Latest Posts

Untitled design-24

Lotte Heise: “Man skal gi’ den gas hele livet”

Tekst af: Rikke Oberlin Flarup

Forfatter, entertainer og radiovært Lotte Heise er især kendt for sine skarpe holdninger og sit hurtigt snakkende mundtøj. Men det er kun toppen af isbjerget. Hun er fx både ambassadør for Hjerneskadeforeningen, har behandlet emner som feminisme, Janteloven og alder i sit forfatterskab og kan i 2017 fejre 30 år på scenen.

De tidlige år

Lotte Heise bliver født i 1959 i Nordsjælland. Da hun er otte år gammel flyttede hendes mor fra Lottes far og i en kort periode bor Lotte og hendes lillebror hos faderen og hans nye kone. I den periode er Lotte en mere stille pige end ellers. Det betyder dog ikke, at hun er bange for at sige sin mening, for det er hun nemlig opdraget til at gøre. Og de meninger tager hun med sig i alt, hvad hun laver. I 1982 bosætter Lotte Heise sig i Paris, hvor hun i en årrække arbejder som fotomodel. Men når man er model, er der ingen, der lytter til ens meninger, så det går hurtigt op for hende, at det ikke er den rette karrierevej for hende at gå. I 1986 vender hun tilbage til Danmark. Her får hun arbejde som skribent og har siden skrevet klummer for både ugebladet SØNDAG og JP-Aarhus. Senere bliver hun også kendt som entertainer og rejser landet rundt med sine skarpe one woman-shows.

Hvorfor er mænd så kedeligeHvorfor er kvinder så hysteriskeHvorfor elsker man(d) magt

Mantraer og mottoer

I 1991 debuterer Lotte Heise som forfatter med bogen ”Bare det var mig” om modellivet. Senere udkommer ”Hvorfor er mænd så kedelige?” Med humor beskriver hun genkendelige scenarier fra parforhold mellem mænd og kvinder under det kontante motto: ”Mænd er ikke dummere end kvinder. Vi er bare lidt klogere end dem!” Lige så kontant er hun i bogen ”Hvorfor skal vi ikke tro, at vi er noget?”, hvor hun gør op med Janteloven og opfordrer læseren til at ranke rygge, skyde brystet frem og holde hovedet koldt. Heise er fortaler for en mentalitetsændring, der skal få os til at turde stole på egne evner og stå ved os selv med mantraet: Jeg kan, jeg vil og jeg gør det. Senest behandler hun i debatforedraget ”Det skal være sjovt at blive gammel”, vores forhold til ældre og ser kritisk på landets ældrepleje. Hun sætter blandt andet fokus på SOSU-medarbejdernes lønforhold og fortæller, at hun mener, at det skal være sjovt at blive gammel, og at man skal give den gas hele livet. Foredraget er blevet en stor succes og er købt af kommuner landet over.

Hvorfor skal vi ikke tro at vi er nogetHvorfor er børn så besværligeKan du nå det

Et forfatterskab, der rummer både det svære og det sjove

Selvom både Heises forfatterskab og liv som entertainer bærer præg af det kontante, humoristiske og de skarpe holdninger, er det ikke tomt for varme og kærlighed. Tværtimod. Med ”Kan du nå det?” har Heise skrevet en overlevelsesguide til børnefamilier med tips til at overkomme en travl hverdag uden at knække halsen og uden en konstant frygt for at fejle. Familielivet og familiære relationer fylder også meget i Heises rørende bog, ”Selvfølgelig skal hun bo hos mig”, der handler om de negative og positive sider ved at flytte sammen med sin handicappede mor. Lottes mor, Inge Heise, blev ramt af en blodprop i hjernen, der betød, at hun blev lam i højre side og mistede taleevnen. Det var i den forbindelse, at Lotte Heise kom i nærkontakt med den kommunale ældrepleje, der ikke efterlod nogen tvivl hos hende om, at moderen skulle bo hos hende og ikke på et plejehjem.

Lottes og Inges historie historie fylder også en del i ”Det skal være sjovt at blive gammel”, der blot er én af de ting som Lotte Heise er aktuel med lige nu. Ud over sine foredrag og shows er hun også radiovært på programmet Bravo på DR P2, hvor hun deler ud af operaens store følelser. Det gør hun også i det omfattende værk ”Lottes Operabog”, der udkom i 2012 på Nyt Nordisk Forlag.

Mogens og Mahdi

Introduktion til tegneseriernes verden – læseguide til Mogens og Mahdi

Mogens og Mahdi er en prisvindende tegneserie, der i 10 historier fortæller om drengene Mogens og Mahdis venskab og oplevelser. Forfatter Kim Fupz Aakeson og illustrator Rasmus Bregnhøi knytter på fineste vis humor og livets alvor sammen i de små fortællinger. Mogens og Mahdi fik tildelt Skriverprisen i 2016 og er oplagt som introduktion til tegneseriernes forunderlige verden for 8-13 årige.

