Fagbøger Historie

12 bøger der gør dig klogere på 2. verdenskrig

Leder du efter ny inspiration til læsning om 2. verdenskrig?

Her har vi har samlet en række bøger om Anden Verdenskrig. Bøgerne beretter på forskellige vis den grusomme og blodige periode i verdenshistorien, der ændrede så mange menneskers liv og påvirkede generationer fremover.

12 fascinerende bøger om Anden Verdenskrig

Se listen over bøger om Anden Verdenskrig – alt fra Danmarks besættelsestid, en oversigt over hele krigen, epokegørende slag til bøger, der beskriver nye sider af krigen.

Er du hellere til romaner? Du kan se en stor liste af romaner og bøger om Anden Verdenskrig her. 

Den utrolige historie om spionen Vera Schalburg

Spurven, Kirstine Kloster Andersen, sommerlæsning 2018Historien om Vera Schalburg har altid været omgivet af myter og konspirationer. Blev hun omvendt til engelsk agent under krigen, eller forsvandt hun i virkeligheden til Argentina?

Spurven fortæller for første gang den sande historie om Vera Schalburgs helt utrolige livshistorie, der bl.a. indbefattede et job som russisk spion, inden hun tilsluttede sig nazismen som sin fanatiske bror.

Kirstine Kloster Andersen er journalist. Spurven er hendes debut som forfatter og er blevet til gennem mange års research.

 

 

 

Spurven udkommer 1. november 2018. Forudbestil den her.

En dramatisk fortælling om krig, jødeforfølgelse, splittelse og fortielser

Et liv i skjul, Bart Van Es, anden verdenskrig, 2. verdenskrig, hitler, nazisme, jøder, holocaust, historie, bog om historie, lindhardt og ringhof, bog om krig, bog om nazisme, auschwitz, koncentrationslejr, gamle dage, bog om krig, krig, familieEn hjertegribende historie om medmenneskelighed og splittelse i en hollandsk familie og om en jødisk piges skæbne under 2. Verdenskrig.

Under 2. Verdenskrig skjuler en hollandsk familie den jødiske pige Lien. Efter krigen adopterer de hende, men der bliver stridigheder mellem Lien og hendes adoptivmor, familien splittes og Lien bliver skåret ud af familiens historie.

Halvtreds år senere opdager Bart Van Es, der er barnebarn af Liens adoptivmor, at der har været et skjult medlem af familien. Han får kontakt med den 83-årige Lien og kan sammenstykke beretningen om hendes liv og hans egen familie.

 

LÆS OGSÅ:Plejefamilien skjulte hende fra nazisterne. 40 år senere brød de al kontakt.

Du kan købe Et liv i skjul online her eller i din nærmeste boghandel

Øjenåbnende skildring om brugen af narkotika i Det Tredje Rige

bøger om anden verdenskrig

“Et meget velresearcheret og velskrevet stykke historieskrivning” – KULTURKAPELLET.

Den første omfattende undersøgelse af sandheden bag brugen af narkotika i Det Tredje Rige.
Den totale rus er en øjenåbnende bog, der skildrer begivenhederne i Nazityskland og på de europæiske slagmarker i et nyt perspektiv – fra begyndelsen i 1933 til undergangen i 1945.

Det Tredje Rige var gennemsyret af stoffer: kokain, heroin, morfin og frem for alt metamfetamin. Stofferne blev brugt af alle fra fabriksarbejdere til husmødre og var afgørende for troppernes modstandskraft.
Efterhånden som krigens gang vendte sig mod Tyskland, søgte Hitler og hans følge tilflugt i potentielt dødelige cocktails af stimulanser, administreret af lægen dr. Morell.
Det omfattende misbrug svækkede den tyske ledelses evne til at træffe afgørende beslutninger. Selvom brugen af narkotika ikke alene kan forklare udfaldet af Anden Verdenskrig, ændrer det alligevel vores forståelse af krigen. Den totale rus tilføjer en manglende brik til historien.

LÆS OGSÅ: I Nazityskland var narkotika hverdagskost

Køb Den totale rus online her eller i din lokale boghandel.

