Fagbøger Bøger til unge Carlsen

5 gyldne regler til at lægge et godt budget

økonomi, sådan bliver du rig, Karsten Engmann Jensen, budget, flytte hjemmefra,

Er dit Visa-kort også rødglødende i starten af måneden, mens du til gengæld lever af havregrød og pasta med ketchup, så snart kalenderen har passeret den 20. i måneden? Mange unge føler ikke, at de kan få pengene til at strække til hele måneden, og derfor kan økonomi let blive en ting, man lukker øjnene for.

Heldigvis behøver du ikke længere at frygte overtræk på din konto, for med relativt simple tiltag er det let at få styr på økonomien. Første skridt er at få lagt et godt budget, der passer til ens behov.

I Sådan bliver du rig guider Karsten Engmann Jensen unge til at få overblik og overskud i økonomien. Bogen tager fat i en række emner såsom job, forbrug, forsikring, sparetips og iværksætteri og hjælper derfor unge såvel som gamle til at få mest ud af deres penge.

Med udgangspunkt i Sådan bliver du rig får du her tips og tricks til et af privatøkonomiens vigtigste redskaber, nemlig budgettet.


5 gyldne regler til at lægge et godt budget

1. Læg et godt (og realistisk!) budget

Et budget er en måde at få overblik over ens indtægter og udgifter på en overskuelig måde. Med et budget er det dermed muligt at se, hvor mange penge der er tilovers til sjov og spas, når faste udgifter såsom husleje, el, gas og vand er betalt. For at budgettet giver mening, er det vigtigt, at man er realistisk i forhold til ens udgifter og indtægter. Differencen mellem indtægter og udgifter kan så spares op eller bruges på andre ting. Har du brug for en skabelon til dit budget? Du kan hente en på pengeministeriet.dk.

2. Få en budgetkonto

Når først man har lagt et budget, så er det vigtigt, at man overholder det. Dette gøres nemmest ved at bede banken om at få oprettet en budgetkonto, hvor alle ens faste udgifter automatisk bliver betalt fra. Hver måned skal man så overføre et fast beløb til kontoen svarende til gennemsnittet af ens månedlige udgifter, og på den måde vil der altid være penge til at betale regningerne.

3. Undgå et besværligt budget

Det er ikke alle, der bryder sig om at have et fast budget, men det betyder ikke, at man skal forkaste hele idéen og blot bruge penge i øst og vest. Man kan i stedet inddele sine udgifter i tre grupper med meget vigtige ting, vigtige ting og ikke vigtige ting. Meget vigtige ting kan eksempelvis være husleje, forsikring, licens, mv. Vigtige ting kan eksempelvis være udgifter til skole eller lignende. Ikke vigtige ting er eksempelvis cafébesøg og shopping. En prioritering af udgifterne på denne måde kan hjælpe til at strukturere ens forbrug, således at man kun bruger penge på ting kategoriseret som ikke vigtigt, når der rent faktisk er penge til det.

4. Spar penge op ved siden af dit budget

En gang imellem kommer der uforudsete udgifter, eksempelvis hvis ens cykel bliver stjålet, eller ens telefon skal til reparation. Samtidigt skal man også nogle gange betale for større ting såsom en ny computer eller en ferie. Kort sagt holder budgettet ikke altid, og derfor er det rart at have nogle ekstra penge i reserve. Der er mange måder at spare op på, og det er vigtigt, at man finder ud af, hvad der fungerer bedst for en selv. Eksempelvis kan man sætte ekstra penge over på sin budgetkonto hver måned, således at disse penge fungerer som opsparing eller en reserve til uforudsete udgifter. Man kan også lave en aftale med banken om, at der bliver sat 5 kroner ind på en opsparingskonto hver gang, man bruger 100 kroner.

5. Ret dit budget til og overhold det

Ligegyldigt hvordan dit budget ser ud, så er det ikke noget værd, hvis ikke det bliver overholdt. Derfor er det vigtigt at rette sine udgifter og indtægter til løbende, således at budgettet rent faktisk afspejler virkeligheden. Samtidigt skal man sørge for ikke at overskride det, man har budgetteret med på de forskellige poster, fordi eventuelle underskud kan være svære at indhente. Hvis man har svært ved at overholde sit budget, så kan det være, at man skal sætte sig ned at overveje sit forbrug og sine faste indtægter og udgifter en ekstra gang. Måske man har behov for et fritids- eller studiejob til at supplere ens indtægter? Eller også skal man måske finde på måder at mindske sit forbrug?

Har du lyst til at blive endnu klogere på penge og økonomi? Karsten Engmann Jensen guider dig igennem alle de vigtigste situationer med penge i den nye økonomiguide Sådan bliver du rig. 


Sådan bliver du rig af Karsten Engmann Jensen

økonomi, sådan bliver du rig, Karsten Engmann Jensen, budget, flytte hjemmefra, Har du styr på det med penge? Sådan bliver du rig af Karsten Engmann Jensen er den perfekte økonomiguide til unge mennesker, der står på tærsklen til voksenlivet.

Forfatter Karsten Engmann Jensen har med Sådan bliver du rig skabt et overskueligt opslagsværk med tjeklister og illustrationer, der guider læseren til at håndtere alverdens pengesituationer. Karsten Engmann Jensen er økonom og har blandt andet arbejdet for Danmarks Nationalbank, Dagbladet Børsen og DR som økonomisk ekspert.

Desuden har han tidligere forfattet bøgerne Overskud og Boost din opsparing med aktier for at hjælpe danskerne med at få styr på opsparing, investering og privatøkonomi.

Tag et kig i en gratis læseprøve på Sådan bliver du rig her!

Du kan låne Sådan bliver du rig af Karsten Engmann Jensen på biblioteket.