Denne læseguide er udarbejdet af folkeskolelærer Thomas Enemark Brandt.

Introduktion til tegneserier

Tegneserier er mange ting. Fra de korte striber i avisen til grafiske romaner som Persepolis eller Maus. En god ide er at starte op med en oversigt over de mange forskellige typer af tegneserier, der findes. Vis eleverne eksempler på:

 • Manga
 • Avisstriber som Garfield eller Steen og Stoffer
 • Superheltetegneserier som Batman eller Superman
 • Grafiske romaner
 • De klassiske albums som Tintin, Corto Maltese eller Lucky Luke

Opgave:

Lad eleverne selv kategorisere de forskellige typer.

Opgave:

Find eksempler på avisstriber med 3 – 4 rammer og talebobler. Slet teksten i taleboblerne, og lad eleverne selv skrive en ny tekst.

Vigtige fagudtryk:

 • Billedramme
 • Talebobler: Taleboblerne kan have mange udtryk
 • Layout: Hvordan tegneren har valgt at organisere tegneserien, billedrammerne, deres form og størrelse
 • Tegneseriens stil: Layout, stregen, farver
 • Sekvens: Overgangen fra billedramme til billedramme
 • Synsvinkel og perspektiv: Frø- og fugleperspektiv
 • Billedbeskæring: Nær-, halvtotal- og totalbillede mm.

Fælles i klassen:

Gennemgå en side fra Mogens og Mahdi, og knyt de forskellige fagudtryk til de enkelte elementer på siden.

Mogens og Mahdi læseguide

Ind i tegneserien

Ideer til arbejdet med Mogens og Mahdi.

Opgaver:

Lad eleverne finde eksempler på taleboblernes forskellige udtryk i Mogens og Mahdi.

Mogens og Mahdi læseguide 2

 • Hvilket perspektiv bruges der i det meste af Mogens og Mahdi?
 • Find det eneste sted i Mogens og Mahdi, hvor der bliver brugt frøperspektiv.
 • Hvorfor tror du, der bliver brugt frøperspektiv her?

Temaer i Mogens og Mahdi

 • De to drenges forhold til voksne
 • Computerspil
 • De to drenges selvopfattelse

Mogens og Mahdi læseguide 4

Mere om Mogens og Mahdi

Verdens første – og sjoveste – tegneserie af Fupz og Bregnhøi. Mogens og Mahdi er historien om to drenge, som ikke har en skid til fælles, bortset fra at de er lige gamle, bor i samme gård, spiller de samme spil, synes de samme ting er grineren og drømmer lige heftigt om at være seje og rige.

Bogen er en tegneserie med 10 historier, som er både er sjove, forunderlige og måske også lidt underlige. Mogens og Mahdi er skrevet til de 8-13-årige og fuld af humor og geniale drengestreger, der vil være til glæde og grin for mange flere.

mogens-og-mahdi_m_splash

Du kan finde bog hos din boghandler eller her

Læseguide, læseguide. 

Tegneserie læseguide

Atlas for børn

Tag på opdagelsesrejse med tre fantastiske børneatlasser

Drømmer I jer også tit ud på rejser og eksotiske eventyr hjemme hos jer? Verden er stor og spændende – her er tre fantastiske børneatlasser, som er skønne at gå på opdagelse i for hele familien. Her kan I blive klogere på, hvilke dyr der lever i Australien, hvad Rio de Janeiro er kendt for og meget, meget mere.

God læse- og rejselyst!

Kort over verden

Det fineste atlas, man kan tænke sig, hvor hele familien kan nyde de smukke og eventyrlige illustrationer og drømme sig væk til de fremmede lande.
Landene vises på tegnede kort, hvor de største og mest ikoniske nationale monumenter er fremhævet side om side med sjove faktaoplysninger om landene.

Vi anbefaler bogen til børn i alderen 5+

Kort over verden

Du kan finde bogen hos din boghandler eller her

Storbyatlas

Rejs Jorden rundt med denne smukt illustrerede bog om 30 STORBYER fra hele verden. Oplev berømte mennesker, flotte bygninger, kulturelle seværdigheder og børnevenlige rejsemål i 30 detaljerede by-guider, som giver mange sjove timer for både børn og voksne.

Bogen omfatter: Lissabon, Barcelona, London, Amsterdam, Paris, Rom, Berlin, Helsinki, Oslo, København, Stockholm, Athen, Istanbul, Prag, Budapest, Moskva, Montreal, Toronto, Chicago, New York, San Francisco, Mexico City, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Cape Town, Hong Kong, Tokyo, Seoul, Mumbai og Sydney.

