Fagbøger Biografier Bøger om Danmark

Danmark var solgt til tyskerne. Kongerækken gemmer på vilde historier

Kongerækken, Valdemar Atterdag, Atterdag, Konger, regenter, Danmark, Danmarkshistorie, Monarki, Det danske monarki, Anders Olling, Hans Erik Havsteen

Mere end 50 konger og dronninger har regeret Danmark siden midten af 900-tallet, og alle har de en spændende historie at fortælle. Anders Olling og Hans Erik Havsteen giver dig highlights i serien Kongerækken.

Det danske kongehus kan med sikkerhed føre deres historie tilbage til Gorm den gamle i år 958. Det gør den danske kongerække, og dermed det danske monarki, til et af de ældste i verden.

Fra Harald Blåtands kristne omvendelse af det danske folk i omkring 960, til Margrethe den 1., der samlede Danmark, Norge og Sverige i ét rige har næsten alle danske regenter en utrolig historie, der har formet vores nation.

Kongerækken kort fortalt

I bogserien Kongerækken fortæller journalist Anders Olling og historiker Hans Erik Havsteen om nogle af de mest særegne, skøre og betydningsfulde regenter i Danmarkshistorien.

Se også Er du klog på kongerækken? Her er Kongerækkens konge-quiz

Formatet er kort, morsomt og langt fra kedeligt, til gengæld bliver du klogere på, hvorfor og hvordan Danmark er blevet til gennem enevældets styreform.

Her er en kort introduktion til de regenter, du kan møde i den nyeste del af bogserien

Kongerækken, Valdemar Atterdag, Atterdag, Konger, regenter, Danmark, Danmarkshistorie, Monarki, Det danske monarki

Dommedagskongen af Himmerland

Valdemar Atterdag fik ved sin kroning i 1340, én af det danske monarkis måske hårdeste opgaver. Han skulle samle Danmark igen efter et større opbrud, og finde en måde at betale den enorme statsgæld, som forrige regenter havde opbygget.

Det danske statsapparat skyldte simpelthen så mange penge, at man ikke længere ejede den jord som Danmark før bestod af. Selv områderne i Skåne og Blekinge var pantsat og mistet. Faktisk var Valdemar 4., med tilnavnet Atterdag, kun konge over Aalborg og Himmerland, da han blev konge af Danmark.

Men det skulle snart ændre sig efter et blodigt snigmord i Randers, en ny aftale med en tysk greve, opbakning fra tyske hertuger og hårde skatteopkrævninger.

Du kan læse hele historien om Valdemar Atterdags kamp og til tider grumme metoder for at genopbygge Danmark i bogen om Valdemar Atterdag i bogserien Kongerækken.

Kongerækken, Valdemar Atterdag, Atterdag, Konger, regenter, Danmark, Danmarkshistorie, Monarki, Det danske monarki

Kongerækken, Valdemar Atterdag, Atterdag, Konger, regenter, Danmark, Danmarkshistorie, Monarki, Det danske monarki

Kvinden, der forenede Norden

Margrete 1. var datter af Valdemar Atterdag, og som kvinde var hun aldrig i betragtning til at overtage tronen eller nogen form for magt i den danske kongerække. Men det skulle vise sig at blive en anderledes historie.

Gennem kløgt og utrolige politiske evner lykkedes det Margrete 1. at fortsætte sin fars store arbejde med at samle det danske rige.

Faktisk lykkedes det Margrete 1. at forene både Sverige og Norge under Dannebrog. Noget som hendes brutale far aldrig havde held med. Og Margrete 1. gjorde det næsten uden vold og blodsudgydelser (med et par enkelte undtagelser). Alligevel blev hun aldrig i sin egen tid kaldt dronning af Danmark.

Hele historien om Margrete 1., hendes navn, hendes regeringstid og hendes forening af Sverige, Norge og faktisk også Finland kan du læse i bogen om Margrete 1. i bogserien Kongerækken.

Kongerækken, Valdemar Atterdag, Atterdag, Konger, regenter, Danmark, Danmarkshistorie, Monarki, Det danske monarki

En historie om storhed og fald

Christian 4. er den længst siddende konge i Danmarkshistorien. I 59 år og 330 dage sad han tungt på tronen.

Den selvsikre danske konge fik endda krammet på Sverige efter en længere krig. Det gjaldt om at genoprette Kalmarunionen og i 1613 var Christian 4. på toppen af sin magt.

Men Christian 4.’s storhedstid blev bragt til ende i 1644, da svenskerne overvandt den danske flåde i slaget ved Femern Bælt.

Deprimeret, ruineret og fysisk såret efter det store slag, var Christian 4. en skygge af sit ellers så selvsikre selv.

Svigersønnen Corfitz Ulfeldt strammede sit greb om kongemagten og Christian 4. lod mere og mere indflydelse gå til Ulfeldt, selvom hans egen søn, Frederik egentlig var den retmæssige arving til det nu formindskede rige.

Men, hvordan det helt præcist gik Christian 4. kan du læse mere om i bogserien Kongerækken.

Du kan købe bogserien Kongerækken som e-bog her, eller finde den på dit lokale bibliotek.

Kongerækken, Valdemar Atterdag, Atterdag, Konger, regenter, Danmark, Danmarkshistorie, Monarki, Det danske monarki

Bogserien Kongerækken

Forfatterne bag bøgerne om den danske kongerække, journalist Anders Olling og historiker Hans Erik Havsteen, er også ophavsmændene til det succesfulde podcast Kongerækken.

Deres podcast har, med over en halv million lyttere, vakt stor interesse for det danske monarki. Bogserien Kongerækken er sjov formidling af en vigtig del af danmarkshistorien.

Er du klog på den danske kongerække? Tag den store konge-quiz her.