Fagbøger

’Du ligner en, der godt kunne bruge et kram’

Lægger du mærke til børn, som ikke har det godt? Og hvis du gør, siger du så noget til dem eller giver dem et kram? Måske tænker du, at du bare gør ondt værre eller måske er du bange for, at barnet siger noget til dig, som du ikke ved, hvad du skal svare på?

”Gør det alligevel,” siger psykolog Ulla Dyrløv. “Det gør en kæmpe forskel, at du siger noget til barnet. ’Du ser ked ud af det, har du det godt? ’, ’Er der noget, du gerne vil snakke om? ’ eller ’Jeg kan se, at du er meget alene, føler du dig lidt ensom? ’. Måske siger barnet nej og vil ikke tale, men det vil alligevel betyde enormt meget, at du spurgte, og barnet vil huske det længe efter.”

Ulla Dyrløv kæmper for, at børn og unge skal blive set og hørt: ”Jeg spurgte engang en stille ung mand med autisme, om han var blevet mobbet. Han svarede: ’Nej, nej, ikke mobbet, men det der er endnu værre end mobning. Jeg er blevet ignoreret i hele min folkeskoletid.’ Et menneske, der bliver ignoreret, får et meget lavt selvværd, og det kræver et stort opretningsarbejde.”

Hvis et barn eller en ung åbner op og fortæller lidt, så hjælp dem til at finde genkendeligheden, fortæl dem, at du også selv en gang har prøvet at være meget alene. Der er ingen, der har lyst til at være alene – heller ikke om at være ensom eller have mistet. Og måske, hvis du tror, at barnet ønsker det, så kunne du også sige: ’Du ligner en, der godt kunne bruge et kram – må jeg give dig et?

Rådene kommer Ulla Dyrløv med i bogen Det professionelle kram, der henvender sig til fagfolk, som arbejder med børn og unge, men spørgsmålene kan vi som forældre og voksne også bruge, når vi i den travle hverdag møder børn, der ser ud som om de ikke har det godt. Bogen bygger på Ullas erfaringer fra Familiepsykologisk Praksis på Frederiksberg, fra arbejdet som børnesagkyndig i retten og ikke mindst på intense og lange interview med børn og unge – lavet ud fra den tanke, at børnene og de unge selv er de mest kompetente eksperter i, hvordan det har været og hvordan det er at være dem.

Læs børnenes bedste råd til de voksne her

Ulla Dyrløv er forfatter til bøgerne Pilot for dit barn og Det professionelle kram – En guide til fagfolk der arbejder med børn og unge. Begge bøger bygger på den grundlæggende tanke, at vi skal turde tage ansvar, være tydelige og vise vej både som forældre og som fagligt ansvarlige voksne.

pilot for dit barn det professionelle kram