Vi anbefaler bogen til børn i alderen 5+

Storbyatlas

Du kan finde bogen hos din boghandler eller her 

Børnenes store billedatlas

Med billedatlassets 15 store og smukt illustrerede kort kan I udforske vores spændende verden. Her finder I berømte seværdigheder, og I kan gå på opdagelse for at finde ud af, hvor de forskellige dyr og folk lever i verden.

Vi anbefaler bogen til børn i alderen 5+

Børnenes store billedatlas

Du kan finde bogen hos din boghandler eller her b

Tag et smugkig i bogen her: 

neatlasser, børneatlasser, børneatlasser. børneatlasser

atlas for børn. atlas for børn. atlas for børn. 

nathan-hill-blogindlæg

Læseguide: “Niksen” af Nathan Hill

Da Nathan Hill debuterede med Niksen, blev den straks udråbt til at være den nye store amerikanske roman. Og fuldt fortjent – det er en stærk, rørende og satirisk fortælling om familie og kærlighed i en tid med store forandringer.

I romanen følger vi forfatteren Samuel, hvis mor, Faye, forlod ham, da han var en lille dreng. Han har ikke set hende i 20 år, men nu er hun pludselig endt i mediernes søgelys efter at have smidt sten efter en republikansk præsidentkandidat. Samuels forlægger opfordrer ham til at skrive om sin mors liv. Da han begynder på sin research og arbejder sig igennem sin families historie, finder han hemmeligheder, som tvinger ham til at se sin mor – og sig selv – i et andet lys.

Vi giver dig her en række spørgsmål, som du kan bruge, hvad end du læser Niksen alene eller diskuterer den sammen med en læseklub. God fornøjelse!


Læseguide til “Niksen”

 1. Bogens titel
  Hvorfor tror du, at Nathan Hill valgte titlen Niksen?
  Hvordan fungerer Niksen symbolsk i romanen, og hvilke hovedtemaer hjælper den med at udfolde?
 2. Kærlighed
  Faye siger, at det, man elsker allerhøjest, i sidste ende vil såre en allermest. Hvilke begivenheder i hendes liv kan have givet hende den tro? Gælder dette syn på kærlighed også for resten af romanen?
 3. Samuel og Fayes forhold
  Hvilken betydning får Fayes forsvinden for Samuels liv og udvikling? Hvordan og hvorfor forandrer deres forhold sig undervejs?
 4. Kvinder
  Diskuter, hvordan kvinder bliver behandlet i bogen. Hvilke oplevelser og erfaringer deler kvinderne? Hvordan forholder de sig til samfundets stereotyper og forventninger til dem?
 5. Forældre-børn-forhold
  Sammenlign forældre-børn-forholdene i bogen. Hvor godt kender det enkelte barn sine egne forældre, og hvad afholder børnene fra at lære deres forældre bedre at kende?
 6. Teknologi
  Diskuter, hvordan teknologi behandles. Hvordan påvirker karakterernes brug af teknologi deres kommunikation, daglige liv og udvikling? Hvilket formål tjener spillet “Elfscape” for Samuel og Pwange?
 7. Medier og formidling
  Diskuter mediernes behandling af Faye. Hvad fortæller det os om, hvordan vi skal forholde os til formidling, både som fortællere og læsere/lyttere? Er de historier, som karaktererne hver især fortæller, sandfærdige?
 8. Hemmeligheder
  Hvilke hemmeligheder har karaktererne? Hvilke reaktioner kommer der på deres afsløringer, og hvad siger det om vores forhold til hemmeligheder?
 9. Samuel og Bethany
  Diskuter det valg, Samuel tager, da Bethany beder ham hjælpe sig med at undslippe sit forestående bryllup. Mener du, det var det rigtige at gøre? Hvordan ser Samuel senere tilbage på sin beslutning?
 10. Skam
  Hvad får de forskellige karakterer til at føle skam, og hvordan påvirker denne følelse deres liv, personlige udvikling og valg?
 11. Den provinsielle middelklasse
  Undersøg, hvordan den amerikanske middelklasse i provinsen portrætteres. Hvordan formede industrien livet i USA? Hvilke ledetråde kan vi finde i landskabsbeskrivelserne? Hvad siger romanen om den amerikanske drøm?
 12. Fayes rejse til Norge
  Hvordan påvirker Fayes rejse til Norge hendes forhold til sin far, Frank, og til Samuel? Hvem er Freya, og hvilken betydning får hun for Fayes syn på Frank? Hvordan er det Norge, Faye møder, i forhold til det Norge, hendes far har fortalt hende om?
 13. Kunstens rolle
  Flere af karaktererne er optagede af en eller anden form for kunst. Hvilken rolle spiller kunsten i deres liv? Hvorfor beslutter Samuel sig for at blive forfatter?
 14. De politiske protester
  Faye deltager i flere politiske protester som ung, ligesom Samuel gør sammen med Bethany. Hvilket billede tegner bogen af protesterne – er de frugtbare? Hvad lader til at være formålet med at protestere på denne måde? Diskuter.
 15. Romanens fremstilling af USA
  Overvej det overordnede billede, som romanen tegner af USA. Vil du mene, at det er sandfærdigt? Hvordan bruger forfatteren humor og absurditeter til at fremstille det politiske og kulturelle landskab?

