Fagbøger

Gode råd til fagfolk, som arbejder med børn og unge

Gode råd til fagfolk, som arbejder med børn og unge

Psykolog Ulla Dyrløv interviewede til sin bog Det professionelle kram en række børn og unge. Her er de gode råd, de gerne ville give til voksne, der vil hjælpe:

  1. Vær nede på jorden og vær på samme bølgelængde. Lad være med at tale ned eller op, så du ikke taler et helt andet sprog.
  2. Giv tid, kram, kærlighed og oprigtig omsorg. Sig, at det hele nok skal blive okay, i stedet for at barnet skal tage sig sammen, for det er barnet ikke i stand til. Sig, at I nok skal løse det sammen, og prioriter tid sammen med barnet.
  3. Hold øje med barnets fravær og engagement.
  4. Sørg først og fremmest for en god stemning. Man har ikke har lyst til at komme hen til en meget trykket stemning, hvor man skal græde og sådan noget. Man skal forbinde det med noget rart. Det er meget vigtigt at vise sympati og følelser og for eksempel grine, hvis der bliver sagt noget sjovt.
  5. Lyt til børnene og stimuler dem både fagligt og socialt.
  6. Lav lidt sjov. Det behøver ikke bare at være alvorligt. Det må ikke alt sammen være gråt og mørkt.
  7. Man kan ikke lære et menneske at kende ud fra nogle papirer. Man kan selvfølgelig godt sætte sig lidt ind i personen, før man møder vedkommende, men man skal lære personen at kende, før man begynder at dømme.
  8. Læs situationen og husk, hvilken person du sidder med. Tal i øjenhøjde og før en reel samtale.
  9. Italesæt, at det er okay også at tale om andre ting. Man skal ikke føle, at man skal komme og hive alt, hvad man har af ulykke ud af sig. At det er det, man betaler for.
  10. Vær opmærksom på, om et barn mistrives.
  11. Vær menneske og prøv at få barnet til at knytte sig til dig, for så kan det godt være, det vil sige nogle ting.
  12. Fokuser på personens styrker, ikke på svaghederne.
  13. Lad være med at blive for sur, hvis barnet bliver ukoncentreret. Det kan have svært ved at finde fokus.
  14. Hiv børnene hen og snak med dem, når de er kede af det. Ikke mens de leger, det er ikke sjovt, men hvis de er kede af det. Tal lidt om det og giv dem et kram.
  15. Saml børnene måske en gang om måneden, så de kan snakke om det, der er svært. Måske er der nogen, der har et eller andet svært med deres forældre, har mistet en forælder, eller hvor forældrene er skilt.

 

Læs mere om det professionelle kram her.