Den sande uforglemmelige historie om Slaget ved Arnhem

bøger om anden verdenskrigDen 17. september 1944 hørte generaloberst Kurt Student, grundlæggeren af Nazitysklands faldskærmstropper, det voksende brøl af flymotorer. Han gik ud på sin altan med udsigt over det flade landskab i det sydlige Holland for at se de allieredes Dakotaer og svævefly nærme sig. Og han kiggede misundeligt op på den massive demonstration af faldskærmstroppernes overmagt.

Operation Market Garden skulle have afsluttet krigen ved at indtage broerne over Rhinens nedre løb. Det var en dristig plan, der slog fejl. Tabstallene var store, især for hollænderne, som satte alt på spil for at hjælpe. De tyske gengældelsesaktioner var ubarmhjertige og fortsatte, indtil krigen var ovre.

Antony Beevor fortæller her den sande historie om kampene ved Arnhem. Det er en uforglemmelig og gribende beretning, der handler om meget mere end et enkelt dramatisk slag – den undersøger også, hvad krig egentlig handler om.

LÆS OGSÅ: Ar efter slaget om broerne præger endnu Arnhem

Køn Arnhem online her eller i din nærmeste boghandel

Fascinerende billedmonument fra Danmarks besættelsebøger om anden verdenskrig

 

“Det er første gang, historien om besættelsestidens billeder er blevet gengivet i så stort og så flot format” – POLITIKEN 

Besættelsen i billeder er en rammende og smukt illustreret bog om en af de mest dramatiske perioder i Danmarks historie, besættelsestiden.

Besættelsen i billeder giver en indsigt i det splittede Danmark, hvor nogle satte livet på spil i modstandskampem og andre valgte at holde med den tyske besættelsesmagt. Flertallet af danskerne kæmpede dog med at få hverdagen til at fungere i en hård periode med mørklægning, stramme regler, arbejdsløshed og rationering.

Thomas Harden fortæller om besættelsen i et stort forord og med billedtekster, men lader ellers de mere end 500 fotos og plakater vise det besatte Danmark på en måde som ord ikke kan.

Læs også: En fortælling om hverdagen for den almindelige dansker under besættelsen

Du kan låne Besættelsen i billeder på biblioteket.

Den komplette historie om sabotageorganisationen Holger Danskebøger om anden verdenskrig

 

“Virkelig god historie med et hav af spændende autentiske fortællinger” – JYLLANDS-POSTEN

Sabotør i Holger Danske er et historisk tilbageblik på sabotageorganisationen Holger Danske, der var den største modstandsgruppe under besættelsen.

Modstandsgruppen blev dannet i et baglokale på Istedgade, København i foråret 1943 og historikeren Peter Birkelund tegner i denne bog et levende portræt af sabotørerne i Holger Danske.

Gruppen strartede med at udgive det illegale blad De Frie Danske og at begå sabotage, men udviklede sig til at omfatte likvideringer af stikkere og danskere i tysk tjeneste.

Sabotør i Holger Danske er baseret på mere end 300 skriftlige og mundtlige udsagn fra tidligere Holger Danske-medlemmer, samt aktionsrapporter, dagbøger og det tyske politis afhøringer og rapporter mm.

Du kan købe Sabotør i Holger Danske online her.

Imponerende storværk

bøger om anden verdenskrig“En på alle måder fremragende bog om Anden Verdenskrig” – JYLLANDS-POSTEN

Anden verdenskrig indledtes i august 1939 på grænsen til Manchuriet og sluttede der præcis seks år senere med den sovjetiske invasion af det nordlige Kina.

Krigen i Europa forekom adskilt fra krigen i Stillehavet og Kina, men begivenhederne i begge dele af verden havde dramatiske følger.
Med dets verdensomspændende omfang har denne største katastrofe i historien påvirket efterfølgende generationer og deres opfattelser af verden mere end nogen anden konflikt.
På trods af et hav af bøger og film over årene er vores viden om krigen dog stadig fragmentarisk og ofte vildledende.
Antony Beevor bringer i denne bog alle aspekter af Anden Verdenskrig frem på en ny måde. Ved at anvende den nyeste forskning på området og skrive med klarhed og passion samler Beevor hele billedet i en gribende fortælling om en dramatisk periode i verdenshistorien.

Køb Anden Verdenskrig online her eller i din nærmeste boghandel.