Untitled-1 copy

[ANMELDERCITATER]

“Uimodståelig. En stor ny forfatter med et komisk talent … Hill er en skarp social iagttager, hyperopmærksom på det moderne livs absurditeter.” — Ron Charles, The Washington Post

“En fantastisk roman om kærlighed, bedrag, politik og popkultur – på højde med det bedste fra Michael Chabon eller Jonathan Franzen.” — People

-> Køb bogen her.

Nathan Hill Nathan Hill Nathan Hill

Nathan Hill Nathan Hill

ANNONCE_LAYOUT_MPH_POLITIKENS[3]

Merete Pryds Helle vinder af Politikens Litteraturpris 2016

Politiken har netop offentliggjort, at Merete Pryds Helle vinder avisens Litteraturpris 2016 for romanen Folkets Skønhed.

Fem romaner og to digtsamlinger var indstillet til prisen, som er på 200.00o kr., og Folkets Skønhed fik dobbelt så mange stemmer som den bog, der blev nummer to i afstemningen.

“Alle jer der stemte var aldrig i tvivl: Politikens Litteraturpris 2016 skal gå til fortællingen om pigen, der vokser op med slæbesild, lussinger og overgreb af den allerværste slags på 30’ernes fattige Langeland og meget senere vokser ind i velfærdssamfund og parcelhusidyl i Værløse,” skriver Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen.

Folkets Skønhed er gået sin sejrsgang blandt anmeldere og bogkøbere, og det er den anden store litteraturpris, romanen høster inden for kort tid, da den også for nylig vandt boghandlernes De Gyldne Laurbær. Og ydermere er den nomineret til Danmarks Radios Romanpris og Læsernes Bogpris i Berlingske Tidende.

Lindhardt og Ringhof ønsker Merete Pryds Helle tillykke med den imponerende præstation.

Læs Politikens omtale af prisen her:

http://politiken.dk/kultur/boger/litteraturpris/art5846444/Folket-er-ikke-sk%C3%B8nt-romanen-er

 

Untitled design-21

Hvad har mord, en bowlerhat og hofreportage med hinanden at gøre?

Tekst af: Jacob Nielsen

Mogens “Mugge” Hansen, naturligvis! Kendt for sin sportsjournalistik, sit arbejde som kongelig hofreporter gennem 40 år ved Se og Hør, for at have en kage og et stykke smørrebrød opkaldt efter sig, og for sin fremtræden som gentleman iført bowlerhat. Mugge var i mange år en fremtrædende karakter i det danske kendisliv. Det han måske aldrig blev så kendt for, var sit forfatterskab – en farvestrålende blanding af krimier og virkelige fortællinger om kongehuset.

Forholdet til kongehuset

Mogens Hansen, også kaldet Mugge, bliver født den 21. juli 1937 i København, og dør den 24. april 2004. Som uddannet journalist arbejder han på Berlingske Tidende, Demokraten og Ekstra Bladet, indtil han i 1963 bliver ansat på ugebladet Se og Hør. I de følgende 40 år skriver han utallige artikler og bøger om kongehuset. I 2003 hædres han med Fortjenstmedaljen af H.K.H. Dronning Magrethe. Der er derfor ingen tvivl om, at hans arbejde var vellidt, og at han på trods af sladderbladets tone var værdsat af det danske Kongehus.

I Frederik IX's dagePrinsesse Di – og de andreFrederik og JoachimEt nifoldigt leveTillykke Danmark

I Mugges forfatterskab – der tæller ikke færre end 43 udgivelser! – er det ikke svært at spore hans store interesse for kongehuset. Her findes bøger som “I Frederik IXs Dage” (1979), “Frederik og Joachim” (1985) og “Tillykke Danmark: kongelige forlovelser gennem 100 år“, som bliver skrevet kort før hans død i 2003. Mest populær i samtiden er nok “Fra Pålidelig Kilde“, Mugges egne memoirer, som fører læseren gennem hans glamourøse karriere, med beskrivelser af overdådige middage og fester, samt samtaler med både præsidenter og royale personligheder gennem fire årtier.

Hofreporter og krimiforfatter

Hvor Mugge fik inspirationen til de drabelig krimier er en gåde. Men en oplevelse fra det virkelige liv, som Mugge beskriver i “Fra pålidelig kilde”, sætter sine tydelige spor i Mugges forfatterskab:

“Der blev begået indbrud på Marselisborg Slot, som i denne periode var permanent lukket og ubeboet. Jeg strøg derud – for en gangs skyld i taxa – og nåede frem selv før kriminalpolitiet.”

