Indefra

Oldie but goldie: Friture

Oldie but goldie: Friture

Om oldies-but-goldies

Jeg er faldet over en vidunderlig stak fag- og håndbøger fra før årtusindskiftet. Fagbøger, som må siges at være repræsentative for deres udgivelsesår, hvilket giver dem en stor, ganske vist ikke planlagt, underholdningsværdi, når de læses anno 2015.

Stakken er blevet nøje målt og vejet og er nu kogt ned til et subjektivt udvalg af fagbøger, som jeg gerne vil dele med jer. Den første, jeg er hel vild med, er en sand klassiker fra de gode 90’ere.

Jeg begynder med slutningen i præsentationen af ugens oldie-but-goldie fra 90’erne: På billedet nedenfor kan du se, hvilke lækre bøger, der også er i denne serie. Hvornår er der sidst udgivet en kogebog til mikro- og kombiovne? Og for den sags skyld en raclette? Billedet er en smule  mangelfuldt, men jeg kan oplyse den nysgerrige læser om, at fondue-bogen naturligvis også er repræsenteret i serien.

bagsideF

Friture, friture, friture

Frituren er igen kommet ind i det moderne køkken. Med de nye elektriske frituregryder er det muligt at lave friturestegt mad uden fedt- og mados i køkkenet. Friturestegt mad er andet og mere end pommes frites. Her er opskrifter på spændende forretter, lækre hovedretter og dejlige desserter.

Sådan lyder bagsideteksten på kogebogen fra 1993. Bogens 61 sider er spækket med opskrifter fra start til slut, hvor samtlige retter uden undtagelse skal sænkes ned i kogende olie. Bogen er på alle planer et tidsbillede. Vores sundhedsfokus i dag ligger mile vidt fra Friture – nemme friturestegte retter, og billedmaterialet skriger 90’er ligesom anretningerne på de farverige mønstrede tallerkner gør.

Bogen skriger ikke politisk korrekt anno 2015, hvor økologi, lavet-fra-bunden, fritgående og lokalt er blevet dominerende tendenser i mange køkkener og kogebøger. Og det er dét, som gør den helt igennem skøn at læse. Se eksempelvis opskriften nedenfor på Fisk i krydret frakke. Når vi i dag får fortalt, at det er vigtigt for vores helbred at spise fisk en gang om ugen, så gad jeg godt vide, om denne opskrift vil trække op eller ned på sundhedsbarometret.

fisk i friture

Læs også om Facercise og Plastik.