International bestseller om Hitlers invasion af Rusland i 1941

bøger om anden verdenskrig

I Stalingrad beretter Antony Beever om rædslerne fra Hitlers invasion af Rusland i 1941 til tilintetgørelsen af den store tyske 6. Armé og feltmarskal Paulus’ overgivelse i 1943.

Med isnende nærvær fortælles om tyskernes forsøg på at løbe Stalin over ende, om misinformation, internt nid og nag i begge lejre, helte og dødsforagt, angsten for det hemmelige politi, konstante bombardementer, kampvognsangreb og mand til mand-kampe med bajonetter.

Køb Stalingrad online her. 

Grusom og rædselsvækkende læsning om den sidste tid af Anden Verdenskrig

bøger om anden verdenskrig

”Bred, informativ og spændende skrevet beretning om et af de afgørende øjeblikke i Tysklands og Europas historie.” – WEEKENDAVISEN

Da russerne væltede mod Berlin i 1945 og gav nådestødet til Hitlers Tredje Rige, skete det med en uhørt vildskab og hævngerrig grusomhed efter års lidelser for det russiske folk under de tyske troppers mishandling.
Tyske civile og soldater blev fanget af russerne, som stormende frem gennem hele det gamle Østpreussen, og flygtningene strømmede mod vest og nord for at undgå tilfældige mord, sult og mishandling og de massevoldtægter, som blev to millioner kvinders skæbne.

Antony Beevor bringer os direkte ind i strategi, kampe, lidelser og følelser, så man føler, at man er til stede i de sidste afgørende måneder af Anden Verdenskrig.

Køb Berlin – Faldet 1945 online her.

2. verdenskrig oplevet med barneøjne

bøger om anden verdenskrig

“En smuk bog … med bevægende glimt af poesi og ømhed .. sublimt formidlet” – BERLINGSKE

I De sidste vidner, giver Nobelprismodtageren Svetlana Aleksijevitj stemme til hundredevis af russiske mænd og kvinder, som var børn i Sovjetunionen under 2. verdenskrig.

I 1985 – fyrre år efter verdenskrigens afslutning – opsøgte Svetlana Aleksijevitj en masse kvinder og mænd, der oplevede 2. verdenskrig med barneøjne. Hun bad dem tænke tilbage og fortælle hende om krigens gru og vanvid.

De sidste vidner er disse børns hjerteskærende fortællinger, vidnesbyrd, beretninger og dybt personlige historier om et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien.

Køb De sidste vidner online her eller i din lokale boghandel.

Historien om Churchills mageløse liv

bøger om anden verdenskrig

“Velinformeret, velskrevet og let læst .. Nye Churchill-interesserede kan roligt begynde her” – BERLINGSKE

Journalist Jan Hedegaard fortæller underholdende og med vid historien om Winston Churchills mageløse liv.
Om drengen, der blev formet af det brutale, britiske kostskolesystem. Om soldaten med personlige erfaringer fra fem krige allerede inden Anden Verdenskrigs udbrud. Om forfatteren og billedkunstneren med romantiske, victorianske idealer. Om politikeren, der kendte alle kroge af det politiske spil og som overførte sin veloplagte ukuelighed til den engelske befolkning med taler, der skulle gå over i historien.

I maj 1940 satte Churchill sig i den britiske premierministerstol, hvorfra han uforfærdet førte an i krigen mod Hitler og hans hæslige vanvid. Han forenede Storbritannien til kamp, og formåede at alliere sig med både USA og Sovjet – den alliance, der sikrede frihedens sejr over nazismen i hele Vesteuropa.

Køb En lille bog om Churchill online her eller i din lokale boghandel.

Danske barndomsminder fra krigsårene

bøger om anden verdenskrig

En længere række danske berømtheder, som voksede op i 40′erne, deler nu deres erindringer.

Erindringsbogen Min barndom i 40′erne tæller navne som Jane Aamund og Johannes Møllehave, og fortæller om en årrække, der var præget at krig, kolde vintre og sammenhold. Bogen er fyldt med spændende betragtninger og giver et skarpt tidsbillede.

Min barndom i 40′erne er derfor både historisk interessant, men også personligt, da man får indsigt i kendte ansigters barndomsminder.

Alle skribenters bidrag er originale og kan læses af enhver.

Køb Min barndom i 40’erne online her.