Oplevelsen skulle senere vise sig at inspirere Mugge til at skrive krimien “Marselisborgmordet” (1967). Titlen er desuden et godt eksempel på, at man i den lange række af bøger i Mugges forfatterskab ikke er et øjeblik i tvivl om, hvilke titler der hører under krimigenren. Det er måske det eneste, han afslører på forhånd i eksempler som: “Mord er det bedste i verden” fra 1970, “Godt mord igen”, 1974, samt “Døden spiser med pinde“, fra 1968.

Marselisborgmordet_ebookDøden spiser med pinde_ebookMord er det bedste i verden_ebookaske i floden_ebookborte med gaesten_ebook

Døden spiser med pinde

Sidstnævnte forbliver nok hans mest kendte krimi, og tager udgangspunkt i mordet på en stenrig dansk generalkonsul udstationeret i Hong Kong, som bliver fundet død under sit eget cocktailparty. Vi følger opklaringen, der dog viser sig ikke at være helt ligetil, eftersom beviserne peger i forskellige retninger: Mod hemmelige kinesiske selskaber, en narkoring, spionage, og endelig generalkonsulens eget privatliv…

Læs Mogens “Mugge” Hansens bøger, hvis du elsker Helle Bygums bøger om kongelige profiler. Er du i stedet til krimidelen af forfatterskabet, skal du læse Mugge, hvis du også holder af Jørgen Thorgaards blanding af mord og beskrivelser af samtidens Danmark.

Untitled design-18

Spænding, gåder og gode venner – Kim-bøgerne er tilbage!

Giv fans af Enid Blytons børneserie De Fem en god læseoplevelse med den danske serie om Kim, der giver spænding, gåder at gruble over og gode venner at løse forbrydelserne sammen med.

Tekst af: Nanna Schmidt Nordestgaard

Drengen Kim holder sommerferie i et lille fiskerleje i Nordsjælland. Han og vennerne Erik, Brille og Katja soler sig og drømmer om flere penge til is, men en aften ser de et mystisk lysglimt i et forladt hus – er det mon en indbrudstyv på jagt efter en efterladt skat? Kim og vennerne må hjælpe den rare politimand Larsen med at opklare forbrydelsen, og pludseligt bliver det farligt for både vennerne og Larsen. Det er grundlaget for handlingen i den tiende Kim-bog, Kim og de skjulte juveler.

KIMi knibe_ebookklarer alt_ebookog den gavmilde tyv_ebook

Detektiv i fritiden

Under pseudonymet Jens K. Holm gemmer sig Bengt Janus Nielsen (1921-1988). Bengt Janus Nielsen var hele livet optaget af krimi. Ikke nok med at være ”føl” hos politiet under Anden Verdenskrig, hvor han kunne få lov til at snuse til kriminalsager, han oversatte også De Fem-bøgerne til dansk. Måske har det givet ham inspiration til Kim-bøgernes univers, hvor kernen ligesom i De Fem er relationerne mellem vennerne og det farverige persongalleri i fiskerlejet, blandet med spændende forbrydelser, som vennerne mere eller mindre frivilligt hvirvles ind i. Serien blev så populær, at den blev til en engelsksproget TV-serie i 26 afsnit.

og de skjulte juveler_ebookog betjenten der blev væk_ebookog den røde hane_ebookog spionerne_ebook

Krimier for hele familien

Bengt Janus Nielsen har også skrevet en krimiserie om Hanne, som løser forbrydelser på sin mosters hotel i Frankrig. Han udgav serien under pseudonymet Britta Munk i 1953. Begge serier kan læses af alle børn! Bøgerne kan læses enkeltvis, men det er sjovt at følge med fra starten i udviklingen af deres venskaber. I Kim-bøgerne er det Kim selv, der skriver historien, fordi hans noter til første bog er blevet fundet af et forlag og udgivet. Det giver bøgerne et virkelighedsskær, som gør dem ekstra sjove at læse.

Find Kim-bøgerne her!

Ud over Kim-bøgerne skrev Bengt Janus Nielsen sammen med Henning Bahs og Erik Balling manuskripter til filmene “Slå først, Frede” (1965) og “Slap af, Frede” (1966) med Morten Grunwald i hovedrollen som Frede.

Screen Shot 2017-02-08 at 15.51.59

Højtlæsningshit og humor til de yngste

Højtlæsning er en hyggelig fællesaktivitet, der både skaber nærhed og styrker børns ordforråd og sprog. Det er ikke altid lige let at få de yngste børn til at koncentrere sig om bøgerne i en travl hverdag med mange andre tilbud.

Prøv at tage hul på højtlæsningen med en god historie, der kan få smilet frem og måske endda give både børn og voksne grineflip.

