4 Hvis du har familie, kæreste osv., er det en god idé, at I laver aftaler om, hvornår det passer bedst ind, at du har studietid. Det er også vigtigt, at du har et sted, der er din studieplads – altså et sted, hvor du har dine papirer, bøger og andre studierelevante ting. Overvej, om det er mere praktisk, at du finder en studieplads på dit studiested. Ofte er der mulighed for at sidde på biblioteket eller et andet sted, hvor der er ro.

#5 Meld dig ind i og ikke ud af det hold, du er kommet på. Selvom du måske er genert, usikker eller nervøs for at møde nye mennesker, så pres dig selv til at være åben over for andre. Vær nysgerrig efter at få noget at vide om, hvem dine studiekammerater er, og deltag i de forskellige sociale arrangementer, der måtte være. Du kan være sikker på, at de fleste medstuderende er nervøse og usikre i begyndelsen.

#6 Prøv at være åben over for forskellighed. På studiet vil du møde mennesker og undervisere, du ikke nødvendigvis ville vælge at opsøge uden for studiet. Du møder de samme typer uden for studiet i praksis, så prøv at øve dig i at omgås andre typer, end du plejer. Der kan være meget læring i at få indblik i andre menneskers liv og måder at leve på.

#7 Lav en aftale med andre studerende om at dele deres notater fra undervisningen med dig og hjælpe med at samle materialer eller andet, hvis du er fraværende.

#8 Lad være med at sidde og lade som om. Hvis der er noget, du er i tvivl om, ikke forstår eller vil have bekræftet, så spørg! Ingen gør det for dig. Ingen kan se, hvad du tænker.

_______________________________________________________________________________

Dit studielivForsideBogen Dit studeliv. Alt det, du ikke ved, du har brug for at vide, når du begynder at studere er skrevet af Søren Bøjgård og Anette Schleicher og indeholder en række kapitler, der tager fat på nogle af de typiske spørgsmål og problemer, studerende løber ind i. Bogen kan købes her.

Du kan også købe en kort e-bog med nogle af de vigtigste tips. Den hedder “At studere” og findes her til kun 29 kr: https://itunes.apple.com/us/book/id1031919936