Her kan du få inspiration til nye, humoristiske og hjertevarme højtlæsningshit fra Kim Fupz Aakeson,  Anders Morgenthaler og selveste Onkel Reje. God fornøjelse og læselyst!

Røv – Tre eventyr om verdens sødeste bagdel  

Untitled-1 copy

Tre helt særlige eventyr fra Anders Morgenthalers krøllede hjerne og kulørte pen. Røv er en flink og tjenstvillig røv, der gerne vil hjælpe til, hvor han kan. Følg røv, når han overtager tjansen fra hanen og får til at opgave at gale solen op om morgenen.

Røv er også ude på en mere personlig mission – han er nemlig blevet lidt af en hængerøv og beslutter, at det nu er på tide at komme i form.

Alder: 4+

Du kan finde bogen hos din boghandler eller her  – eller tage et kig i den gratis læseprøve her.

Screen Shot 2017-02-20 at 10.53.30

Onkel Rejes (sø)røverhistorier

Pack med ryg Onkel Reje

En sjov børnebog med næsten helt sande (sø)røverhistorier – direkte fra Onkel Rejes mund. Tag på tur med onkel Reje, og hør f.eks. historien om, hvad der skete, dengang Kong Neptun badede helt nøgen, og en hvalfanger kom forbi. Eller dengang kæmpekrabben Ronaldo fandt et dameblad i sin krabbesalat. Onkel Reje er kendt fra Ramasjang og fra Cirkus Summarum.

Alder: 4+

Du kan finde bogen hos din boghandler eller her – og tage et kig i den gratis læseprøve her.

En helt anden historie 

d22f3097-4d1e-4d45-9497-af05b1b22ccfDer var engang en ræv uden hale, en prisesse uden prins og en konge, der ikke var konge. Og så var der en ugle, en hofmarskal, en statsminister og en ekspedient med overskæg. Og flere endnu. Men om de har noget med hinanden at gøre, eller det er en helt anden historie, ja, det må guderne vide.

En herlig højtlæsningsbog af Kim Fupz Aakesen humoristisk illustreret af Jørn Willumsen.

Alder: 5+

 

Du kan finde bogen hos din boghandler eller her – eller tage et kig i den gratis læseprøve her.

 

4fc903f0-c3a8-41f8-bc1e-8b2e9f86799e

Svendman

Svenmand

Forfatteren Kim Fupz Aakeson og tegneren Rasmus Bregnhøi giver den lille, slappe Svend nyt liv som SVENDMAN i en ny redigeret udgave af Kim Fupz’ historie. Svend elsker superhelte, og hvis man elsker superhelte, hvorfor så ikke blive en selv? Ikke helt nemt, når man er en lille, slap og lidt dum dreng, der bor på 3. sal med altan med sin mor. Men der er jo det med børn, at når de har sat sig noget i hovedet, så vil de virkelig gå langt for at gennemføre det! Og Svend vil altså virkelig gerne være en superhelt!

Alder: 5+

 

Du kan finde bogen hos din boghandler eller her.
Screen Shot 2017-02-22 at 14.47.00

Er du på jagt efter flere gode højtlæsningsbøger, så klik ind på carlsen.dk 

Højtlæsning, humor, Onkel Reje 

Untitled design-17

Poul Ørum – Forfatter og menneskekender

Tekst af: Tina Monika Møller Larsen

Poul Ørum efterlader sig et stort forfatterskab, som tør stille skarpt på samfundets periferi, tabuer og marginaliserede eksistenser. Med selvoplevet angst, tab og sorg er han en inderlig stemme i og uden for den litterære debat i det 20. århundrede, som stadig har aktualitet i dag.

Kontroversiel kriminalforfatter med mod til at stille sig i periferien

Poul Ørum er på mange måder en kontroversiel forfatter, som giver nyt liv til en folkelig genre som kriminalromanen. Han skaber stor fornyelse gennem eksistentielle budskaber, der angriber cementerede opfattelser af begreberne skyld, skæbne og straf og peger på samfundets dybe medskyld i kriminalitet. Forfatterskabet rummer en skarp kritik af de mekanismer i samfundet som dømmer afvigeren på forhånd.

Sidste flugt_ebookUlvelegTavse vidner_ebookKun sandheden_ebookDet uopklarlige_ebookVildspor_ebook

Ørum går endda så langt, at han engagerer sig i en dom fra den virkelige verden. Sagen drejer sig om mordet på Else Gregersen, som bliver myrdet 13 juli 1975 i Egebæksvang Skov. Jacob Brølling bliver anklaget for mordet. Men Ørum hævder den svagtbegavede Jacob Brøllings uskyld og går ind i den opsigtsvækkende mordsag for at få ham frikendt. Sagen ender med, at Brølling idømmes 16 års fængsel. Ifølge Ørum er manipulation, fordomme og fordømmelse medvirkende til at sende Brølling på anklagebænken for mordet på Else Gregersen.

Forfatterens alter ego Jonas Mørch

I romanen ”Syndebuk” kredser Ørum om Egebæksvangmordets problematik med hovedpersonen Otto Bahnsen, som er den svagtbegavede mand, der presses til at tilstå et mord, han ikke har begået. Bahnsen anklages for mordet på en tyve år ældre kvinde og bliver det perfekte sonoffer, som bliver klemt af den offentlige mening og ordensmagten. Det er forfatterens alter ego kriminalassistenten Jonas Mørch, som fastslår Otto Bahnsens uskyld med sin ihærdige søgen efter sandheden

Ukendt offer_2Spionen ud af den bla luftSommerens genfaerdTavse vidner_ebookTagdryp 31 historier_ebookSyndebuk_ebook

Selvoplevelse og livserfaringer som drivkraft

Efter debuten i 1953 med romanen “Dansen med de fire vinde” udgiver Poul Ørum digtsamlinger, novellesamlinger, erindringer, essays, romaner, radio og tv -spil og får tildelt adskillige flotte priser for sit alsidige forfatterskab. I 1962 modtager han De Gyldne Laurbær for romanen ”Natten i ventesalen”. To små eksistenser, en servitrice og en billetsælger, finder sammen i en lille stationsby, hvor janteloven har rigtig godt fat. Forargelse, fordomme og fordømmelse møder de to hovedpersoner, som vil bryde op fra byen.

Ørum formår at stille sig i periferien af samfundet og har stor indlevelse i det kriminelle sind og i outsiderens position, som han giver en stemme, ligesom hans samtidige forfatterkollega Jacob Bech Nygaard. Ørums forfatterskab får nerve og autenticitet af hans egen livserfaring og psykologiske søgen i tilværelsen. Allerede som ung mand møder Ørum angsten og uretfærdigheden, da han, efter at have taget realeksamen i Skive, får hyre på en skonnert som jungmand. Skipperen er brutal og voldelig og Ørum får lyst til at slå ham ihjel. Han dykker ned i sindets mørke kræfter og får erfaringer med en underkuelse og undertrykkelse, som giver ham inspiration til novellesamlingen “I vandenes dyb” fra 1961 og “Tilbagerejsen” fra 1973.

Dansen med de fire vindeTilbagerejsenNatten i ventesalen_3I vandenes dyb_ebookKun sandheden_ebook

I 1944 bliver Ørum ansat i et underbetalt job som journalist i hjembyen Nykøbing Mors og gifter sig samme år med Signe. Sammen flytter de til København, hvor han en lang årrække fungerer som politireporter ved den socialdemokratiske provinspresse. Men længslen efter hjemstavnen bliver for stor og familien tager tilbage til Fanø, hvor Ørum i 1958 skriver sin gennembrudsroman “Lyksalighedens ø”.

”Jeg skriver på uafgjorte mellemværender med mig selv”

Ordene er Poul Ørums og beskriver ham som det søgende og selvransagende menneske, han var. Han står meget stærkt i sine prosabøger, som er en kombination af selvbiografi og fiktion. I prosabøgerne vender han blikket mod selvet og får et mere psykologisk omdrejningspunkt. I “Ravnen mod aften” bearbejder Ørum tabet af hustruen Signe, som er død af en blodprop i hjertet, og forsøger at skrive sig fri af sin depression. Bogen er et sorgarbejde, hvor Ørum tør blive i smerten og kommer i gennem med et forandret og fornyet jeg i et længere terapeutisk forløb. Det er skrevet med inderlighed, oprigtighed og ærlighed og følges op af “Sorgens følelser” fra 1984, hvor Ørum trækker på sine tidligere erfaringer med tab. Ørum går her med stor indsigt tættere på selve sorgens psykologi og sorgreaktioner. Romanerne har stor betydning i læserkredse i kraft af det terapeutiske udbytte i Ørums personlige rejse fra et psykisk nulpunkt mod et forandret og nyt jeg.

Af hjertens grund_ebookLyksalighedens ø_ebookRavnen mod aften_ebookSorgens følelser_ebookDagens lys_ebookGalgenfrist_ebook

Poul Ørums indre blik for humanistiske værdier kan stadig udfordre samtiden og har stor aktualitet. Han rammer bredt- både folkeligt og litterært.

Du kan finde hans forfatterskab her.

so-many-books

Hvordan får man læst flere bøger?

Den 23. februar afholder Politikens Boghal på Rådhuspladsen i København en bemærkelsesværdig fest: Silent Reading Party. Bortset fra drinks ligner det ikke en normal fest. Gæsterne er inviteret til at ankomme med en bog under armen, mens boghandlen sørger for to timers stilhed. I skrivende stund er der over 900 interesserede, og jeg må indrømme, at det også rykker gevaldigt i mig for at deltage. To timers læsning uden afbrydelser! Det lyder forjættende. Og jeg er tilsyneladende ikke den eneste, der savner tid og rum til at få læst alt det, jeg gerne vil. Næsten dagligt møder jeg folk, der sukker efter tid til at læse (skønlitteratur), og derfor har jeg vredet min hjerne for at opklare, hvordan det kan lade sig gøre i et ellers proppet liv. Her er nogen af mine ideer – jeg hører gerne dine:

read-more-books

Dagens tekst. Gør læsning til et fast indslag i dit liv.
Jeg har lige læst et interview med Politikens nye chefredaktør, der både har mindre børn og formodentligt en rimelig intens arbejdsuge, som fortæller, at han hver dag står op en time før familien for at læse skønlitteratur. Ret enkelt, hvis man er god til det med morgner. En dejlig aftale at have med sig selv, en bog og dagens første kop kaffe, før dagen løber afsted med en.

Læs i dine pauser: Der er mange små huller på en dag, som fint kan udnyttes til læsning: togturen, på toilettet, når du venter på datteren, der er til svømning, mens vandet til pastaen koger osv. Derfor:

Hav altid en bog inden for rækkevidde, så du kan snuppe fem minutters læsning hist og her. Digte og noveller passer bedst til de korte læsestræk.

Lad telefonen ligge. Jeg vil ikke moralisere, men bare referere en engelsk undersøgelse fra 2015, der satte sig for at blive klogere på unge menneskers mobilforbrug. Til det installerede man en app på forsøgspersonernes telefoner, der registrerede, hvor meget de brugte deres telefoner over en to ugers periode. Deres egen fornemmelse sagde omtrent 40 gange dagligt, men reelt var det cirka 85 gange, hvilket svarede til næsten fem timers smartphoneforbrug om dagen. Selvom du og jeg måske ikke er ligeså mobilaktive som de unge englændere, så tror jeg, pointen er god nok: vi bruger vores telefon meget, meget mere, end vi lige går og tror. Så for langt de fleste mennesker, vil der være en masse tid at hente her, hvis vi veksler mobilen med bogen. (Undersøgelsen er at finde i den danske læge Imran Rashids kommende bog SLUK. Kunsten at leve i en digital verden, der udkommer 26. april)

20 minutters fælles læsetid for hele familien. Har du børn, så kunne man indføre en fast læsetid, fx 20 minutter dagligt efter aftensmaden, hvor alle sidder med hver deres bog, tegneserie osv. og læser, mens dagen går af kog. Lad opvasken stå til senere og lad roen overmande alle. Det har sikkert flere fordele, end at man får læst nogen flere bøger.

IMG_2677

Meld dig ind i en læseklub. Så forpligter du dig til at læse over for et fællesskab. Det er lektier, man godt gider lave. En bonus er, at læsning bliver en social aktivitet, og man får merværdi for læseindsatsen med en organiseret snak med andre læsere. Derudover får man sandsynligvis også inspiration til at læse nye forfatterskaber og bøger, man måske ikke selv havde tænkt på at samle op.

Prøv med en lydbog. Lydbøger er blevet moderne, og det forstår jeg godt. De giver en frihed til, at man kan ”læse” bøger, mens man laver noget andet: kører bil, løber, vasker gulv eller putter en baby, der har brug for en hånd på maven, mens man selv er stavnsbundet i mørket.

Højtlæsning. Mange ser tv-serier med kæresten, når der skal slappes af, men det kan også være hyggeligt at læse højt for hinanden. Det gør læsning til en fælles oplevelse, og man får noget mere at tale med kæresten om. Eneste fare er, at man let falder i søvn, især hvis det er sent på aftenen.

Lær at læse hurtigere. Brug din sparsomme tid mere effektivt. Der findes forskellige teknikker til at optimere sin læsehastighed og få mere ud af lidt. Find gode råd på nettet. Visse bøger skal dog nydes langsomt…

Hvis du virkelig vil det… Ligesom med sund mad, motion og den slags, så finder man jo tid til det, hvis det virkelig betyder noget for en. Jeg er selv imponeret over en mand, der ofte går forbi mit hus – altid bøjet over en bog, intenst læsende. Selv når det er mørkt, læser han – med en pandelampe på! Se det er en mand, der virkelig vil det. Det forekommer mig dog ikke særlig trafiksikkert, så det anbefaler jeg nu alligevel ikke.

Vigtigst og bedst: læs noget der er godt, så du slet ikke kan lade være!

Find en læseklub via dit lokale bibliotek – eller hos DR læseklubber her

Lydbøger kan findes forskellige steder:
Som abonnement hos Storytel
Til download hos fx Saxo.com
På bibliotekerne som fysiske lydbøger eller online via Ereolen

 

Fordi vi elsker bøger

Follow

Follow this blog

Get a weekly email of all new posts.